MónEconomia
Els fons europeus inflen els pressupostos més alts de la història
  • CA

Els pressupostos del Govern es presenten amb una partida de 41.025 milions d’euros. Amb aquestes xifres, l’augment de despesa de la Generalitat per aquest 2023 és d’un 7,6% més, en comparació el 2022. Aquestes dades repercuteixen en tots departaments, posant especial atenció a Educació i Salut, que s’enduen les partides més altes, 6.825 milions d’euros i 11.423 milions, respectivament. També en percentatges han destacat les inversions en el departament d’Igualtat i Feminismes, amb un 26,8% més d’inversió; i Cultura amb un 23,9%. Així ho ha presentat aquest dijous la consellera d’Economia i Hisenda Natàlia Mas, qui ha assegurat que són uns comptes que “ens han d’ajudar a construir la Catalunya del futur”. Mas també ha destacat que és la primera vegada que “els pressupostos superen el llindar dels 40.000 milions d’euros”. Cal destacar, però que les dades tenen en compte els impactes dels fons europeus, si no la inversió seria de 39.839 milions d’euros.

Durant l’atenció als mitjans, Mas també ha remarcat que “s’han produït alguns canvis” en els comptes després de passar a mans d’ERC quan Junts va decidir abandonar el Govern. La consellera d’Economia ha assegurat que “només hi havia àmbits molt macroeconòmics”. I ha assegurat que “els nous pressupostos són diferents”. A més, Mas ha explicat que “els pressupostos de Junts no tenien tan en compte la part fiscal”, i ella mateixa ha afegit que “s’havien de prioritzar altres sectors”.

Els fons Next Generation, que han estat un gran salvavides europeu a la societat catalana, han marcat la trajectòria dels pressupostos postpandèmia i el 2023 no n’ha estat l’excepció. En concret, d’Europa s’han rebut 1.185 milions d’euros -686 milions del fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i 499 milions de fons REACT-. Sense tenir en compte aquestes ajudes, la quantitat de diners del pressupost disminueix, però els percentatges de creixement incrementa, ja que aquest any no s’han enviat tantes ajudes ni s’han presentat la mateixa quantitat de projectes per accedir a més fons.

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas / EP
La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas / EP

Un 8,2% més de despesa mitjana en els departaments

En els comptes d’enguany, s’ha dedicat un 8,2% més de capital de mitjana per a tots els departaments de la Generalitat, el que equival a 33.884 milions d’euros. En aquesta situació destaquen Educació i Salut, que tot i que el percentatge d’augment és menor que el d’altres conselleries -del 6,2% a Educació i el 9,6% a Salut- continuen sent els departaments amb més finançament públic. Tal com ha explicat Mas, aquesta injecció de capital per a aquest any s’utilitzarà per a la millora dels hospitals i escoles així com en la contractació de professionals d’ambdós sectors.

En el cas d’educació, s’ha estimat que hi haurà una entrada de capital per poder obrir 6.804 noves places de docents. També un augment de 52 milions d’euros el finançament de les llars d’infants, 55 milions al desplegament del Pacte contra la segregació escolar i 63 milions a l’educació inclusiva. A Salut, en canvi, es preveu un augment de 4.370 professionals, amb un augment dels recursos a l’atenció primària de 279 milions d’euros, que aniran dedicats a la millora de l’atenció mèdica als problemes de salut mental i la reducció de les llistes d’espera.

Pel que fa als departaments que més han incrementat el seu percentatge d’inversió entre 2022 i 2023, destaca la conselleria d’Igualtat i Feminismes, que tot i estar a la cua de les inversions -amb un total de 116 milions d’euros per enguany, és el creixement més alt de tots els departaments -amb un 26,8% més d’inversió-. Aquests diners s’utilitzaran sobretot en noves polítiques i en la necessitat de retallar la diferència d’oportunitats de feina per a home si dones. També el departament de Cultura s’emporta una part més gran de la partida de pressupostos, amb un augment del 23,9% respecte als diners invertit el 2022. Així doncs, el pressupost d’aquesta conselleria serà de 477 milions d’euros, el que equival a l’1,5% del pressupost total del 2023. Territori és l’única conselleria en la qual decreix la inversió. D’aquesta manera, en polítiques territorials, la Generalitat invertirà un total de 2.422 milions d’euros, el que suposa un 9,6% menys que el 2022.

Mesures per a la transformació social i sostenible

Les partides pressupostàries també dediquen una part de la inversió a mesures per empènyer la transformació social i econòmica de Catalunya. Entre aquestes inversions destaca l’augment d’un 8% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que actualitza l’import de les prestacions socials per primera vegada en més d’una dècada. Aquesta va ser una de les propostes que van posar sobre la taula els sindicats i les patronals catalanes per tal de donar suport a aquests pressupostos.

Pel que fa a la bonificació del transport públic -una altra de les propostes dels agents socials- s’hi dedicaran 71 milions d’euros, que també serviran per a la gratuïtat de la T-16 i l’ampliació de la T-Jove fins als 30 anys. També s’espera una partida de 180 milions d’euros a l’ampliació del parc d’habitatge, amb 88 milions en ajudes als lloguers.

El Consell Executiu reunit per a aprovar el projecte de pressupostos per al 2023. / ACN
El Consell Executiu reunit per a aprovar el projecte de pressupostos per al 2023. / ACN

Un altre dels grans èxits del diàleg entre els agents socials i el Govern ha estat la garantia d’execució del Pacte Nacional per a la Indústria, amb una partida pressupostària de 680 milions d’euros per enguany. L’acord determina que es dedicaran 56 milions d’euros més a les mesures de suport de la indústria i, de moment, hi haurà un pressupost de 20 milions d’euros per les noves línies de reindustrialització, però amb la previsió d’arribar a executar-ne un màxim de 50 milions. Mas ha afirmat que “els pressupostos són una oportunitat única per a la indústria de Catalunya”.

El pacte dels pressupostos també determina que es destinaran 180 milions d’euros a la producció d’energies renovables per l’autoconsum de les empreses, però també de les llars. Addicionalment, també es dedicarà una part del pressupost a instal·lar més infraestructures d’energia sostenible als edificis públics. En concret, la partida per a aquesta mesura serà de 25 milions d’euros. A més, també s’eleva l’aposta per a la mobilitat sostenible en 79 milions d’euros la inversió en infraestructures ferroviàries, fins a arribar a un total de 768 milions d’euros.

Disminueix el deute tot i l’incertesa econòmica

Aquests pressupostos també consoliden l’estabilització de les finances públiques, que ja fa anys que es treballa per disminuir el deute. En concret, el dèficit previst per a aquest exercici se situa en 791 milions d’euros, una quantitat equivalent al 0,3% del PIB fixat pel 2023. Tal com s’ha anunciat en aquest compte de pressupostos, aquesta estabilització fa possible que, des del 2010, el dèficit de la Generalitat es redueixi un 91,3%, uns 8.313 milions d’euros i la despesa ha crescut uns 10.301 milions d’euros. “Aquests pressupostos ajuden a millorar el deute”, ha explicat Mas, qui també ha assegurat que “així el Govern demostra que pot fer front als seus deutes fiscals”.

Més notícies
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, intercanvien carpetes després de signar a la Sala de Diputats del Palau de la Generalitat l'acord per l'aprovació dels pressupostos del Govern del 2023 / ACN
Els pressupostos, un ball de xifres per apaivagar PSC i agents socials
Notícia: Els pressupostos, un ball de xifres per apaivagar PSC i agents socials
Comparteix
Sindicats i patronals donen suport als comptes tot i saber que no totes les promeses que els van fer s'han complert
Imatge de la signatura de l'acord entre Govern i agents socials a la Generalitat / Govern
Sindicats i patronals celebren l’acord de pressupostos a Catalunya
Notícia: Sindicats i patronals celebren l’acord de pressupostos a Catalunya
Comparteix
La Cambra de Comerç ha lamentat l'acord perquè no reflecteix el 52% de vot independentista
El conseller Torrent durant la reunió amb les entitats empresarials / ACN
La dotació de les polítiques industrials creixerà un 75% als pressupostos
Notícia: La dotació de les polítiques industrials creixerà un 75% als pressupostos
Comparteix
Els comptes augmentarien fins a 220 milions d'euros la inversió al sector, segons ha anunciat el conseller d'Empresa i Treball Roger Torrent
La consellera d'Economia Natàlia Mas durant la XXVII Trobada Econòmica de S'Agaró / EP
Govern, sindicats i patronals demanen agilitat per aprovar els pressupostos
Notícia: Govern, sindicats i patronals demanen agilitat per aprovar els pressupostos
Comparteix
La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas ha titllat la situació d'"escenari extremadament irresponsable"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa