VÍDEO | Polèmica per un fragment suprimit de ‘BricoHeroes’

TV3 ha estrenat aquest diumenge amb polèmica la tercera temporada del programa ‘BricoHeroes, que protagonitzen els humoristes Jair Domínguez i en Lluís Jutglar (Peyu). La controvèrsia ha començat una hora abans de l’emissió del programa amb un fil a Twitter d’en Peyu en el qual acusa TV3 d’haver “censurat” un gag del programa per raons polítiques. Els creadors han penjat el fragment que asseguren que ha estat “censurat”. Es tracta d’una conversa entre els dos presentadors del programa, en el paper de “dos pelacanyes en un taller”, amb referències sexuals a Letícia Ortiz, dona de Felip V, el rei espanyol.

“No t’agradaria ser ric? Diga’m què vols? Pensa en mentalitat de ric…”, demana Domínguez a en Peyu, que li respon: “Què podria tenir? Un tractor…” La resposta fa saltar el company que li recrimina tenir “mentalitat de pobre” i li demana que “pensi una bogeria de milionari”. Aleshores en Peyu contesta: “Una cosa que em cardaria il·lusió és que me la xupés la Leticia Ortiz”. En Domínguez li replica a crits que “no pot ser” perquè això “és poc de ric”.

Fins aquí arriba el fragment publicat a les xarxes pels autors del programa, assegurant que darrere hi ha motivacions polítiques i que TV3 ha acceptat autocensura-se per evitar “fer soroll”. El fragment, però, no és la versió completa del que ha estat retirat de l’emissió al qual ha tingut accés EL MÓN. Aquesta altra versió més àmplia va més enllà de les referències a Leticia Ortiz i inclou la mateixa broma sexual sobre la filla dels monarques, la princesa Elionor, que és menor d’edat.

La versió més àmplia continua així: quan en Domínguez esclata dient que “no pot ser” que en Peyu pensi en tenir sexe oral amb la reina perquè “és poc de ric” l’altre li contesta: “Doncs no m’engresquis!”. Acte seguit en Domínguez li diu: “Si m’haguessis dit la filla!” I aleshores recapacita: “La filla és excessiu”. El vídeo que teniu aquí sota conté els dos fragments: els comentaris sobre Letícia Ortiz, del minut 0.39, i la referència a la princesa Elionor, al 0:49.

En el fil penjat a Twitter, Peyu sosté que la cadena els ha donat com a “justificació” per la retirada que el gag “és masclista i que una televisió públic ano ho pot emetre”. L’humorista posa en context el comentari sobre el sexe oral amb la reina: “És una fantasia de milionari, i evidentment algú la pot trobar masclista, però és que malauradament i precisament els milionaris que coneixem tots no solen ser gent de valors massa respectables”.

Peyu no comenta, però, l’altre fragment del gag en què apareixen les referències a la filla dels reis espanyols, però admet en el fil que el criteri del programa també fixa uns “límits” que estan en “tot el que podia comportar problemes legals: incitació a la violència, dret a l’honor, protecció de menors… Quan TV3 ens ha demanat retirar gags en aquest sentit s’han retirat, sempre hi hem estat d’acord”.

Mesos de polèmica

‘BricoHerores’ fa mesos que arrossega polèmiques. Al juliol el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) li va obrir un expedient per no advertir adequadament de la publicitat que contenia el programa. L’espai va ser retirat de la programació de l’estiu. Poc abans d’aquest expedient, el programa había rebut crítiques per una referència a la Guàrdia Civil que va ser interpretada com “incitació a l’odi” per part de partits polítics espanyolistes com Ciudadanos. La mateixa Inés Arrimadas va criticar l’espai a les xarxes.

Els autors del programa consideren que la retirada del gag per la referència a Leticia Ortiz és una “excusa” i que en relitat “els fa por que hi hagi dos humoristes parlant amb total llibertat i el que encara els fa més por és que milers de joves estiguin enganxats a un contingut fet en català i des d’una perspectiva crítica”.

Reacció de la consellera de Feminismes

La polèmica ha generat alguna reacció en el terreny polític. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha publicat una piulada en què qüestiona que es presenti un gag com a “irreverent” i “transgressor” amb el recurs al “masclisme de tota la vida… al 2021”.

En canvi, els autors del programa han rebut missatges de suport com els de Josep Rull, Jordi Turull, Albano Dante Fachin.

Comentaris

  Gonzalo Octubre 25, 2021 | 00:53
  Así es el humor laZinaZi. Referencias sexuales hacia una menor de edad.
  Tu calla! Merda de ésser! Octubre 25, 2021 | 08:49
  I a sobre ecspanyordo!
  JUNQUERAS LA SANTA INQUISICION.ERC, quin pajaro Octubre 25, 2021 | 09:34
  Junquerisme eotanero, franquisme.erc. ARRIBA EL NODO TV3.JUNQUERAS, franquisme.erc
   A la Inquisició Octubre 25, 2021 | 12:11
   Els comentaris de falsa bandera, ja no ens foten ni fred ni calor. La nova "estratègia" dels trolls xovinistes espanyols és ridícula.
  Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 10:11
  "És poc de ric" diu el paio! En fi, com a canviat l'humor a Catalunya des d'els temps d'en Joan Capri o la Mary Santpere! Doc.
   Lionel Mandrake Octubre 25, 2021 | 11:59
   És clar que ha canviat, tros de quòniam, en Capri i Santpere, durant darreres dècades de la dictadura -i principi de la transició, encara al 2021 inacabada pels espanyols- feien un humor sense depassar les línies de la censura del franquisme...
   uno que vive en Tabarnia Octubre 25, 2021 | 14:53
   continues encara a aquella epoca, grisa i sorda per el Fraquito un solo Güevo, aixi t,has quedat com el que tu dius un vell xaro
  Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 10:13
  Tant al Fantxín, com el Rull i en "boca negra" Turull, m'agradaria veure'ls la cara que farien si els hi diguessin això de les seves parelles. Bé, no sé qui tindria tan mal gust! Doc.
  Ricard Octubre 25, 2021 | 10:20
  Jo crec que no s'ha de censurar a ningú. També s'ha de dir que cadascú ha de ser responsable dels seus actes. Això no té perquè comportar accions judicials. Entre catalans aquest cas és un tema de bon gust, i prou. Ara bé, tenint en compte com són els castellanistes, que en són molts, aquella gent et pot posar una denúncia en base a qualsevol ximpleria nacionalista. Un cop més en trobem davant de dos idiosincràcies com correspon a dos països diferents. Un cop més aquest és el fons del problema: dos països diferents.
   Poio Novembre 21, 2021 | 00:02
   Amarías tener la distintiva idiosincrasia de un rubio de ojos azules pero el ADN no perdona y tus chistes de mal gusto ario son los mismos de mi puticlub gitano en La línea de la Concepción. Nos hubieran dado el mismo gas a los dos hermano, agárramela con la mano.
  Sherlock Octubre 25, 2021 | 10:52
  No hi hauria d'haver censura, però trobo el gag de mal gust i masclista. Una decepció.
   Mycroft Holmes Octubre 25, 2021 | 12:19
   És així, també és el meu parer. Fins i tot els xovinistes espanyols abonats als comentaris estúpids, a manca d'arguments espanyolistes -s'agafen barroerament sempre a qualsevol cosa- fan servir aquests "còmics" i aquest gag per a intentar insultar catalans (?!) solament cal adonar-se de com de roents van avui.
  Fiel reflejo del fraudulento proceso. Octubre 25, 2021 | 10:56
  Todo lo golpista supremacista es pura mierda ; cada vez dais más asco.
   A Fraudulento Octubre 25, 2021 | 12:09
   Quin comentari més poca-solta. Després, és clar, des del xovinisme espanyol, diuen que l'independentisme català és "adoctrinamiento", "pensamiento único" i "souflée". Els catalans si un programa no ens agrada no el veiem, com és el meu cas que ni he obert el vídeo. A mi se me'n foten aquest "humoristes" i encara més la família reial espanyola, per la qual cosa no m'interessa res. Això, com és evident, no em fa abandonar l'independentisme fins assolir un estat propi en forma de república. Per una altra banda els detractors d'aquest humor ara han de comprovar que l'hauran vist més persones que no pas si l'haguessin passat com si res el dia i l'hora de l'emissió d'aquest programa, els quals ignoro quins son.
   Jeremies Octubre 25, 2021 | 12:26
   Per a "reflexos", entre d'altres, el dels tribunals lawfare espanyols, fidel reflex d'una justícia hereva directa del franquisme que no ha fet cap encara "transició 78" ni va sofrir cap depuració democràtica quan n'era l'hora de fer-ho. Amb el fet canviar el nom T.O.P. al B.O.E. per "Audiencia nacional" en varen tenir prou per a ensarronar un munt de persones, ara se'n fan paleses les conseqüències... Això si que és un frau amb tots el ets i uts.
  Manel Octubre 25, 2021 | 11:09
  Desde el moment en que s´ensenya als nens a l´escola la religió Islàmica masclista és per la moralitat per a censurar res excusantse amb que l´acudit és masclista, ara resulta que fins i tot els acudits han de ser d´acord amb el que digui la Conselleria
   Maria Octubre 25, 2021 | 13:23
   El gag és masclista i misogin de nivell de nen de 12 anys. Però, el teu comentari el supera : l'edat, posem-n'hi 5 ?
  Maria Octubre 25, 2021 | 11:38
  El gag era mascliste i misògen de nivell de nen de 12 anys.
   Enric Octubre 25, 2021 | 13:03
   Sí el gag és masclista, poc suc i a mi no fa cap gràcia, tot i que no l'he vist he llegit el contingut de l'article.
  ( ; ) Octubre 25, 2021 | 11:53
  Aquesta mena de programes no m'agraden i no l'he vist mai. No m'agrada la majoria del gags d'humor d'aquests personatges, a més a més destrossen la llengua sense miraments. No serveixen per a res, i doncs prefereixo veure altres programes o fer una altra cosa quan apareixen aquest parell, el mateix per a l'Està passant. tot i que si n'havia vist algunes part de programes. Tampoc he acabat d'entendre mai un paio que es fa escriure "Peyu" si es pot escriure correctament Peio.
  traca Octubre 25, 2021 | 11:59
  y la broma sobre la hija retarded de aquel porque no la hicisteis si estaba mas a huevo?
  Gonzalo Octubre 25, 2021 | 12:02
  Mejor que la chupe la rumana.
  federalista Octubre 25, 2021 | 12:10
  en fi si jo agafara la filla petita del peio o del altre imbecil, cas que tinguin filles, en tenen cara de no poder tindre descendencia, i crec que al menys u sera esteril pero en fi,i diguera que em tret la xorra i li dic a la filla petita d'algu d'aquestos dos imbecils obri la boca nena que ara va la font, m'agradaria vure la cara de qualsevol dels dos, lo que es de mal gust es de mal gust siga la reina o la filla del president de la republica, jo soc republica pero no soc ni maleducat ni groser, no com aquest dos babaus.
   Al Federalista fal·laç Octubre 25, 2021 | 13:16
   Xe, tu no pots federar-te ni agarrar-te a res. Potser per açò escrius comentaris tant estúpids des del teu espanyolisme xovinista de pa sucat amb oli. A mi tampoc m'agraden gens aquest parell d'estúpids i per això senzillament no guaito els seus "programes". ni vídeos. Tampoc comprenc el criteri per a contractar-los, de fet ja se'ls hi ha acabat abans d'hora.
  Gonzalo Octubre 25, 2021 | 13:06
  Transformaremos Madrid en un lindo vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar.
   Gonzalo Octubre 25, 2021 | 14:44
   Al paso que vais, lo estáis consiguiendo, laZisnaZis.
   Luisnomeacuerdo Octubre 25, 2021 | 15:20
   Al paso que vamos, lo estamos consiguiendo, je je je je algun dia lo conseguiremo, sin lugar a dudas ni pormenores, laZisnaZis, en esto soy tácito.
  Peio Octubre 25, 2021 | 13:24
  El gag és masclista i misogin de nivell mot baix.
  Marc Octubre 25, 2021 | 13:30
  Personatges pretesos "còmics" com els dels que parleu a la notícia que han difós un vídeo, no aporten res de positiu ni de bo, no fan gràcia ni riure, a sobre destrossen la nostra llengua i n'ignoren la gramàtica i el vocabulari. Ara amb la seva "feina" han aconseguit que es parli més del Borbons... Si continuen apareixent a la pantalla de la tv faré com ja faig sempre, canviar de canal o fer una altra activitat. Colla d'inútils.
  Luisnomeacuerdo Octubre 25, 2021 | 13:51
  Dos tontos más tontos aún, y se creerán graciosos. Los fascistas independentistas en su máxima expresión.
   ( · ) Octubre 25, 2021 | 15:16
   Res més ridícul que un xovinista espanyol, desmemoriat i cregut projectant sobre els altres llurs misèries. Un programa de televisió màxima d'expressió de què, tros de quòniam ? De mal gust, grolleria, misogínia, masclisme... barrejar-ho tot amb d'altres qüestions i aprofitar-ho tot per a intentar fer escarni dels que no pensen ni son com ell, denota la manca d'arguments d'aquest xovinista sense memòria.
  Rodrigo Díaz de Vivales Octubre 25, 2021 | 15:24
  Dos tontos más tontos aún si cabe, y encima se creen graciosos. El Desmemoriao, de cuyo nombre no me acuerdo, y Gonzalete ambos siempre en su grotesca españovil y pueril máxima expresión.
  JordiT Octubre 25, 2021 | 15:41
  L'acudit sobre la filla és molt fort, i el de la mare, simplement masclista. Si fos ric sotmetria una dona (del poder o del que sigui) a una relació sexual En una tele publica...no ho veig
  Jeremies Octubre 25, 2021 | 15:54
  Alguns us confoneu. No permetre emetre una escena o gag vulgar, masclista, misogin i pederasta, per part de qui n'és el cap i doncs, qui decideix i en té tota la responsabilitat, no és cap censura enlloc. Alguns no sabeu que significa censura. Censura vol dir que hagis de canviar el text d'una cançó, per exemple Gora Euskadi per "Gora, gora", perquè si no no et permeten expressar-te o que hagis de fer giragonses i escriure el què vols dir entre línies en cançons, obres de teatre o articles de premsa, perquè hi ha una sèrie de personatges del règim oficial que t'ho revisaven tot i segons el dia que tenien o eren més o menys ultraespanyols et deixaven fer o no.
  Núria Octubre 25, 2021 | 16:01
  Ni censura, ni hòsties, si tant els agraden les fel·lacions que se les facin entre ells, a veure si així no els "censuren" el gag. N'estem farts de la merda de programes d'aquest parell d'impresentables que sovint fan que es parli i es faci publicitat gratuïta de l'espanyolisme i de la monarquia espanyola. I apologia menyspreable gratuïta del catanyol, com qui no vol la cosa. No, no fan gracia.
   Anònim Novembre 06, 2021 | 23:11
   Claro; y tan diferentes. Para comenzar uno es un pais y la otra una anatomía, mientras no se demuestre lo contrario. Y vaya por delante que no tengo nada contra de su independencia. No así de su educación. Uno, respeta las instituciones del otro. Y la otra hace burlas de este, sin ningún tipo de respeto. .....En el caso que nos ocupa; ¿Donde está la gracia en desear que una menor te haga una felación? Eso; mal gusto aparte, es un delito y se llama pedofilia. Da igual su situación social, ni el odio que se le pueda tener, a ella y a toda su familia. Por encima de todas las cuestiones, es una persona y menor de edad, tampoco se ha de respetar eso.

Nou comentari