UGT demana al Govern que “no es torni a repetir” la falta de places de FP

Ha demanat fer un seguiment de l'alumnat que no ha aconseguit plaça i evitar, així, l'abandonament escolar

El sindicat UGT ha reclamat a la Conselleria d’Educació de la Generalitat que la falta de places d’FP d’aquest estiu derivada de l’augment de la demanda “no es torni a repetir mai més”, ha informat aquest dimarts en un comunicat. Ha acusat l’executiu català d’actuar de forma improvisada en obrir més places, la qual cosa ha provocat “saturació” a les aules amb 34 i 33 alumnes en aquells cicles amb més demanda.

Així, ha demanat fer un seguiment de l’alumnat que no ha aconseguit plaça i evitar, així, l’abandonament escolar i orientar adequadament a l’alumnat de quart d’ESO perquè tinguin clares les seves opcions postobligatòries de cara la preinscripció de març. També ha demanat al departament que faci les “prospeccions necessàries” per a ajustar l’oferta i la demanda, que inclogui en els pressupostos de 2022 recursos per a la construcció i adequació dels espais per a acollir a més grups, que contracti més professorat, i una disminució de les ràtios.

Segons UGT, el sistema d’FP a Catalunya no obeeix a les necessitats actuals i s’ha d’impulsar un nou sistema “modern, actual i de futur” que compti amb el consens dels agents implicats. Des del sindicat volen que incorpori els “elements fonamentals d’un sistema que treballa en plena conjunció”; que contingui una prospecció que permeti trencar amb el desajustament de la demanda i l’oferta i que estigui acompanyat d’una bona orientació al llarg de la vida de les persones.

Després de dos períodes d’inscripcions, fins a 1.323 joves que volen fer FP no han tingut plaça als estudis que havien triat, però encara es podrien recol·locar a les quasi 4.000 places buides que han quedat als cicles amb poca demanda. La dada l’ha donat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una compareixença al Parlament en la qual ha tret pit i ha afirmat que compleix el compromís que va adquirir al setembre: “Cap alumne que s’hagi preinscrit en el període ordinari es quedarà sense plaça per poder cursar un cicle”.

Nou comentari