Tot Economia
La revolta de les dones a la vinya: una lluita contra la invisibilització

Una dona es lleva abans que surti el sol i marxa de casa ben abrigada. Quan el sol despunta per darrere les muntanyes ja es troba al camp, treballant. No és fins que el sol es torna a pondre que torna a casa, preparada per seguir aquesta rutina l’endemà. Aquest no és un cas aïllat ni recent, des de fa segles les dones que es dediquen a les vinyes han treballat en silenci, darrere dels homes de la família. El paper de la dona en aquest sector ha estat invisibilitzat durant dècades. Ja no només existeix un sostre de vidre sinó que les dones que sí que aconsegueixen arribar a la cúspide d’algunes professions relacionades amb la viticultura veuen com el seu paper queda amagat sota el dels homes. És per això que neixen iniciatives com Mujeres del Vino o Cava Women, dos projectes que s’han llançat des de Catalunya amb l’únic objectiu de visibilitzar la feina de les dones, empoderar-les i donar-los un lloc on reunir-se per sentir-se acompanyades.

Per posar xifres a la situació, a Catalunya la indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis. Aquestes dades publicades per Prodeca no diferencien els homes i les dones que treballen al sector, però si demostren la potència en la que s’ha convertit aquesta indústria. De fet, el sector vitivinícola català té una estructura sòlida, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees. Encara, però, hi ha molt poca consciència del paper de les dones en aquest sector, ja que com a norma general no són la cara visible dels cellers.

“L’objectiu és unificar i aglutinar totes les dones que es dediquen al sector del vi i el cava”, explica Eva Plazas, enòloga i impulsora de Cava Women. Aquesta associació es va fundar el 2021 per intentar demostrar que el paper de les dones és essencial en el sector del cava. De fet, Plazas parla de llegat i necessitat de visibilització. A més, l’enòloga deixa clar que cal que hi hagi més coneixement del paper de la dona en aquest sector, ja que sempre ha estat molt masculinitzat. “Viticultores, enòlogues, pageses i sommeliers són figures que les dones han tingut des de fa dècades”, explica Plazas. I és que, d’ençà que el vi va començar a ser moneda de canvi, tant homes com dones han entrat a treballar el camp, però no han tingut mai el reconeixement que es mereixen. “La imatge principal sempre ha estat la de l’home”, lamenta l’enòloga.

Copes de vi / EP
Copes de vi / EP

Cava Women és un projecte que ja ha aconseguit més d’una cinquantena de sòcies, totes dones que busquen la manera de fer més visible la seva feina. Però aquesta iniciativa no és la primera que neix a Catalunya. Mujeres del Vino va iniciar les seves activitats el 2011, de la mà de Anne Cannan, productora del celler Clos Figueres, al Priorat. “És la nostra manera de canviar la invisibilització de les dones”, explica Cannan que assegura que el seu projecte va començar al Priorat i “ja s’ha estès per tot l’estat espanyol”. Amb més d’un centenar de sòcies, entre elles Plazas -creadora de Cava Women- la iniciativa és líder a escala espanyola en visibilització de la feina de les dones del vi. El projecte, doncs, amb més d’una dècada d’activitat ja compte amb diferents esdeveniments per posicionar tant a les dones que porten anys treballant com els nous projectes amb cellers joves.

Tasts fets per i per a dones

La xarxa que ha creat Plazas inclou molts actes que tenen l’objectiu de demostrar que també hi ha dones darrere els cellers. De fet, la mateixa associació té tastos de vins organitzats pes cellers dirigits per dones d’arreu de Catalunya. “Tenim moltes col·laboracions amb altres organitzacions dedicades a la visibilització de la feina de les dones”, explica Plazas. Una d’aquestes col·laboracions és amb Dones d’Empresa, l’altaveu que posiciona a la dona com a eix clau per a la indústria i l’empresariat. “Creiem en la importància de fer xarxa i trobar-nos per compartir històries i relats”, explica la creadora de Cava Woman.

En línia amb aquesta reivindicació, Cava Women també es prepara pel 8 de març, dia de la dona, on farà tot d’activitats a la Barcelona Wine Week, un moment dedicat a visibilitzar el sector viticultor de Catalunya, però que també s’aprofita per demostrar que les dones hi tenen un paper molt important. Aquestes iniciatives de col·laboració i posicionament també les comparteixen amb Mujeres del Vino, ja que des de fa més d’una dècada fan tastos i activitats de coneixença del sector, però sobretot de visibilització de totes aquelles dones que hi treballen o hi han treballat.

Els paisatges de vinya del Pla de Bages, amb Montserrat de fons | Foto- Celler Collbaix
Els paisatges de vinya del Pla de Bages, amb Montserrat de fons | Foto- Celler Collbaix

Un sector centenari sense mèrit per a les dones

Cava Women i Mujeres del Vino busquen el reconeixement de les dones en el sector del cava i el vi. I és que avui dia el paper de la dona és molt clau en molts sectors, però fa anys que han estat invisibilitzades sota l’ombra d’un home. Des de les dones que marxaven a treballar amb els seus marits fins les filles que es quedaven els cellers dels seus pares, sempre hi havia una part que anava lligada a l’home de la família. “Hi ha dones que mai han cotitzat per la seva feina, perquè no eren considerades pageses”, explica Plazas.

Amb tot, doncs, les dones del sector volen buscar una manera de lluitar plegades perquè aquesta situació canvii. Noves activitats, esdeveniments i maneres d’intentar reconèixer l’èxit empresarial de les dones de la vinya fan que iniciatives com la de Plazas i Cannan continuïn creixent dia a dia. “Al cap i a la fi la nostra feina és demostrar que hi ha dones a la vinya, però també recuperar les històries de totes aquelles que van treballar en la penombra”, conclou Plazas.

Més notícies
Les vendes a l'estranger de Cava lideren el sector del vi / Cedida

El cava fa incrementar les exportacions de vi català al món

Notícia: El cava fa incrementar les exportacions de vi català al món
Comparteix
L'augment de vendes a l'estranger de cava ha estat d'un 9,98% en valor i un 7,11% en volum
Notícia: El cava fa incrementar les exportacions de vi català al món - Mobile
Paisatges del Montsant | DO

Paisatge o sostenibilitat: els reptes de la transició energètica a la vinya

Notícia: Paisatge o sostenibilitat: els reptes de la transició energètica a la vinya
Comparteix
Els cellers aposten per mantenir el paisatge sense perdre de vista el camí cap a les alternatives sostenibles
Notícia: Paisatge o sostenibilitat: els reptes de la transició energètica a la vinya - Mobile
Escumosos rosats / Cedida

Els escumosos lluiten per convertir-se en un producte de consum habitual

Notícia: Els escumosos lluiten per convertir-se en un producte de consum habitual
Comparteix
Alguns cellers inicien projectes per vendre escumosos durant tot l'any i no només per Nadal
Notícia: Els escumosos lluiten per convertir-se en un producte de consum habitual - Mobile
Imatge d'arxiu d'una caixa amb diverses caixes de vi

La inflació catapulta el preu de les exportacions dels vins europeus

Notícia: La inflació catapulta el preu de les exportacions dels vins europeus
Comparteix
La majoria dels països europeus han vist com les seves facturacions han augmentat durant la primera meitat de 2022, encara que en la majoria de casos han reduït el volum de vendes
Notícia: La inflació catapulta el preu de les exportacions dels vins europeus - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa