Primers casos a Catalunya de persones vacunades que acaben a l’UCI

Bellvitge reporta dos crítics i informa d'un hospitalitzat no crític que havia rebut la monodosi de Janssen

L’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Vall d’Hebron han estat dels primers a Catalunya en reportar casos de persones vacunades amb una primera dosi que han requerit ser ingressades a la unitat de cures intensives. A Bellvitge en concret es tracta de dos pacients d’entre 50 i 60 anys, ha revelat en declaracions a EL MÓN el cap del Servei de Medicina Intensiva Hospital de Bellvitge, Rafael Mañez. A l’hospital, assegura el doctor, la xifra és més gran i la setmana passada es va registrar una hospitalització convencional d’un pacient que feia un mes que havia rebut la vacuna monodosi de Janssen. De moment, però, tots els casos de persones vacunades que han ingressat en aquest hospital —inclosos els que han estat a l’UCI— han evolucionat satisfactòriament. Pel que fa a Vall d’Hebron, fonts del centre confirmen que actualment hi ha a la UCI una persona en primera dosi que s’havia reinfectat. Altres hospitals del país també s’han trobat amb casos semblants. Fonts de l’Hospital Josep Trueta de Girona confirmen a El MÓN que han tingut alguns casos de persones vacunades que han acabat a l’UCI, però estimen que no havien agafat la immunitat perquè feia poc que s’haurien vacunat.

Aquests casos proven que les vacunes no són efectives al 100% i menys davant de les noves soques. La variant Delta, coneguda abans com la variant índia, avança a Catalunya i es preveu que sigui la predominant d’aquí a unes setmanes. Segons el Departament de Salut, el 20% dels casos ja corresponen a aquesta nova mutació del virus sorgida en el marc de la gran onada que va afectar l’Índia a l’abril i que ha acabat posant el Regne Unit en una situació complicada. El govern de Boris Johnson ha hagut d’endarrerir unes setmanes la desescalada, que tenia prevista que entrés en vigor el 21 de juny. “La variant Delta és un problema i clarament s’està veient amb l’experiència dels britànics”, adverteix el cap del Servei de Medicina Intensiva de Bellvitge.

Davant d’aquest nou escenari, Mañez insisteix que les noves variants representen un problema, també per a persones vacunades amb una sola dosi, que haurien de completar la pauta com més aviat millor. “Amb les noves soques, si estàs correctament vacunat [pauta completa] estàs protegit, però si no tens la pauta completa, no ho estàs suficientment”, avisa el doctor. La persona ingressada amb la pauta completa d’una sola dosi de Janssen és el cas que mostra que “les vacunes no són eficaces al 100%” i, en conseqüència, les mesures de protecció s’han de continuar aplicant. “El que realment eviten les vacunes és el desenvolupament greu de malalties, però no eviten la infecció”, subratlla el doctor. Això suposa un risc per les persones que no estan vacunades —ara mateix els grups d’edat més joves—. Un cop la vacunació dels grups per sota dels 40 anys ha estat aprovada, és qüestió de dies que es comenci a fer la convocatòria, que es podrà solapar amb grups d’edat majors.

Una altra de les qüestions sobre la que encara hi ha poques dades és saber quin potencial infecciós tenen les persones vacunades que es tornen a infectar. La “impressió” és que aquestes persones transmeten menys el virus, però caldria aprofundir amb més estudis, opina Mañez. La dada objectiva que es pot analitzar són els cicles que es triguen a donar positiu quan es fa una PCR. Al voltant o per sobre de 30 cicles, la càrrega viral és molt baixa i la prova surt negativa; mentre que per sota de 30 cicles, les càrregues víriques són més altes, la prova surt positiva, i la persona es considera infecciosa. Mañez considera que manca informació per poder determinar si les persones vacunades que es reinfecten tenen un alt potencial de transmissió.

La situació que es produeix ara posa en evidència que si finalment s’haguessin espaiat les segones dosis com es volia fer mesos enrere per accelerar la immunització de la població, potser ara hi hauria un problema més gran amb la variant Delta. “Hem de ser conscients que portem un any improvisant —diu el doctor Mañez—perquè vivim una situació que no havíem viscut mai i no hi ha ningú que pugui preveure què passarà, tots intentem prendre decisions a partir d’una experiència curta”. Quan es parlava d’espaiar dosis es volia “optimitzar” les vacunes i en aquell moment “semblava una cosa raonable”. “Però la realitat —afegeix el doctor de l’Hospital de Bellvitge— és que aquesta certa protecció és eficaç contra la soca d’aquell moment, però no evita infeccions per altres soques que muten i fan que sigui molt més difícil tenir protecció contra ella, els anglesos són l’exemple més clar: eren els grans defensors d’endarrerir la segona dosi i ara l’estan accelerant”.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de Bellvitge, Crisitna Masuet, ha explicat a EL MÓN que en el seguiment que es fa de la seqüènciació genòmica dels malalts, fa quatre mesos bona part corresponien a la soca britànica. “Fa dues setmanes ha començat a augmentar la variant Delta i una barreja d’altres, que afecten la part de l’espícula que a priori estaria coberta per la vacunació”, apunta la doctora, que confirma que ja s’observa la “substitució de soca”. El Departament de Salut no ha volgut aquest dimecres entrar en detalls sobre l’evolució de les variants a Catalunya. La secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha dit en una compareixença sobre noves mesures Covid que des del Govern s’espera que la variant Delta passi a ser la predominant en poques setmanes i ha avançat que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, actualitzarà la informació sobre aquest aspecte a la roda de premsa prevista per aquest dijous.

