El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Balcells diu a tocar de la vaga que el sistema de salut és “d’excel·lència”

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha negat que el sistema sanitari de salut estigui “a punt de l’extermini” com asseguren els sindicats de la sanitat, sinó que és “d’excel·lència”. De fet, ha dit que el sistema té “punts de millora” però que “enorgulleix” i és “madur i punter” en àmbits com el dels trasplantaments. “Tothom sap que si té un problema de gravetat, el sistema públic de Catalunya és un sistema tan competitiu que nol cal que vagi a tractar-se fora del país com passava fa anys”, ha reivindicat.

Tot i defensar la qualitat del sistema, ha assegurat que posaran “tota la voluntat de diàleg” per “arribar a acords” que evitin la vaga del 25 i 26 de gener a la sanitat pública. Ara bé, ha recordat al col·lectiu sanitari que els recursos “són els que són” i el sistema està “infrafinançat de fa anys”. El conseller ha reivindicat la tasca del departament per millorar les condicions laborals i retributives dels sanitaris, com ara el conveni amb la concertada o el que està treballant amb l’Institut Català de la Salut (ICS). També ha destacat l’esforç per pal·liar la preocupant manca de professionals a curt, mig i llarg termini.

Tot això en plenes negociacions “amb discreció” amb els sindicats que han convocat la vaga, especialment amb el majoritari, Metges de Catalunya. Balcells ha dit que està intentant trobar una fórmula “assumible, raonable, consensuada” per aturar una vaga que “no vol ningú”. “Una vaga sol ser un fracàs d’una negociació per alguna de les parts. No serà per manca de voluntat de Salut i de mi mateix de diàleg i d’arribar a acords i de millorar les condicions salarials i laborals dels treballadors de tot el sistema, sempre dins d’un possibilisme i d’una realitat”, ha assegurat el conseller.

El conseller de Salut, Manel Balcells / ACN
El conseller de Salut, Manel Balcells / ACN

Reclama un finançament com el del País Basc o el d’un estat independent

Balcells s’ha escudat en la qüestió de l’infrafinançament del sistema sanitari, que segons ell seria diferent si hi hagués un finançament com el del País Basc o “ja no dic si tinguéssim un estat independent”. “Ara mateix tenim els recursos que tenim i fem un esforç molt considerable per millorar les condicions”, ha insistit.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a gener 14, 2023 | 06:47
  Veterà antifranquista. gener 14, 2023 | 06:47
  Altra volta amb el finançament del País Basc?. Doncs perquè el refusaveu quan en el oferien..
 2. Icona del comentari de: Miren a gener 14, 2023 | 09:44
  Miren gener 14, 2023 | 09:44
  Sr. conseller Balcells, em sembla que el càrrec li va gran i no és capaç i no vol veure la problemàtica en general, de per què s'arriba a un punt que cal plantar-se. La vaga no és un fracàs, s'equivoca, quan en una negociació un es posa de traves perquè es creu que ho fa tot bé i diu que els altres són uns irresponsables no queda altra solució. Això d'una fórmula "consensuada" no lliga amb aquest govern, en tot cas l'utilitza amb els tractes amb l'amo -Sr. Sánchez- i pel seu propi profit, és a dir personal i de partit. Li recomano que faci una exploració i vagi a urgències per exemple. A més dels retards amb especialistes -cosa que no es veu, però ho patim- i no parlem de l'atenció primària. De les pròximes jubilacions de metges i la manca de metges per substituir-los. Segur que em deixo coses, perquè el greuge és monumental. Si econòmicament tenim els diners que tenim, com és que el president de la generalitat cobra més que el president del govern espanyol? Com és que no es pot aclarir de cap manera les dietes tan generoses a algun funcionariat... Aquí també la cosa és llarga, massa llarga i ho tenim present. Així que ja està bé de palabreria, volem fets tangibles.
 3. Icona del comentari de: Francesc Font a gener 14, 2023 | 12:37
  Francesc Font gener 14, 2023 | 12:37
  Plenament d'acord amb Miren. I a més, parant atenció a les coses que diu el conseller de Sanitat i com desqualifica el personal mèdic i el dret a la vaga quan els motius són justificats i, en aquest cas, evidentment en defensa d'una Sanitat Pública al servei dels ciutadans. De debò, senyor Balcells, cada vegada em recorda més a l'Ayuso.
 4. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a gener 14, 2023 | 16:19
  uno que vive en Tabarnia gener 14, 2023 | 16:19
  aquest home de quin planeta be? sap el que es dialogar? potser es tregui les ulleres de batre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa