El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La variant Delta Plus deixa de ser una amenaça per a Catalunya
  • CA

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que l’amenaça que representava la variant Delta Plus ha decaigut perquè fins ara només s’han detectat 18 casos. Es tracta d'”un nombre molt petit entre els casos seqüenciats”, xifra que pot representar l’1 o 2% del total. “En principi, no substituirà l’altra, perquè ja hauria tingut temps”, ha manifestat la secretària de Salut Pública en una entrevista a RAC 1. La variant Delta Plus es considera un 10% més transmissible que l’anterior.

En la mateixa entrevista, Cabezas ha insistit en demanar a les persones no vacunades que encara hi ha Catalunya —ha dit que son encara al voltant de 900.000— que ho facin. Cabezas ha advertit que les persones no vacunades tenen cinc vegades més probabilitats d’anar a la unitat de cures intensives i tres vegades més de necessitar hospitalització. La secretària de Salut Pública també ha recordat que la possibilitat d’efectes adversos és molt baixa i ha agregat que “hem de ser solidaris amb els del costat”.

Cabezas ha assegurat que en les properes setmanes es veurà un cert increment en el nombre de casos de Covid i ha ressaltat que Catalunya és el territori de l’estat espanyol que fa més tests PCR i antigènics. La secretària de Salut Pública també ha subratllat que de moment “la repercussió assistencial està controlada”. La situació favorable s’explica pels efectes positius de la vacuna, que ha evitat hospitalitzacions, morts i UCIs, però en canvi no és tan efectiva per evitar contagis.

Pel que fa als propers mesos i especialment pensant en les dates de Nadal, Cabezas ha dit que ara “tenim una vida força normalitzada” i que “fins i tot els llocs de treball han recuperat la presencialitat”. “La major part de les activitats han recuperat la normalitat, només algunes amb alguna petita limitació d’aforament“, ha afegit la secretària de Salut Pública. Cabezas opina que “anem cap a un Nadal força normalitzat”, si bé tot dependrà de les dades epidemiològiques.

Una altra de les qüestions pendents és decidir el futur de la mascareta a les escoles. Cabezas ha dit que entre avui i demà el comitè assessor del Govern emetrà un informe amb el seu posicionament i que aquest serà traslladat al Ministeri de Sanitat. Tot i que Cabezas ha considerat que serà important “continuar portant-la a l’hivern”, ha dit que en el cas dels nens, aquests “transmeten poc” el virus “i passen la malaltia poc greu”.

En l’àmbit de mesures, un grup del comitè científic està estudiant “quines mesures es poden aplicar en general, tenint en compte què podem fer per conviure amb la Covid”, ha dit Cabezas. Aplicar el certificat Covid a la restauració “ara no està sobre la taula, però no ho descartem”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa