Missing 'path' query parameter

Fa quasi 12 anys que ElBulli va tancar les portes i va deixar de servir àpats. I el que va ser considerat el millor restaurant del món seguirà tancat, ara bé el recinte del restaurant regentat pel xef Ferran Adrià tornarà a obrir les portes el pròxim 15 de juliol en forma de museu, on es podrà visitar, entre d’altres, la cuina de l’antic restaurant com a part de l’itinerari per les instal·lacions i zones emblemàtiques com el menjador o la terrassa. El projecte, anomenat ElBulli1846, neix per mantenir i reivindicar el llegat d’un restaurant que va canviar el paradigma de la gastronomia catalana i mundial i estarà obert només durant els tres mesos d’estiu, fins al 16 de setembre, i la resta de l’any continuarà funcionant com a centre d’investigació. Les entrades per veure la reconversió, una experiència pionera al món, es podran comparar a partir d’aquest mateix dilluns.

L’acondicionament del restaurant per a fer-lo museu ha costat uns 11 milions d’euros, i han provocat que la superfície d’ElBulli original s’hagi incrementat un 30%, fins a arribar als 4.000 metres quadrats. A més de salvaguardar el llegat del restaurant, el museu vol promoure la innovació i generar contingut de qualitat per a l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració.

En la primera temporada de reobertura, que el xef Ferran Adrià i el director d’elBulliFoundation, Lluís García, entreveuen com un període “d’aprenentatge i experimentació”, calculen que unes 200 persones puguin visitar l’equipament alhora, en una visita que es calcula que s’allargui unes dues hores i mitja.

Imatge del xef Ferran Adrià a la terrassa d'elBulli / ACN
Imatge del xef Ferran Adrià a la terrassa d’elBulli / ACN

Per a l’equip creatiu, elBulli1846 és un “tancament del cercle” del restaurant, que interessarà no només els gurmets, sinó el públic mogut pel coneixement i la innovació. Adrià creu que hi haurà dos tipus de públic, el d’antics comensals que volen tornar a un espai per “fer memòria” i “emocionar-se” i d’altres que el visitaran per primera vegada i descobriran “un món del qual han sentit a parlar, però que no coneixien”. “Volem que aquí s’hi mengi coneixement”, relata el xef català.

Una història sobre la cuina moderna

L’itinerari per elBulli1846 seguirà les passes de la cuina moderna i la innovació gastronòmica. Concretament, la visita començarà per la part exterior del recinte, on es podran veure diverses instal·lacions que “endinsen i interpel·len” el públic sobre qüestions relacionades amb la cuina i la seva metodologia. En aquest tram del recorregut es podran veure, per exemple, dibuixos fets per Ferran Adrià amb pintura i bastonets sobre factures antigues del restaurant que es pregunten sobre l’origen de la cuina, distribuïdes en dues èpoques: el paleolític i el neolític.

L’espai també inclou reflexions sobre els elements que intervenen en el procés de cuinar, així com estructures per a receptes o un diagrama sistèmic sobre la gastronomia. Previsiblement, un dels espais més fotogènics d’elBulli1846 és un homenatge a les generacions “bullinianes”, fet amb unes estàtues amb caps de buldog francès –imatge icònica del restaurant- i on es detallen amb noms i cognoms els diversos professionals vinculats a l’equipament al llarg de la història. El recorregut exterior acaba a la biblioteca Bullipèdia, que incorpora la vintena de volums de la col·lecció publicats fins ara.

Imatge de la terrassa de elBulli, que es podrà visitar durant el recorregut / ACN
Imatge de la terrassa de elBulli, que es podrà visitar durant el recorregut / ACN

La cuina, el menjador i la terrassa, espais emblemàtics

La visita a l’interior, en canvi, reivindica alguns dels espais més reconeguts popularment del que fou el restaurant, passant per la terrassa, on podrà seure a la cobejada taula 25, en una zona que ret homenatge a cares conegudes d’elBulli com la seva fundadora, Marketta Schilling, que va donar nom al restaurant a partir de la seva passió pels buldogs francesos; i Juli Soler, Ferran Adrià i Albert Adrià, que van convertir el restaurant en la meca de la gastronomia contemporània.

El menjador, que es manté tal com era, situa sobre les taules plats amb menjar i gots i copes mig plens, com si el públic irrompés a la sala enmig del servei. La paret principal està plena de xifres que busquen evidenciar la complexitat del seu funcionament: quants cuiners hi treballaven o el nombre de coberts que tenien. També s’hi projecta un curtmetratge protagonitzat pels gurmets Bob Noto i Antonella Fassio degustant un menú.

A la cuina, l’objectiu serà aprofundir en la comprensió del sistema de planificació, organització i funcionament de l’espai gastronòmic. Per això, hi ha una mostra d’una trentena de plats que van configurar el menú, imatges de l’evolució gastronòmica d’elBulli, la gestió de les reserves i diversos motlles utilitzats en el seu moment. De fons es projecta una filmació de quatre hores a temps real dins la cuina durant un servei. El popular cap de toro continua presidint el tauler principal.

Imatge de l'interior del nou elBulli1946 / ACN
Imatge de l’interior del nou elBulli1946 / ACN

Cartes i fotos històriques

En els diversos passadissos del local, també s’hi poden trobar diverses vitrines amb documents curiosos de la història d’elBulli, com les primeres nòmines dels treballadors, algunes de les cartes més emblemàtiques o un recull cronològic amb 3.612 fotografies per la història del restaurant des del seu naixement, el 1961, fins al final de la seva trajectòria, cinquanta anys després. La part més pròpiament expositiva aborda les relacions de la gastronomia d’elBulli amb altres disciplines, com el periodisme, el món editorial, el de la moda o l’art.

Així, es mostren desenes de portades protagonitzades pel restaurant durant les més de dues dècades d’història o esquemes i mapes reals que van servir per elaborar la carta. També s’han reproduït algunes de les 160 llibretes originals dels processos creatius de plats i part de les 15.000 fitxes, notes i gràfics per poder-les consultar lliurement durant la visita. S’hi exposen uniformes, distincions, acreditacions per a congressos, testimonis de la presència en certàmens internacionals com el Documenta XII Kassel de l’any 2007 o estris de cuina. L’itinerari acaba en un espai polivalent anomenat elBulliDNA, que mostra a través de vídeos els projectes que desenvolupa la fundació des del 2011 en una cova que imita la roca del cap de Creus, amb acabats d’un dels arquitectes d’RCR.

En total durant el recorregut es podran veure un total de 69 obres d’art, conceptuals i audiovisuals -13 d’exteriors i 56 d’interiors- que es podran seguir amb una audioguia. Els tiquets valdran 27,5 euros per al públic general i els jubilats, els estudiants, els joves, les persones amb discapacitat i els ciutadans de Roses tindran accés a una entrada reduïda de 20,5 euros. A més, segons ha informat l’establiment, la compra de l’entrada també inclourà el pàrquing a Roses i el trasllat des del poble fins a la cala Montjoi, un recorregut que es farà en autobús i el museu obrirà de dilluns a dissabte.

Més notícies
Notícia: Gir de guió i emocions fortes en un ‘Eufòria’ de muntanya russa
Comparteix
La que semblava la favorita de la segona temporada del programa de TV3 ha estat a punt de ser eliminada en una 'gala al revés', en què el públic ha tingut més veu que mai i ha catapultat una nova estrella
Notícia: Li roben 75.000 euros del cotxe i els persegueix per l’AP-7
Comparteix
Els Mossos han detingut els lladres, però continuen buscant els còmplices que van fugir amb els diners
Notícia: El Constitucional francès avala retardar la jubilació dels 62 als 64 anys
Comparteix
Els membres del consell han tombat alguns aspectes secundaris del projecte de Macron, però mantenen el punt més polèmic
Notícia: Google Maps ja dona indicacions en català
Comparteix
Des d'avui, TikTok també es pot configurar en català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa
Missing 'path' query parameter