El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Menyspreu al català de la infanta Cristina en la primera visita a TV3: “¡En español!”

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) compleix 40 anys des que, per unanimitat, el Parlament de Catalunya en va aprovar la seva creació. Una de les figures clau del llançament i consolidació dels mitjans públics catalans va ser Joan Granados, director general de la Corporació entre el juny de 1984 i el gener de 1995, convertint-se en el més longeu que ha dirigit la CCMA. Granados ha passat aquest dijous pel Tot es mou, de TV3, per fer un repàs dels seus anys al capdavant de TV3 i Catalunya Ràdio, des de la reacció de Joan Carles de Borbó quan se li comunica , passant pel menyspreu al català de la infanta Cristina en la seva primera visita a les instal·lacions de TV3 i fins a l’opinió de Granados sobre quina és la situació actual de la cadena pública catalana. A TV3, “la política fa por”, ha avisat.

Als seus gairebé 89 anys i sense pèls a la llengua, l’exdirector general de TV3 i Catalunya Ràdio ha revelat detalls i secrets que demostren el rebuig al català i a la creació de mitjans públics catalans que van rebre per part de la Casa Reial. Granados ha tornat aquest dijous a la que va ser casa seva durant una dècada, on va arribar el 1984 després de deixar la direcció general de Biblioteques i Arxius, a petició del que en aquell moment era president de la Generalitat, Jordi Pujol. Ja ho ha avisat només començar l’entrevista amb Helena Melero: “Vinc a explicar coses que no he explicat a ningú”. I no ha defraudat.

L'exdirector general de la CCMA Joan Granados passa pel 'Tot es mou' de TV3 amb motiu dels 40 anys de la Corporació | TV3
L’exdirector general de la CCMA Joan Granados explica al ‘Tot es mou’ anècdotes i secrets de la seva etapa a la CCMA | TV3

Què va dir Joan Carles?

Una de les primeres tasques de Joan Granados va ser la de comunicar a Joan Carles que s’estava impulsant la creació d’una televisió i una ràdio públiques en català. La resposta del rei emèrit va ser, si més no, significativa, ja que evidenciava l’anticatalanisme a la monarquia borbònica que durant segles havien lluitat per fer desaparèixer el català. Quan Granados arriba, li llança la proposta, al que Joan Carles li pregunta com serà aquesta televisió. “En català”, li va concretar. La reacció del rei emèrit va ser començar a donar voltes per la sala i va deixar anar: “Tota en català? I ja l’entendran?”.

“En espanyol!”, l’exigència de la infanta Cristina

Quan ja feia uns anys que estava al capdavant de la Corporació, Joan Granados va proposar al director de TV3 entre 1989 i 1995, Jaume Ferrús, convidar a les instal·lacions de la televisió la infanta Cristina, ja que vivia a Barcelona i feia anys que treballava a La Caixa. Volien demostrar que TV3 era la televisió “mecànicament millor muntada d’Europa”. La infanta accepta la visita i Granados la rep amb un ram de flors. Quan comença a donar-li la benvinguda, ella el talla demanant-li que se li adreci “en espanyol”. L’exdirector de la CCMA li respon, educadament, que “aquí es parla en català”, però torna a ser esbroncat: “Li he dit que en espanyol!”.

Joan Granados, entrevistat al 'Tot es mou' de TV3, amb motiu dels 40 anys de la CCMA | TV3
Joan Granados, entrevistat al ‘Tot es mou’ de TV3, amb motiu dels 40 anys de la CCMA | TV3

A TV3, “la política fa por”

“Hi ha quelcom que la gent nota a TV3: la política fa por”. Així de contundent ha respost Joan Granados a la pregunta de Melero sobre com veu actualment la televisió pública catalana. Abans de finalitzar l’entrevista, l’exdirector de la CCMA ha recordat que “quan hi ha guerra, no es pot simular la pau i, d’una manera o altra, la gent es pensa que estem simulant la pau”.

Més notícies
Carlos Cuevas i Clara Lago actuaran a 'Cites Barcelona' - TV3

Crítiques a ‘Cites Barcelona’ de TV3 pel seu rodatge en català i castellà

Notícia: Crítiques a ‘Cites Barcelona’ de TV3 pel seu rodatge en català i castellà
Comparteix
Molts usuaris, entre ells Arnau Tordera d'Obeses, han lamentat que Amazon Prime hagi barrejat els dos idiomes
Notícia: Crítiques a ‘Cites Barcelona’ de TV3 pel seu rodatge en català i castellà - Mobile
El Titó en un dels episodis

El fenomen Titó: èxit i controvèrsia amb el nou personatge de TV3 per al públic infantil

Notícia: El fenomen Titó: èxit i controvèrsia amb el nou personatge de TV3 per al públic infantil
Comparteix
La nova estrella de la cadena pública genera debat entre alguns experts, però arrasa a la pantalla i a les llibreries
Notícia: El fenomen Titó: èxit i controvèrsia amb el nou personatge de TV3 per al públic infantil - Mobile
David Melgarejo, nou delegat de la CCMA a Madrid

David Melgarejo, nou delegat de la CCMA a Madrid

Notícia: David Melgarejo, nou delegat de la CCMA a Madrid
Comparteix
El corresponsal a París inicia nova etapa i passa a ocupar un càrrec important en la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Notícia: David Melgarejo, nou delegat de la CCMA a Madrid - Mobile
La Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals presenten el nou pla estratègic - CCMA

La CCMA es reinventa: transformació digital, públic jove i més català

Notícia: La CCMA es reinventa: transformació digital, públic jove i més català
Comparteix
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha presentat el nou pla estratègic en una gran posada en escena que demostra que tenen ganes de modernitzar-se
Notícia: La CCMA es reinventa: transformació digital, públic jove i més català - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a maig 18, 2023 | 18:22
  Ricard maig 18, 2023 | 18:22
  El més revelador és que el que explica, encara que lamentable, no sorprèn gens.
 2. Icona del comentari de: Sisco a maig 18, 2023 | 18:40
  Sisco maig 18, 2023 | 18:40
  A aquesta vividora i mala persona el que tenien que haver fet es engegar-la a la merda.
 3. Icona del comentari de: TV1 de Catalunya a maig 19, 2023 | 02:19
  TV1 de Catalunya maig 19, 2023 | 02:19
  A la infanta borbònica castellana, patada al cul i cap a ca seu. A tv3 fa por acceptar que neixen com a eina catalana de guerra contra l'ocupant castellà. I ara és plena de paràssits castellans, igual que el Liceu i tantes altres institucions de casa. Ho fan la seva funció o son forces d'ocupació.
 4. Icona del comentari de: Guillotini a maig 19, 2023 | 02:20
  Guillotini maig 19, 2023 | 02:20
  Porca castellana, fot el camp.
 5. Icona del comentari de: Luis Martínez de Galinsoga y de la Serna a maig 19, 2023 | 11:05
  Luis Martínez de Galinsoga y de la Serna maig 19, 2023 | 11:05
  Ya dejé escrito en 1959 que "Todos los catalanes son una mierda" pero me equivoqué. Sólo los catalanes independentistas son una mierda, un truño maloliente de los gordos.
  • Icona del comentari de: Català a maig 19, 2023 | 17:00
   Català maig 19, 2023 | 17:00
   Des de l'altre mon el teu esperit erràtic haurà pogut captar que tant pels catalans independentistes con pels que no, eres conegut con "En Gallinassa".
 6. Icona del comentari de: am a maig 19, 2023 | 11:54
  am maig 19, 2023 | 11:54
  menyspreu total i absolut a la cutrefamilia borbona
 7. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a maig 19, 2023 | 14:55
  Ermessenda de Carcassona maig 19, 2023 | 14:55
  Vull recordar el servilisme de la premsa. No fa gaire anys, tot eren reverències cap a aquesta noia. Titulars: la infanta catalana, que havia parit en una senzilla habitació de X metres quadrats… De senzilla res! Molta gent ha de viure en l’espai que ella només tenia per estar a la Clínica. La premsa segueix consignes per llepar el cul a aquests paràsits enlloc de complir amb l’obligació de qüestionar el poder que ha de fer la premsa en un país democràtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa