Joc de cartes estiu s’ha acomiadat aquesta temporada amb la cerca del millor restaurant d’interior de l’Empordà. Els tres locals que han participat han estat el Tres Margarit de la Bisbal d’Empordà, El Borinot de Peratallada i Cal Carreter de Sant Sadurní de l’Heura. En aquesta entrega hem vist estratègia, punyals i també mala bava sobretot per part d’una de les parelles més competitives.
Bones vistes i plats macos al Tres Margarit de la Bisbal d’Empordà
Les vistes del Tres Margarit són privilegiades i tots els rivals han reconegut que els agradava molt la terrassa i també la decoració de l’interior: “És preciós”, s’ha sentit. A la cuina, han vist que estava tot ben envasat al buit i refrigerat. Ara bé, han trobat un tupper amb un enciam que creuen que estava oxidat “i per llençar“. El Toni de Cal Carreter ha comentat, amb més mala llet, que no li trobava sentit a uns fogons tan moderns.
I un cop a taula? Consideren que no hi ha massa opcions i que està més orientat a les persones que es queden a l’hotel. Això sí, els plats feien molt bona pinta i tots han aplaudit la presència i el bon emplatat. En general, els ha agradat tot. Una altra vegada, els de Cal Carreter han tornat a mostrar-se molt més exigents que els altres: “Si jo a Almeria faig aquest salmorejo, he de tancar la paradeta. I aquest pollastre no crec que l’hagin fet, sembla aquell que et posen als entrepans d’una benzinera. Tampoc no crec que aquest plat tingui la qualitat per costar 40 €”.

Pel que fa a les valoracions, aquest primer local ha rebut una mitjana de 6. L’espai s’ha endut la nota més alta amb un 8, mentre que el preu ha suspès amb un 4,5. La categoria del menjar aprova justet amb un 5,5.
Crítiques i mala llet en les valoracions a El Borinot
La decoració d’El Borinot els ha sorprès perquè creien que es trobarien un espai més rústic. No els ha desagradat, per això, i aquí hi ha hagut un primer debat perquè no s’han posat del tot d’acord. A dins de la cuina, s’han sentit crítiques perquè han trobat que la mostassa estava caducada a dins de la nevera i tampoc no ha agradat que tinguessin molt menjar preparat o pocs fogons. La carta “extremadament llarga” els ha descol·locat, ja que tenia massa fulles i això ha generat un moment de riure a taula.
Què han dit sobre les elaboracions? Com no podia ser d’una altra manera, el Toni ha tornat a ser qui més s’ha queixat: “El cargol està llefiscós, passat, una miqueta tou, amb massa oli i amb falta de sal i de pebre”. A l’hora de comentar el plat de foie, han volgut preguntar al xef com el preparen per posar-lo a prova perquè l’han trobat una mica cru. De fet, el Marc Ribas s’ha negat a tastar-lo perquè ha deixat clar que podia ser perillós. Els de Cal Carreter també han criticat l’arròs, cosa que ha indignat a la representant d’El Borinot: “Clarament, van amb mala fe“. La noia ha reconegut que les postres que serveixen són comprades, per una altra banda.

Quan ha arribat el tiquet, tots s’han quedat de pedra perquè ha estat més car del que s’esperaven. “Això quant surt per cap?”, “A molt… massa”, han respost. A l’hora de posar les valoracions, han lamentat que els falti experiència. La nota mitjana ha estat d’un 6 com el seu primer rival. La millor nota se l’han repartit l’espai i el servei amb un 7 respectivament, mentre que el preu i el menjar empaten amb un 5 com les pitjors valoracions.
Cal Carreter, amb molta brutícia i errors greus
Al llarg de tot el programa, Toni i Yasmina Rueda han estat els més durs i competitius. Pare i filla estan al capdavant de Cal Carreter, un local a Sant Sadurní de l’Heura que ha rebut la visita dels rivals en darrer lloc. Ells eren els més exigents, per la qual cosa als altres els ha sobtat molt entrar i trobar-se molta brutícia i, fins i tot, teranyines a tot arreu: “Em sorprèn molt perquè ens han criticat a tots i, després, ell no s’aplica els consells que dona”.
A la cuina, també el terra estava brut: “No és normal que estigui així“. De fet, han obert el desaigüe i han acabat cridant de tot el que han trobat allà a dins: “Ja no cal més, aquí cal neteja… Allà a dins hi havia un tap de tot el que han llençat per allà”. El pastís de formatge no estava ben envasat i també han criticat les barreges de carns i verdures que tenia preparades a sobre la taula.
Quan s’han assegut a taula, s’han adonat que tenien raó quan deien que el seu menú estava basat en menjar de cassola. L’han fet grossa perquè el Marc Ribas havia demanat que no li posés all i julivert als musclos i, igualment, ho han fet… amb la qual cosa els ha demanat que s’emportessin el plat i li tornessin a fer. El pitjor de tot plegat és que, en tornar-li a portar el plat, se’ls ha colat algun musclo en mal estat i s’ho han hagut de tornar a emportar perquè Marc Ribas s’ha negat a menjar el plat: “És que algun ha mort i és perillós“. Mai no s’havia vist, això. Tampoc no s’ha lluït el servei, ja que gairebé llencen una copa a terra i no s’han disculpat: “He sigut jo? Doncs no”.

Com era d’esperar, per tot això, els rivals els han suspès i la nota final ha estat d’un 4,8. La cuina només ha tingut un 4, mentre que l’espai i el menjar tampoc no aproven i es queden amb un 4,5 respectivament.
La confrontació final, intensa i amb molts ganivets
Els primers en descobrir la seva nota han estat els defensors del Tres Margarit. S’esperaven un 8, han dit, per la qual cosa s’han quedat una mica punxats en veure el 6: “La nota no és justa perquè el nostre espai és incomparable. Aquí tothom juga l’estratègia que vol, però si es fa fair play has de reconèixer que les nostres instal·lacions són espectaculars”. I els d’El Borinot? Ells creien que tindrien un punt més del que han tret i, en veure que es quedaven en un bé, la noia s’ha posat a plorar: “Ell no es mereix aquesta nota i sí, hauré de millorar“. Els propietaris del Tres Margarit, però, li han dit que estigui tranquil·la després de les crítiques del Toni perquè ells la contractarien. Davant de més comentaris negatius del rival, ha esclatat: “Ho sento molt, però el Toni ha anat a fer mal“.
Quan ha estat el torn dels de Cal Carreter, han deixat clar que ja s’esperaven que els suspendrien. El Toni ha atacat fins al final: “Anaven amb la destral”. També li ha semblat malament que critiquessin la manca d’higiene del seu restaurant: “Puc acceptar que hi havia alguna cosa bruta, però no que hi havia molta porqueria perquè havíem netejat i la cuina estava neta. Els quatre han fet pinya per anar en contra nostra“. Les seves justificacions no s’agafaven per cap banda i, fins i tot, el Marc Ribas ha esclatat quan el cuiner ha dit que hi havia un bigoti de gamba a la cansalada per culpa dels guants: “Hòstia. Aquí a l’equip tenim algú que és al·lèrgic als crustacis i si fem això, tenim un xoc i hem d’anar a l’hospital“, se li ha escapat al presentador indignat.

La puntuació del Marc Ribas ha desempatat i ha proclamat guanyador el Tres Margarit, realment qui més s’ho mereixia. L’arròs a la marinera d’aquest restaurant s’ha endut el plat estrella. Aquests han acabat amb un 7, mentre que El Borinot manté el 6 d’abans i els de Cal Carreter es queden sense aprovar amb un 4,9 final.