El Regne Unit vigila 25 variants del coronavirus

Mentrestant, aquest dimecres a Londres el directora estratègica de resposta contra la Covid del govern britànic, la doctora Susan Hopkins, ha explicat davant del comitè parlamentari de Ciència i Tecnologia que hi ha 25 variants del coronavirus “sota control”. “Ara vivim en un món de variants, de manera que tot el que veiem és una variació de l’original”, ha dit Hopkins, segons recullen mitjans britànics. “Totes les variants tenen mutacions que ens preocupen, però les mutacions per si soles no són suficients per predir si realment això afectarà la campanya de vacunació i tindrà un impacte en la salut pública i provocarà risc d’hospitalitzacions”. Les autoritats sanitàries britàniques adverteixen que la variant Delta, sense restriccions, podria elevar la velocitat de propagació o Rt a un valor de 7. La setmana passada el 91% dels casos de Covid-19 al Regne Unit es corresponien amb la variant Delta, molt més transmissible que l’anterior Alpha. El 58% dels britànics adults tenen la pauta completa de la vacuna i el 80% han rebut la primera.

La variant Delta també està generant inquietud als EUA, on els Centres de control de Malalties i Prevenció (CDC) l’acaben de classificar com una “variant de preocupació”, tenint en compte que el 10% dels casos en aquell país ja corresponen també a aquesta variant. Als EUA, el 54% dels adults tenen la pauta de la vacuna complet i el 65% ha rebut la primera dosi.

Comentaris

  Pobrecitos, Gonzalo Facha Segurata, Luisnomelavo y Doctor StrangeLacosteSubnormal 17/06/2021 8:02 am
  Los tres en la UCI... DEP
  Pedro 17/06/2021 9:54 am
  ¿ Y que dicen los " expertos "?
  un marcià per l'espai sideral 17/06/2021 1:42 pm
  Us recordo que hi ha diverses denuncies penals per genocidi i crims contra la humanitat. A Fauci, el genocida de la SIDA (3 milions de morts per l'AZT) el Senat dels EUA comença a cercar-li les pessigolles. Confio que això no acabarà aquí, i que tots els babaus cul-llogats que reben la titulació d'experts en servilisme i acientíficisme, com la premsa que hi col·labora, junt amb els sanitaris (Alemanya i França han demostrat la falsificació de dades durant el moment àlgid de la mentida), seran jutjats i condemnats per crims de lesa humanitat. Tanmateix, creieu els vostres pròcers i els pallassos de la televisió i injecteu-vos el verí. La culpa serà vostra, car la fe en els polítics demostra una absoluta mancança de criteri i sentit comú. O és que mai no us han enganyat? Tots els implicats en el Gran Reset i l'Agenda d'esclavització 2030 (que d'això es tracta) s'estan fent d'or mentint-vos i menant-vos al corredor de la mort. Això no obstant, deixeu-vos punxar el verí, i així, almenys no passareu la grip reanomenada Covid. 12000 morts i gairebé mig milió d'efectes secundaris - segons fonts oficials!!! - són garantia de seguretat i eficàcia. Mentrestant, els polítics, comprensius amb la vostra situació, no us deixen treballar per protegir-vos, i us apugen el preu de tot: gasolina, llum, aliments, etcètera perquè ells es preocupen de vosaltres i no de les seves butxaques... quines coses de pensar! I quan, a la tardor, els enverinats caiguin com a mosques, creieu-vos que és la soca de Can Pixa. No heu vist la reunió del G7 i les extremades precaucions dels líders, com també la immensa preocupació que demostraven els seus semblants? Esteu entrant en les dutxes del camp de concentració, però, feu-ho amb alegria i cantant la cançó del 'Cacuna me mata', que els amos us estaran molt agraïts. S'ha de ser molt conspiranoic per pensar que els nostres estimats líders ens enganyen! Quan ha passat això? Tots sabem que la paraula d'un polític és veritat veritable. Correu, correu, que els verins s'acaben i no n'hi haurà per a tots. I la síndrome d'ADE (la soca de Can Pixa) ja té data 'd'emissió'. Ells us maten, però els que us volen salvar són els dolents. No hi ha res com l'estultícia dels borregos, que ja ho va dir Albert Einstein. La meva esperança és que els pares no deixin matar els seus fills sense fer-hi oposició, encara que veient el panorama, no m'estranyaria que els pares sol·licitin d'injectar-los-les ells mateixos. Heu perdut la consciència, el sentit comú, la vergonya, la decència, la llibertat i la dignitat, ja no us ve d'aquí de lliurar-los la vida.
   Laia 17/06/2021 3:36 pm
   Gracies! Per posar paraules a l'absurditat més evident. Ara la nostra lluita és no perdre més energia en el que cadascù ja ha escullit...un mòn millor ens espera per els que si que creiem en la vida i en nosaltres. Força!
   Conspiradoríssimus 19/06/2021 11:08 pm
   Estàs fatal.
  LITROSS DE DIOXIDO 17/06/2021 11:57 pm
  DOCTORS ADOCTRINATS PER FARMACEUTIQUES? QUE ELS LLIBRES DEL DOCTORAT DE 10 ANYS NO US HANFET METGES SINO COMERCIALS D'EMPRESES FARMACEUTIQUES!!
  Baldric 18/06/2021 2:13 am
  Quina merda de titulars. No se que busquen.
  Encara n'hi ha per dies 19/06/2021 4:52 pm
  La notícia: 1.- que cal assegurar els dies fins que es considera que la vacunassigui efectiva. És el cas de vaccins de 2 dosis quan només se n'ha rebut una, o vaccí d'una dosi sense passar els dies recomanats. 2.- Que queda una part de població no vacunada o mal vacunada que segueix sent vulnerable a la malaltia.

Nou comentari