Sífilis i gonorrea creixen més d’un 30% en deu anys a Catalunya

El Departament de Salut ha informat aquest dijous d’un augment significatiu de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya en els darrers anys. Els augments són sobretot destacats pel que fa a casos de sífilis i gonorrea, que han incrementat un 34,8% i un 31,7% respectivament entre 2009 i 2019, ha informat Salut en un comunicat. Aquest augment, apunta, és especialment significatiu entre els homes que tenen sexe amb homes, que són el grup més afectat. El grup contribueix amb un 44% del total de casos de sífilis i un 70% dels de gonorrea. Un 40% d’aquests darrers casos estaven coinfectats amb el VIH. Entre els joves, la infecció més freqüent continua sent la clamídia, amb una prevalença en menors de 25 anys del 9,1%.

Les dades formen part de l’informe SIVES 2020, publicat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), òrgan tècnic del Departament de Salut adscrit al Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, ITS i Hepatitis Víriques (PCAVIHV). El document aporta les dades de vigilància epidemiològica més actualitzades en relació al VIH, les infeccions de transmissió sexual (ITS) i, per primer any, l’hepatitis C, a Catalunya. L’informe, segons Salut, confirma el patró epidemiològic descendent del VIH dels darrers anys i la disminució dels diagnòstics tardans.

L’informe mostra que s’estan milloren alguns indicadors de l’epidèmia del VIH a Catalunya, com és el cas del diagnòstic tardà, que en els darrers 10 anys manté una tendència descendent (del 64% el 2002 fins al 44% el 2019). Aquest descens es deu a la millora en les estratègies de diagnòstic precoç, com son els tests de base comunitària o l’auto-mostreig. La majoria de noves infeccions (un 60%), segons el mateix document, corresponen a homes que tenen sexe amb altres homes, diu el comunicat de Salut.

Una novetat de l’informe 2020 és la inclusió d’indicadors de qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH a Catalunya. El SIVES recull les principals dades del projecte Vive+ que identifica, entre altres aspectes, que el 9,7% de les persones que viuen amb el VIH presenten símptomes de depressió moderada o greu. Les dones i les persones transgènere expressen tenir una pitjor qualitat de vida que els homes. En la mateixa línia, les persones menors de 39 anys presenten una pitjor salut mental, mentre que els majors de 60 anys presenten una pitjor salut física.

Comentaris

    MHP Desembre 16, 2021 | 20:41
    La culpa, de Madrid. Els catalans sempre fem servir preservatiu i les nostres dones no tenen cap malaltia que es pugui encomanar, som un poble superior i això ho deixem per les raçes inferiors. Jua, jua, jua
    Luisnomeacuerdo Desembre 16, 2021 | 23:51
    Si esqu los camisas pardoamarillas sois unos guarretes. Es lo que tiene la falta de higiene que os caracteriza a los fanáticos lazinazis.

Nou comentari