3Cat participa a Gènesi, una sèrie basada en fets reals i amb llicències dramàtiques que explicarà com s’ho ha fet Ferran Adrià per donar reconeixement mundial a la cuina catalana. Aquesta serà una coproducció, amb la col•laboració de dues productores i la Generalitat, que se centrarà a analitzar la gran revolució que va iniciar el xef i Juli Soler a El Bulli. La defineixen com “una sèrie de país” sobre la gastronomia catalana que arriba amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia.
De moment, se sap que començaran a rodar-la aquest desembre i que la idea és que s’estreni al llarg de la tardor del 2026. 3Cat veu reforçat, així, el seu paper com a motor en la indústria audiovisual del país. La presidenta de la corporació, Rosa Romà, ha fet l’anunci en el marc del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Allà, s’ha mostrat orgullosa d’aquesta iniciativa: “Aquest projecte no és només una sèrie, sinó una aposta de país. Una aliança entre cultura, gastronomia i audiovisual que vol explicar Catalunya al públic global”. “Volem seguir sent el motor de la indústria audiovisual del país. I volem seguir-ho fent en català. La nostra llengua necessita ser parlada però sobretot viscuda”, ha afegit.
Gènesi, que estarà dirigida per David Pujol, tindrà actors reconeguts en el seu repartiment. Algun dels noms més destacats, Mònica López, Miquel Fernàndez, Ivan Massagué i Carlos Cuevas. Seran sis capítols que es prepararan amb l’ambició de mostrar la gastronomia i la creativitat catalana al món. L’estrena serà a la plataforma 3Cat en exclusiva i en català, però més endavant arribarà a Espanya i Llatinoamèrica a través de Netflix.
De què va Gènesi, la nova sèrie de 3Cat sobre Ferran Adrià
El tret de sortida el donen als anys 80, quan un jove Ferran Adrià entra per atzar a les cuines d’El Bulli, on coneix Juli Soler. Aquell és l’inici d’una revolució gastronòmica que acabarà convertint un petit restaurant de la Cala Montjoi en el millor del món. Anys després, el 2025, Glòria Canabach, una crítica gastronòmica marcada per la culpa i estretament vinculada a El Bulli, torna dels Estats Units després de la mort del seu pare. A Catalunya es retrobarà amb la seva neboda Lola i juntes decidiran reobrir el restaurant familiar, Can Canabach. En un relat que combina el passat amb el present, el Ferran viu immers en una obsessió que duu El Bulli al cim de la gastronomia mundial, mentre que la Glòria intenta curar les ferides del passat. Tots dos buscaran en la cuina una forma de sanar i tornar a començar.

La història i els seus continguts culinaris compten amb l’aval d’ElBulli Foundation, deixen clar. Aquí, es combinaran trames i secrets personals, amb una estètica cuidada que pretén retre homenatge tant a l’alta gastronomia com a la cuina tradicional, de la mateixa manera que també vol premiar els productors i els produxtes del paisatge català que les inspiren.