Jordi Mercader aborda a ‘El pla Necker’ com transformar Espanya en un estat federal

"A Espanya encara són hereus de la idea que el federalisme disgrega les nacions", assenyala com a principal impediment per passar a un sistema federal

El periodista Jordi Mercader acaba de publicar el llibre El pla Necker (Comanegra, 2021), una barreja entre novel·la i assaig que aborda les passes que hauria de seguir Espanya per convertir-se en un estat federal i abandonar la” llegenda negra” que el federalisme no es pot implantar a l’estat. “Hi ha una part de la societat que pensa que el federalisme és una fórmula fracassada. No tenen present que és el sistema universal de més èxit per resoldre els problemes d’estats plurals”, explica Mercader, que assenyala que, dels deu grans països del món, set estan constituïts com a federacions. El pla Necker, segons explica l’autor, és fill de les propostes de Valentí Almirall per superar els problemes als quals s’ha d’enfrontar el federalisme a Espanya. “El principal problema a l’hora d’establir el federalisme aquí és que els Estats Units neixen quan s’ajunten les colònies, però a Espanya ja estem junts en un sistema d’autonomies”, detalla Mercader.

El llibre aporta solucions a partir d’una reunió fictícia emmarcada en l’any 2030 en què uns quants experts es reuneixen per preparar un pla que converteixi Espanya en una federació. “Abans de detallar les passes a seguir, tenen una discussió ideològica sobre com resoldre la qüestió de la sobirania prèvia i quin és el model de federalisme a seguir”, explica l’autor, que per donar realisme als arguments d’aquests personatges va contactar amb diversos experts. Al llibre hi són presents quatre grans protagonistes, quatre dels pares de la nació americana: Hamilton, Jefferson, Adams i Madison.

Mercader reivindica en aquesta obra, barreja de projecció, novel·la i assaig, el punt de vista que el federalisme encara és possible a Espanya. “Bèlgica als anys setanta era tant o més unitària que Espanya, i ara és una federació construïda a base de consens”, explica l’autor, que està convençut que la història ha demostrat que el federalisme funciona. “A Espanya encara són hereus de la idea que el federalisme disgrega les nacions”, assenyala, després de lamentar que els partits federalistes espanyols no hagin tingut un paper actiu per transformar el país. “Perquè sigui federalisme ha de contemplar l’autogovern de cada part i el govern compartit. Un 20% de la població espanyola veu aquest sistema com la sortida als problemes actuals”, conclou Mercader.

Comentaris

  ciutadà 15/04/2021 8:04 am
  La pedra filosofal ha quedat demostrat que no existeix. Només amb la técnica nuclear es pot fabricar or, però resulta molt mes car que el natural. el mateix passa amb el republicanisme espanyol: no existeix i, si s'intenta per d'altres procediments, resulta molt més car. I absolutament inoperant.
  Jordi (Català i Suís) 15/04/2021 2:34 am
  Ha ha haaaaaaaaaaaaaaa ! Bèlgica !??? Quin grandíssim ignorant aquest individu ! Flandes és pràcticament independent. Els Flamencs rebutgen parlar francès. L'Exèrcit Belga és control.lat pels Flamencs i el jorn que els Flamencs vulguin s'ho queden tot. Aquest paio és com el cretí Albert Branchadell soi-disant sociolingüista. Potser haurien d'analitzar CH i la territorialitat lingüística exclusiva a cada cantó i fins i tot dins dels cantons mal anomenats bilingües. Quanta igonrància sinó mala fe! Ningú no es pot federar amb els Espanyols. Els Espanyols només solets i que es matin entre ells i que continuïn matant toros. Exemples a CH, bressol del federalisme que inspirà els pares fundadors dels USA: Cantó de Fribourg fa uns anys. Referèndum per introduir la immersió lingüística en francès i en alemany a les dues zones lingüístiques. Resultat: NO. Ni els francòfons ni els germanòfons ho varen voler. I no passa res ! Més exemples: cap ciutadà suís té cap contacte amb l'administració federal fins i tot amb els temes federals: atur, pensions, assegurança malaltia i Servei Militar !! Sabeu per què ? Doncs perquè tot és gestionat pels municipis i pels Cantons. I sabeu que tenim 4 llengües nacionals reconegudes a la Constitució i quan truques a l'administració federal et responen en alemany, francès, italià i Romanx !!! Igual que els miserables Espanyols, oi ? Sr. Mercader ? Oi que l'Espanyolada, el Cul d'Europa, fa el mateix ? Els Espanyols es poden federar amb els micos que ni tan sols els voldran !
  35
  13
  Respon
  Jeroni Munyós 14/04/2021 8:26 pm
  Quina fatiga. Primera qüestió, per a federar-se dos o més estats primer han d'ésser independents. Segona amb qui és vol federar el Sr Mercader ? Tercera, millor serà fer un organisme com el Consell Nòrdic (Nordisk Råd ) format pels estats independents i lliures de: Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suecia (i també els territoris d'Aland, illes Fèroe i Greenlàndia), el qual és un fòrum de cooperació entre els Parlaments dels suara esmentats estats nòrdics. Tot i que no té poder per se, els seus membres n'han d'implementar les decisions preses a través dels Parlaments de cada estat o territori autònim. Així hi podria haver un Consell Ibèric, entre els estats de Catalunya, Portugal, Espanya i Andorra, també hi podrien partipar territoris autònoms com Gibraltar i de l'estat espanyol, tots plegats podrien debatre sobre qüestions que afecten aquesta regió europea.
  37
  43
  Respon
   Per federar-se, abans cal ser independent? 15/04/2021 8:11 am
   Com Alemanya? Federació Russa? Confederació Helvètica? ... És bo no mentir, informar-se abans d'escriure.
  tangen67 14/04/2021 8:13 pm
  el tipic maragallista logorroic
  Ricard 14/04/2021 5:27 pm
  Ciència ficció

Nou comentari