El camí de pujada que han pres els indicadors de la Covid-19 a Catalunya després del pont de Tot Sants, a principis de novembre, referma el missatge dels experts en el sentit que la pandèmia no s’ha acabat i que només el vel de protecció de les vacunes ha impedit la catàstrofe. Si en aquests moments es traguessin les vacunes de l’equació, la situació seria deplorable. El missatge dels científics consultats per EL MÓN davant la sisena onada és que no es pot abaixar la guàrdia. Apunten, però, que cal considerar que algunes condicions d’ara no existien abans i per això, de moment —i només de moment—, es pot tenir una visió una mica més optimista que la que es podia tenir al juliol, en plena cinquena onada. De totes formes l’escenari és dinàmic i si cal s’ha d’estar disposat a fer passos enrere.

Sílvia de Sanjosé, epidemiòloga, consultora del National Cancer Institute, membre del Col·legi de Metges de Barcelona i vocal del Comitè d’Experts contra la Covid-19 del Govern, reitera en declaracions a EL MÓN que “no podem abaixar la guàrdia” i que en aquest punt és important mantenir les “mesures físiques” que, com l’ús de mascareta, impedeixen que el virus passi d’un cos a l’altre. Això és crucial ara en un moment en què les persones es tornen a trobar en espais tancats i es facilita la transmissió del virus per aerosol. De Sanjosé ressalta la necessitat de posar impediments físics a la transmissió, però també valora que la tercera dosi de record que es posa a persones de 70 anys o més “es pugui ampliar en algun moment a persones de més de 60 anys”. A banda, també apunta a mesures com la ventilació, millorant les condicions dels espais interiors, per afrontar el nou increment de casos que s’està produint per contagis en aquest context. “Les reunions en interiors fa que dins d’un espai respirem més densitat de virus”, remarca De Sanjosé.

Pot sorgir una nova variant

L’epidemiòloga adverteix que, tot i que ha minvat l’alerta per una possible amenaça de la variant Delta Plus, cal estar alerta perquè una nova variant pot “sorgir en qualsevol moment” i les dades es podrien disparar novament en un període curt de temps. La metgessa avisa sobre el que està passant al Regne Unit, on es va assolir un percentatge de vacunació elevat mentre en paral·lel “es va abaixar la guàrdia del tot, viatjant en metro sense mascareta i sense dur-la a la feina”. Aquestes condicions van provocar que la incidència es disparés novament.

L’experta subratlla que cal ser molt conscients que si ara pugen els contagis no és perquè les vacunes fallin, sinó perquè les condicions en què les persones es reuneixen són diferents. En reunir-se en espais tancats perquè fa fred cal adoptar les màximes mesures en interiors, que és on ara es produeix la transmissió. “Si augmenta la infecció perquè estem en interiors cal que ens protegim als interiors”. Per a De Sanjosé, una de les possibilitats seria augmentar la vacunació en àmbit escolar i universitari. De fet, aquesta epidemiòloga és partidària d’estendre l’ús del certificat Covid en aquest àmbit tenint en compte que els universitaris, per exemple, tenen uns cercles socials més amplis que els que poden tenir els escolars.

Vacunes per al personal sanitari

També creu que cal millorar la protecció de les persones que en l’entorn sanitari poden estar a les mans de personal no vacunat. En aquest cas, De Sanjosé opina que, tot i que no es pot obligar algú a vacunar-se, com a mínim sí que hauria d’haver-hi la transparència suficient perquè el pacient pugui decidir si vol ser tractat per algú que no està vacunat: “Personalment crec que vacunar-se és bona pràctica per a la gent que està a les escoles, que porta moltes classes i pels sanitaris que tenen molt contacte amb persones en perill i immunitat baixa”. 

El descens de contagis les darreres setmanes va instal·lar en la població una sensació de fi de pandèmia, però aquesta és una idea que és incorrecta, en opinió de l’investigador de la Universitat de Leicester i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Salvador Macip. “Que estiguem a nivell baix de contagis i ben vacunats —remarca el científic— no impedeix que la pandèmia continuï, la mortalitat es manté baixa perquè les vacunes funcionen, però no frenen els contagis del tot”. Per a l’expert la situació actual no hauria de sorprendre ningú perquè des del principi quan hi ha un descens de contagis s’aixequen després algunes mesures i de forma lògica augmenta el contacte social. Aquesta experiència no ha de servir, però, per considerar que relaxar mesures hagi estat un error. “Portem un any i mig de pandèmia intensa, però el que hem d’entendre és que el guany obtingut no és necessàriament permanent, ha de ser dinàmic i flexible en funció de la situació de manera que, si hi ha una pujada de contagis, calen restriccions per evitar un gran pic”. No es pot descartar tornar a l’escenari d’un augment significatiu de la mortalitat si el pic de contagis és prou elevat.

