El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alerta per l’increment d’ingressats per Covid a les portes de Sant Joan
  • CA

Després de mesos de relaxament de restriccions i la sensació que la pandèmia ja ha acabat, de cop s’ha produït un canvi inesperat en la tendència de les dades que notifica el departament de Salut cada dimarts i divendres. Aquest canvi ha posat en alerta la conselleria i els experts sanitaris, que han vist un increment sobtat d’ingressos als hospitals catalans en només quatre dies. Des del darrer balanç hi ha 191 ingressats més per Covid-19, i això eleva el total a 1.517 pacients.

Pel que fa a les Unitats de Cures Intensives (UCI), també s’estan omplint però ho fan de forma lenta i es mantenen lluny de les xifres alarmants d’altres onades de Covid. Actualment hi ha 40 crítics, 5 més que en el darrer balanç.

Els contagis també van a l’alça, amb 9.606 casos confirmats per PCR o test d’antígens. Aquests casos eleven el global de contagis a 2.580.064 des del començament de la pandèmia, ara fa dos anys i tres mesos. Això també comporta un augment del risc de rebrot, que ha pujat 30 punts fins a 415, mentre que l’Rt, la velocitat de transmissió, ha baixat tres centèsimes fins a l’1,22.

El creixement es nota als CAP, amb un augment del 30%

El grup investigador i d’experts BIOCOMSC ha aixecat la veu davant aquest creixement “molt fort” de casos que ja s’està notant als CAP. Segons les seves dades, ja hi ha un augment del 30% de casos setmanal a l’atenció primària. El grup investigador de l’UPC assenyala que aquesta tendència a l’alça es deu l’augment de transmissió en la franja entre 50 i 80 anys. De fet, els casos de més de 60 anys són els que més estan creixent.

Tot i aquesta alerta del BIOCOMSC, el grup assenyala que tot i que potser es manté aquesta tendència a l’alça els valors seran molt més baixos que en altres onades gràcies a la immunitat de les vacunes i de les persones que ja han passat la Covid.

59 noves morts situen la xifra total a prop dels 27.700

A banda de l’increment de contagis i ingressats també s’han notificat 59 noves morts, el que eleva el global a 27.636. Aquesta tendència també va a l’alça: entre l’11 i el 17 de juny hi van haver 36 morts, mentre que en l’últim balanç n’hi ha hagut 59. Les xifres de morts, però, oscil·len molt en el temps. La primera setmana de juny hi va haver encara més morts (72), mentre que la setmana posterior van reduir-se considerablement.

La majoria de morts per Covid s’han produït a les residències de gent gran, amb 10.048 persones que han perdut la vida des del començament de la pandèmia.

Més notícies
Box amb un pacient crític ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron / Blanca Blay
La Covid avança poc a poc a Catalunya: augmenten lleugerament els ingressos
Notícia: La Covid avança poc a poc a Catalunya: augmenten lleugerament els ingressos
Comparteix
S'han notificat 41 ingressos més i el global d'ingressats ja se situa en 1.326
Una infermera prepara una dosi d'una vacuna contra la Covid / ACN
Sanitat anuncia la quarta dosi de la vacuna contra la Covid per a tothom
Notícia: Sanitat anuncia la quarta dosi de la vacuna contra la Covid per a tothom
Comparteix
Ho ha decidit la comissió de salut pública, però encara queda decidir quan s'administraran les dosis
El president francès, Emmanuel Macron, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant un Consell Europeu a Brussel·les / ACN
La UE vol ampliar un any la vigència del certificat covid
Notícia: La UE vol ampliar un any la vigència del certificat covid
Comparteix
El reglament pot ser derogat abans si la situació millora, segons explica França
Una doctora fa el seguiment a una pacient amb una malaltia neurològica / EP
La Covid treu de l’ostracisme la salut, l'”aneguet lleig” de la política europea
Notícia: La Covid treu de l’ostracisme la salut, l'”aneguet lleig” de la política europea
Comparteix
Els experts alerten que encara "hi ha molt per polir" per avançar cap a una millor salut pública

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa