El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les crítiques a Ana Obregón obren el debat sobre la regulació dels ventres de lloguer

La polèmica ha esclatat aquest matí quan als quioscos ha arribat l‘últim número de la revista de premsa rosa ¡Hola!. La notícia de portada ha sobtat tothom, i és que Ana Obregón ha sigut mare per gestació subrogada als seus 68 anys. L’actriu ha estat fotografiada sortint d’un hospital de Miami amb la nena en braços i en cadira de rodes, com si fos ella qui hagués parit a la criatura. Anava tota vestida de blanc, el que per a ella és símbol de dol, i segons ha explicat la revista sortir en cadira de rodes és part del protocol d’aquest hospital encara que la mare hagi adquirit el nadó per gestació subrogada i no l’hagi parit.

Obregón ha rebut moltes crítiques, la majoria ferotges, i fins i tot els professionals experts en la matèria han carregat contra la decisió de ser mare per gestació subrogada a la seva edat. És el cas de la professora de Dret Civil de la UPF Esther Farnós, experta en dret de família, bioètica i dret de successions. Farnós creu que la gestació subrogada pot ser legítima, però si hi ha una regulació de mínims que sigui molt garantista. “Hauria de ser legal, però no incondicionalment, precisament per evitar casos com el d’Ana Obregón. Si es regula tindrem arguments forts per evitar que algú vingui de fora amb un nadó, com en el cas de l’actriu i pretengui que se li reconegui la maternitat”, raona.

Ana Obregón, mare per gestació subrogada - ¡Hola!
Ana Obregón, mare per gestació subrogada – ¡Hola!

Gestació subrogada amb condicions per evitar l’abús

A l’estat espanyol es dona la paradoxa que la gestació subrogada és il·legal, però els pares i mares que l’encarreguen a l’estranger poden tornar amb els nadons i demanar que se’ls reconegui la filiació. “Per evitar aquesta paradoxa, es podria regular la gestació subrogada en l’àmbit domèstic, altruista i amb garanties“, explica l’experta. Farnós posa alguns exemples de possibles condicions per a la gestació subrogada: “Que es pogués fer només un cop o dos a la vida, que la parella tingui una determinada edat -perquè una persona no pugui ser mare amb gairebé 70 anys, com Obregón-, que el nadó porti el material genètic dels qui recorren a la gestació subrogada i/o que no es deixi al lliure mercat i hi hagi una compensació regulada”.

L’experta creu que d’aquesta manera, amb la regulació, es controlaria el mercat negre. “Una objecció és que si es regula i es posen condicions potser no hi haurà prou gestants, com passa al Regne Unit, però com a mínim una part de la demanda es cobrirà”, explica. Farnós admet que tenir fills “no és un dret” però sí “un desig que és legítim”. “El dret sovint dona resposta a desitjos i voluntats, i regulant-ho es pot millorar la vida de moltes persones i evitar els abusos”, conclou.

Més notícies
L'acte 'Activem-nos pel català' que ha presentat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray / Educació

Dos milions per fomentar el català a les escoles i deu fites per complir

Notícia: Dos milions per fomentar el català a les escoles i deu fites per complir
Comparteix
El conseller Cambray ha anunciat el pla d'Educació per protegir el català als centres educatius entre protestes de professors que han assistit a l'acte
La Fundació Puigvert / ACN

Denuncien la Fundació Puigvert per negar-se a utilitzar el català

Notícia: Denuncien la Fundació Puigvert per negar-se a utilitzar el català
Comparteix
La Plataforma per la Llengua demana sancions per aquest centre sanitari, que forma part de la xarxa del Servei Català de Salut
La pancarta que demana 'llibertat presos pol?tics i exiliats' continua a la fa?ana del Palau de la Generalitat

El Suprem secunda una entitat espanyolista contra la pancarta de Torra

Notícia: El Suprem secunda una entitat espanyolista contra la pancarta de Torra
Comparteix
L'alt tribunal espanyol considera que les administracions tenen el "deure d'objectivitat i neutralitat"
Xavi Coral revela que van proposar-li presentar els matinals de la ràdio - TV3

Xavi Coral explica per què va rebutjar presentar dos matinals de ràdio

Notícia: Xavi Coral explica per què va rebutjar presentar dos matinals de ràdio
Comparteix
El presentador del Telenotícies reconeix que va dir que no a 'El matí de Catalunya Ràdio' i 'El Món a RAC1'

Comentaris

  1. Icona del comentari de: XinXan a març 29, 2023 | 20:39
    XinXan març 29, 2023 | 20:39
    És hipòcrita que legalment no és pugui gestar per subrogació un nen aquí però és pot anar a l´estranger a fer-ho allà, portarlo i reguralitzarlo aquí. I ja no diguem que una avia de 68 anys pugui pagar per subrogar un nen a aquesta edad, d´aquí deu anys ell en tindra 10 i ella 80, com ha de fer de mare d´un nen de 10 anys a l´edat de 80? La solució seria explicar bé a les dones a l´escola ja de petites que qui no tingui nens als 45 no en tindra cap a la seva vida, que s´ho pensin bé, i evidenment la seguretat social ha de posar els mitjans economics per a que qui vulgui tenir nens pugui fer-ho, sobretot tenin en compte que ens falta gent jove al país i això és culpa de les politiques antinatalistes a Europa.
  2. Icona del comentari de: jaux a març 29, 2023 | 23:52
    jaux març 29, 2023 | 23:52
    "Mai més tornaré a estar sola" Un nen de companyia. Molta pena tot plegat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa