El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
2021, un any de lluita a vida o mort en el món empresarial
  • CA

El dia en què els laboratoris Pfizer van anunciar que tenien a punt la vacuna contra la Covid-19, les borses de tot el món es van disparar. Una eufòria momentània, però que marcava una punt d’inflexió en la crisi sanitària i econòmica global. Ara bé, la vacuna, que a Catalunya ja ha començat a administrar-se, no garanteix una mort immediata del virus ni tampoc una revifalla econòmica màgica. “La vacuna és part de la solució, però el 2021 no tindrem una recuperació plena de l’economia, però serà l’any del ressorgiment, en què començarem a veure la llum al final del túnel, i si no hi ha sotracs, el 2022 ens trobarem en l’estadi anterior a la pandèmia. L’any que encarem serà una prova de supervivència, tant per al sistema sanitari com per a l’economia, i en particular, per a l’economia real, la de la petita i mitjana empresa”, assenyala a El Món l’Andrei Boar, professor de Finances a la UPF Barcelona School of Management.

L’any que deixem enrere s’endú 100.000 empreses destruïdes a tot l’Estat i deixa un teixit empresarial “molt danyat” i a les portes d’haver de començar a retornar els crèdits ICO. “Serà un any en què els empresaris hauran de prendre la decisió de tancar definitivament o tornar a començar amb una idea nova si és que no se n’han sortit el 2020 amb totes les restriccions. Per aquesta raó ara és prioritari injectar diners a les pimes per salvar-les, perquè si tanquen, el cost que té l’administració és molt més elevat que donar ajudes ara perquè es mantinguin submergides fins que es recuperi una certa normalitat”, assenyala Boar, que admet que el 2021 “veurem la mort de moltes de les nostres empreses, però també la resurrecció de moltes altres, que a partir del segon semestre començaran a tenir creixement”.

De fet, la temporada d’estiu serà clau per valorar si l’economia comença a treure el cap realment. Si s’arriba a la temporada turística amb la vacuna ben administrada i amb els primers resultats d’immunitat, el sector turístic, el més danyat, pot beneficiar-se d’un “canvi en la cultura turística, en què canviem el turisme de masses internacional per potenciar un turisme local”, remarca el professor Boar. En aquest sentit, afirma que “el 2021 el sector turístic anirà cap amunt com l’espuma, i a més de les empreses de turisme local, les aerolínies, molt castigades a la borsa el 2020, seran les principals beneficiades. Pensem que les persones que han mantingut la feina ha pogut estalviar molt i tenen ganes de gastar. Això estimularà molt el sector turístic i impulsarà l’economia en general”, preveu el professor de la UPF-BSM en conversa amb El Món.

El 2021 les grans corporacions intentaran fer l’agost invertint en actius que han perdut valor PIXABAY

En aquest nou tauler d’escacs del 2021, la banca i les grans corporacions podrien fer l’agost. “A les grans empreses la Covid-19 els ha passat per damunt pràcticament sense despentinar-se. És cert que els beneficis s’han reduït una mica, però no tenim empreses que tanquin. Per exemple, el Santander va guanyar en els 9 primers mesos del 2019 7.000 milions d’euros, i ara n’ha guanyat 3.500. Malament no li ha anat, no?”, qüestiona Andrei Boar. És més, aquestes empreses tindran un any de creixement en què els comptes tornaran “a la situació pre-Covid”. A més, afegeix el professor, “les grans corporacions aprofitaran per comprar aquells actius que ara tenen menys valor. En temps de crisi és habitual que empreses grans vulguin comprar empreses petites a preu pràcticament de saldo i, per tant, segurament veurem noves inversions de grans empreses per aprofitar-se de la situació de baixos costos”.

I què passarà amb els treballadors que enguany han perdut la feina o que es troben en un ERTO? “Si al final aconseguim que les empreses tornin a créixer, necessitaran treballadors i per tant, l’estabilitat també arribarà al món laboral”, augura Andrei Boar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa