La Unió Europea pacta que el certificat de vacunació no funcioni com un passaport

El certificat serà digital i constaran dades com el nom i el cognom, el centre de vacunació i la data en què es va administrar el vaccí

La Unió Europea ha arribat a un acord sobre el certificat de vacunació contra la covid-19 que. Finalment no es tractarà d’un passaport que garanteixi la mobilitat aquest estiu, com s’havia anat informant, donat que el Consell de la UE ha pactat que tenir-lo no sigui una condició sine qua non per la lliure circulació. “Per emfatitzar el principi de no discriminació, en particular cap a les persones no vacunades, la part operativa del reglament principal estableix explícitament que la possessió d’un Certificat Verd Digital no és una condició prèvia per exercir els drets de lliure circulació”, diu el document, que subratlla que els estats membres poden seguir restringint la mobilitat per motius sanitaris, tot i que “qualsevol mesura que s’adopti no s’ha d’estendre més enllà de l’estrictament necessari per salvaguardar la salut pública”.

Al març, la Unió Europea va presentar una proposta legislativa per crear un “passaport sanitari” de cara a l’estiu. La intenció era crear un “passaport digital verd” que respectés la protecció de dades, la seguretat i la privacitat. La idea que va anunciar Ursula Von der Leyen era que el passaport per la covid-19 permetés moure’s per la UE a aquells que presentin un certificat de vacunació, un test d’anticossos o una PCR negativa, però finalment els líders europeus ho han desestimat. Tot i així, si que existirà un certificat gratuït, en anglés i l’idioma del país que l’expedeixi i amb dades com el nom i els cognoms, la data de naixement, el tipus de vacuna, la data i el lloc de vacunació i si s’han completat les dues dosis requerides.

Nou comentari