Restriccions suaus per evitar-ne de dràstiques

Macip apunta que cal estar preparats per actuar si les dades es descontrolen i que aquesta situació, si arriba el cas, “no ens ha de frustrar”. L’augment de contagis potser implicaria haver de modificar d’aquí alguns mesos l’accés a activitats com l’oci nocturn, que es podria haver de tancar novament, “no és descabellat pensar-ho”. Per a Macip, que també és vocal del Comitè d’Experts contra la Covid-19 del Govern, s’ha de tenir present que les dades poden obligar a haver d’adoptar restriccions “dràstiques” i que cal “voluntat política” per aplicar-les. Al Regne Unit, per exemple, no ha existit aquesta voluntat i s’ha optat per “acceptar la mortalitat que implica mantenir oberta l’activitat social”. Macip seria partidari d’evitar la pujada de la corba, reduint al màxim la mortalitat.

L’expert defensa que si es pot cal mantenir el màxim d’oberts els negocis que van estar tancats, però aposta per demanar el certificat Covid de la UE a “més llocs”, reforçar l’ús de la mascareta o disminuir el número de persones que es poden reunir o reduir els actes multitudinaris, un conjunt de “restriccions suaus per evitar-ne de fortes després: això és un joc entre nosaltres i el virus”, destaca. A diferència del que opina Sílvia de Sanjosé, Macip creu que reclamar el certificat Covid en entorn educatiu o laboral pot limitar l’accés a l’educació i al treball a persones no vacunades i “una discriminació”. Macip aposta per fer campanyes per “intentar accelerar el màxim la vacunació entre la part de població que no s’ha vacunat”.

Dos adolescents al punt de vacunació de Fira de Barcelona aquest estiu passast / EP

Des del grup BIOCOMSC de la UPC, l’investigador Daniel López Codina explica en declaracions a EL MÓN que la situació d’increment en què s’ha situat Catalunya es mantindrà “les properes setmanes” i que definir aquest increment com a onada o no és només “una qüestió de vocabulari”. El que està clar és que els casos continuaran pujant i la incògnita és saber si la incidència se situarà molt elevada com va passar entre els joves en la cinquena onada i quin efecte tindrà sobre el sistema sanitari. López Codina creu que “no és moment de treure mesures, en tot cas de fer algun pas endavant aplicant el certificat Covid a més activitats“. Per aquest expert, ampliar el certificat pot permetre que els brots siguin més petits i també estimular la vacunació.

Les festes de Nadal en el punt de mira

La nova situació epidemiològica, a poques setmanes de les festes de Nadal, torna a posar en qüestió les condicions amb les quals es podran celebrar algunes activitats nadalenques. Daniel López Codina recorda que “el virus ha donat massa sorpreses i cal ser prudents i esperar a veure com evoluciona perquè, si la incidència és alta, caldrà evitar aglomeracions de persones” per Nadal. Això posaria de nou en el punt de mira la cavalcada de reis i els sopars i dinars d’empresa o familiars, en cas que es decidís restringir el número de persones que es poden reunir.

Per la seva banda, Salvador Macip creu que “l’ideal seria poder decidir la setmana abans” perquè la situació “és difícil de predir”, però considera que “la lògica indica que tindrem més casos” als volts de Nadal, “no sabem si de manera controlada o no”. Una cavalcada de reis és un acte a l’aire lliure, però massiu i amb nens que no estaran vacunats, “s’hauria de fer amb el màxim de precaucions possibles, mascareta obligatòria a l’exterior i esponjant-la perquè no hi hagués aglomeracions de persones”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: I el seny? a novembre 12, 2021 | 01:37
  I el seny? novembre 12, 2021 | 01:37
  84% de la població catalana vacunada, amb felicitacions de la OMS pel fet. Molts catalans amb 3 vacunes al cos i ...Continua la pandèmia? Què està passant? Ara ja l'anomena "la pandèmia dels no vacunats". Res té sentit. El món al revés. Si fos dels no vacunats, passarien a millor vida i es quedaria encara el 84% dela població. Lo fumut és que els que moren són els vacunats per trombos, arritmies, isquèmies, atacs de cor...I els científics d'Oxford ja van deixar clar que l'immunitat de borrego no fa per aquest virus i que la vacunació ha de ser universal. Més tongades de vacunes?, la 6º, la 7º. No quadra!
 2. Icona del comentari de: Català a novembre 12, 2021 | 07:50
  Català novembre 12, 2021 | 07:50
  Doncs, és possible. No s pot dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat.
  • Icona del comentari de: Jaume a novembre 12, 2021 | 09:06
   Jaume novembre 12, 2021 | 09:06
   Les vacunes no immunitzen. Si immunitzessin, els vacunats no es contagiarien ni contagiarien a la resta (vacunats i no vacunats) i molt manco emmalaltirien i moririen de Covid com està passant. La majoria dels morts per Covid estan vacunats amb dues dosis (consulteu, per exemple a l'hemeroteca de la Junta d'Extremadura els comunicats de premsa de la conselleria de Salut d'aquesta comunitat del mes de setembre; quasi el 90 % de les morts per Covid es donen en persones vacunades amb dues dosis). Tampoc pot haver-hi efecte remat si els vacunats no estan immunitzats, la cadena de contagis no es talla mai. Amb gaire bé un 80 % de vacunats, encara són un problema els no vacunats com a responsables de la propagació del Covid i de les noves onades? Mireu el que està passant a Singapur, al Regne Unit i altres països amb un molt alt percentatge de vacunats. Ja està bé de responsabilitzar i criminalitzar als no vacunats de que les coses no funcionin. Ja està be d'exigir passaport verd per poder circular pel món. Ja està bé de retallar llibertats. Ja està bé que els mitjans només doni veu als "científics" i "experts" pro-vacunes. Ni hi molts i molt bons que s'han manifestat en contra de la vacunació massiva des del principi (Luc Montagnier, premi Nobel de Medicina el 2008 per les investigacions de VIH-SIDA). Penseu un poc: S'ha d'exigir la vacunació dels que encara no estan vacunats per protegir als que si ja hi estan???? El problema és que les VACUNES NO FUNCIONEN. Ja està bé de tantes mentides! A veure, si amb la propera onada que està arribant, desperteu. I no he parlat dels efectes secundaris...... Al continent Africà, amb els 6% de vacunats, el covid hauria de ser un greu problema. Algú ha vist alguna notícia del que està passant a Àfrica. Teòricament els carrers haurien d'estar plens de morts... Reflexioneu...
 3. Icona del comentari de: Jaume a novembre 12, 2021 | 08:55
  Jaume novembre 12, 2021 | 08:55
  Les vacunes no immunitzen. Si immunitzessin, els vacunats no es contagiarien ni contagiarien a la resta (vacunats i no vacunats) i molt manco emmalaltirien i moririen de Covid com està passant. La majoria dels morts per Covid estan vacunats amb dues dosis (consulteu, per exemple a l'hemeroteca de la Junta d'Extremadura els comunicats de premsa de la conselleria de Salut d'aquesta comunitat del mes de setembre; quasi el 90 % de les morts per Covid es donen en persones vacunades amb dues dosis). Tampoc pot haver-hi efecte remat si els vacunats no estan immunitzats, la cadena de contagis no es talla mai. Amb gaire bé un 80 % de vacunats, encara són un problema els no vacunats com a responsables de la propagació del Covid i de les noves onades? Mireu el que està passant a Singapur, al Regne Unit i altres països amb un molt alt percentatge de vacunats. Ja està bé de responsabilitzar i criminalitzar als no vacunats de que les coses no funcionin. Ja està be d'exigir passaport verd per poder circular pel món. Ja està bé de retallar llibertats. Ja està bé que els mitjans només doni veu als "científics" i "experts" pro-vacunes. Ni hi molts i molt bons que s'han manifestat en contra de la vacunació massiva des del principi (Luc Montagnier, premi Nobel de Medicina el 2008 per les investigacions de VIH-SIDA). Penseu un poc: S'ha d'exigir la vacunació dels que encara no estan vacunats per protegir als que si ja hi estan???? El problema és que les VACUNES NO FUNCIONEN. Ja està bé de tantes mentides! A veure, si amb la propera onada que està arribant, desperteu. I no he parlat dels efectes secundaris...... Al continent Africà, amb els 6% de vacunats, el covid hauria de ser un greu problema. Algú ha vist alguna notícia del que està passant a Àfrica. Teòricament els carrers haurien d'estar plens de morts... Reflexioneu...
 4. Icona del comentari de: Jaume a novembre 12, 2021 | 09:01
  Jaume novembre 12, 2021 | 09:01
  Les vacunes no immunitzen. Si immunitzessin, els vacunats no es contagiarien ni contagiarien a la resta (vacunats i no vacunats) i molt manco emmalaltirien i moririen de Covid com està passant. La majoria dels morts per Covid estan vacunats amb dues dosis (consulteu, per exemple a l'hemeroteca de la Junta d'Extremadura els comunicats de premsa de la conselleria de Salut d'aquesta comunitat del mes de setembre; quasi el 90 % de les morts per Covid es donen en persones vacunades amb dues dosis). Tampoc pot haver-hi efecte remat si els vacunats no estan immunitzats, la cadena de contagis no es talla mai. Amb gaire bé un 80 % de vacunats, encara són un problema els no vacunats com a responsables de la propagació del Covid i de les noves onades? Mireu el que està passant a Singapur, al Regne Unit i altres països amb un molt alt percentatge de vacunats. Ja està bé de responsabilitzar i criminalitzar als no vacunats de que les coses no funcionin. Ja està be d'exigir passaport verd per poder circular pel món. Ja està bé de retallar llibertats. Ja està bé que els mitjans només doni veu als "científics" i "experts" pro-vacunes. Ni hi molts i molt bons que s'han manifestat en contra de la vacunació massiva des del principi (Luc Montagnier, premi Nobel de Medicina el 2008 per les investigacions de VIH-SIDA). Penseu un poc: S'ha d'exigir la vacunació dels que encara no estan vacunats per protegir als que si ja hi estan???? El problema és que les VACUNES NO FUNCIONEN. Ja està bé de tantes mentides! A veure, si amb la propera onada que està arribant, desperteu. I no he parlat dels efectes secundaris...... Al continent Africà, amb els 6% de vacunats, el covid hauria de ser un greu problema. Algú ha vist alguna notícia del que està passant a Àfrica? Teòricament els carrers haurien d'estar plens de morts... Reflexioneu...
 5. Icona del comentari de: Jaume Llompart a novembre 12, 2021 | 09:15
  Jaume Llompart novembre 12, 2021 | 09:15
  Les vacunes no immunitzen. Si immunitzessin, els vacunats no es contagiarien ni contagiarien a la resta (vacunats i no vacunats) i molt manco emmalaltirien i moririen de Covid com està passant. La majoria dels morts per Covid estan vacunats amb dues dosis (consulteu, per exemple a l'hemeroteca de la Junta d'Extremadura els comunicats de premsa de la conselleria de Salut d'aquesta comunitat del mes de setembre; quasi el 90 % de les morts per Covid es donen en persones vacunades amb dues dosis). Tampoc pot haver-hi efecte remat si els vacunats no estan immunitzats, la cadena de contagis no es talla mai. Amb gaire bé un 80 % de vacunats, encara són un problema els no vacunats com a responsables de la propagació del Covid i de les noves onades? Mireu el que està passant a Singapur, al Regne Unit i altres països amb un molt alt percentatge de vacunats. Ja està bé de responsabilitzar i criminalitzar als no vacunats de que les coses no funcionin. Ja està be d'exigir passaport verd per poder circular pel món. Ja està bé de retallar llibertats. Ja està bé que els mitjans només doni veu als "científics" i "experts" pro-vacunes. N'hi ha molts i molt bons que s'han manifestat en contra de la vacunació massiva des del principi (Luc Montagnier, premi Nobel de Medicina el 2008 per les investigacions de VIH-SIDA). Penseu un poc: S'ha d'exigir la vacunació dels que encara no estan vacunats per protegir als que si ja hi estan???? El problema és que les VACUNES NO FUNCIONEN. Ja està bé de tantes mentides! A veure, si amb la propera onada que està arribant, desperteu. I no he parlat dels efectes secundaris...... Al continent Africà, amb els 6% de vacunats, el covid hauria de ser un greu problema. Algú ha vist alguna notícia del que està passant a Àfrica? Teòricament els carrers haurien d'estar plens de morts... Reflexioneu...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa