L’aplicació que ha de servir per integrar el passaport Covid a l’oci nocturn i obrir discoteques tensa les relacions del Govern amb els representants del sector, amb qui té previst reunir-se en els propers dies. Al llarg de tota la pandèmia, no hi ha hagut cap possibilitat d’acord entre el Govern i les patronals de l’oci, que es queixen de manca de voluntat política per abordar els seus problemes. El Govern ha promès enllestir una aplicació que permeti la reobertura segura dels locals, però no hi ha data prevista. L’oci nocturn, que havia plantejat una proposta d’app pròpia i ara desconfia de la del Govern, pressionarà perquè dins dels locals es pugui ballar sense distància de seguretat ni mascareta.

El 7 de setembre, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar que Salut apostava pel passaport Covid i que havia demanat que s’estudiés la seva implantació de forma harmònica a nivell estatal. Unes hores després, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va negar de forma taxativa que l’executiu tingués la voluntat d’implantar el passaport covid, l’eina que ha permès reactivar l’oci en països com França o el Regne Unit.

Una setmana després, el Tribunal Suprem avalava l’ús de l’eina per accedir a l’oci nocturn a Galícia. El Tribunal Superior de Justícia gallec havia tombat la mesura de la Xunta. Aquesta novetat jurídica va fer canviar d’opinió el Govern i, en la compareixença de la portaveu del 21 de setembre, Plaja va admetre que s’estudiaria la implantació del certificat en l’oci nocturn. Aquesta és la posició que ha defensat el Govern des d’aleshores, sense donar detalls tècnics fins que aquest dimecres el vicepresident, Jordi Puigneró, va anunciar a través de RAC 1 que es treballava amb una aplicació pròpia que permetés als locals verificar en condicions de seguretat les dades dels seus clients respecte el seu estat vacunal o d’immunitat davant la Covid-19.

El sector no en sabia res

L’anunci de Puigneró ha agafat per sorpresa els representants del sector. Els empresaris havien posat sobre la taula al juliol el desenvolupament en l’àmbit de l’empresa privada d’una aplicació anomenada Liberty Pass. En el projecte s’hi van implicar la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM), la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la patronal PIMEC.

El president de la FEFAC, Antonio Torres, ha explicat en declaracions a EL MÓN que l’eina anunciada per Puigneró presentaria “considerables diferències” amb la que han presentat els empresaris. El problema que veuen amb l’aplicació governamental és que només podran accedir als locals les persones que disposin de certificat Covid de la Unió Europea.

Torres defensa que amb Liberty Pass es plantejava la implicació de les farmàcies com a centres verificadors de les dades. La proposta de la patronal de l’oci plantejava que el farmacèutic actués com una mena de “notari” que pogués verificar la informació sanitària de la persona que reclama el codi QR que li obri la porta de la discoteca. A través de l’aplicació, els farmacèutics serien els encarregats d’introduir les dades que permetrien comprovar si la persona reuneix els requisits per poder accedir a un bar musical: tenir la pauta completa de la vacuna o bé el resultat negatiu d’un test antigènic.

Segons Torres, l’algoritme de Liberty Pass és obert i quan un porter de discoteca escaneja el codi QR del client obté o una llum verda o una de vermella, tot indicant si la persona pot passar o no, però mai podrà saber per quina circumstància el client pot entrar al local. El president de la FECAC afirma que l’aplicació és molt més inclusiva perquè es podria fer servir amb qualsevol persona, vingui d’on vingui, sense la necessitat de tenir carpeta a La Meva Salut, l’espai personal dels usuaris del CatSalut. Amb aquest sistema privat, els usuaris haurien de pagar els honoraris a la farmàcia. Torres no dubta que la solució de la Generalitat serà tencològicament eficient, però a hores d’ara dubta que pugui ser una eina el màxim d’inclusiva i creu que sortirà amb moltes “limitacions”.

Fonts de FECASARM, per la seva banda, han dit a EL MÓN que l’aplicació del Govern “és una pèrdua innecessària de temps per justificar que estan fent alguna cosa que ja haurien d’haver fet fa mesos” i denuncien que el Govern està “duplicant una feina que ja està feta amb més garanties”, perquè l’app de la Generalitat “només val per a ciutadans de la UE”. FECASARM troba que l’opció anunciada per Puigneró “no és tan segura” com el Liberty Pass i adverteix que “comportarà acumulacions als accessos dels locals perquè caldrà comprovar el DNI o passaport client per client i caldrà controlar falsificacions i suplantacions d’identitat”.

Aval expert de l’app del Govern

Les reticències expressades pel president de la FECAC i FECASARM no són compartides per Ulises Cortés, catedràtic d’Intel·ligència Artifcial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquest expert creu que l’aplicació que està desenvolupant la Generalitat pot fer-se amb relativa facilitat. “No es tracta de posar l’home a la Lluna”. En declaracions a EL MÓN, Cortés diu que tecnològicament és realitzable en un període curt de temps, però que cal definir els objectius i “no ser miop” perquè pot tenir més usos més enllà de l’oci nocturn, un sector que vol “reobrir al preu que sigui”.

Cortés veu l’aplicació com una necessitat que promet recuperar la confiança de les persones en l’espai públic i poder assistir a actes socials, de restauració, oci, cultura i esport amb garanties de seguretat. “Ha de ser un sistema molt àgil en el seu ús i extremadament segur”. Precisament per aquestes característiques que ha de tenir l’eina, subratlla Cortés, “cal que sigui una institució governamental qui la desenvolupi”. És per això que aquest catedràtic considera que es fa un “flac favor” a la Generalitat i a l’entorn universitari si es qüestiona les seves capacitats. “La Generalitat ha demostrat tenir un interès i una acció de govern orientada a tenir una digitalització potent i tenim un vicepresident que hi entén perquè és del ram”.

Precisament aquesta implicació de Puigneró amb la tecnologia fa que aquest catedràtic vegi bé l’eina que desenvolupa el Govern. “El vicepresident entén molt bé els usos de les dades i la idea de privacitat, que no est pot deixar a mans d’un tercer”, comenta el catedràtic. Cortés considera imprescindible l’aplicació perquè “necessitem com a societat crear confiança entre els ciutadans per assistir de forma massiva a llocs on no tinguis cap sensació d’intranquil·litat i així s’impulsarà l’economia”.

Sobre les característiques que podria tenir l’aplicació, Cortés comenta que una de les opcions és que sigui “una pantalla més de La Meva Salut”, però l’expert adverteix que això “genera bretxes” perquè qui no tingui un telèfon intel·ligent haurà de portar-ho imprès i s’haurà d’identificar amb un DNI. Un altre repte tècnic plantejat és la integració de dades de persones no vacunades a Europa o amb vacunes no reconegudes a nivell europeu. De tota manera, el catedràtic de la UPC sosté que “cap d’aquests és un problema gaire gran”.

L’eina s’ha de considerar com el mecanisme que permet obtenir el codi d’accés en una porta complint la normativa europea sobre ètica i tecnologia. Cortés apunta que s’han de resoldre tres punts principals: els desenvolupadors han de ser transparents amb l’algoritme que es faci servir, cal definir bé com es farà la rendició de comptes en cas que sorgeixi un problema (qui és el responsable) i passar pels protocols que certifiquen les apps. El catedràtic de la UPC insisteix que Catalunya té capacitat tecnològica per desenvolupar l’eina “equivalent a les regions més desenvolupades del món”.

El nou front més enllà del passaport covid

La reobertura de les discoteques presenta, a banda de l’aplicació per accedir-hi, un altre front de guerra: el de les mesures sanitàries dins dels locals un cop estiguin oberts. Es tracta d’un escenari nou on, per primera vegada, es produiria una aglomeració de persones vacunades o amb test negatiu. A França, aquestes persones no estan obligades a dur mascareta a l’interior del local un cop hi han accedit amb el certificat Covid de la UE. A més, tampoc han de guardar cap mena de distància dins del local. La Generalitat encara no ha especificat com esta dissenyant aquest aspecte ni si seguirà el model d’altres països, però la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va dir dimecres que es volen “respectar les característiques pròpies de l’oci nocturn”.

Un bar musical al centre de París el 24 de setembre del 2021 / JAG

El secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, Ramon Mas, en declaracions a EL MÓN ha afirmat que si les discoteques obren implantant el passaport Covid a través d’una aplicació “no és lògic que hagin d’obrir amb limitacions”, ni sanitàries ni d’aforament. Mas recorda que Catalunya té una de les incidències més baixes d’Europa i que les taxes de vacunació són de les més elevades, però en canvi té “les màximes restriccions”. Per al sector hi ha “una cosa que no encaixa i que està fallant”. Mas creu que les persones que s’han vacunat tenen “tot el dret del món a no portar mascareta i tenir llibertat d’acció com abans”. El Gremi de Discoteques avisa que seran “molt durs” en aquest punt en les properes reunions amb Salut.

Mas no concep que la Generalitat imposi la mascareta a les discoteques quan s’obrin per a persones vacunades. “Les raons científiques que pugui al·legar la Generalitat cauen quan no ha estat capaç de controlar que 70.0000 persones estiguin al carrer durant les festes de la Mercè”. Des del Gremi de Discoteques tampoc troben lògic que algú que ha estat en un bar o restaurant, on no li han demanat res i ha pogut estar sense mascareta, es vegi obligat a posar-se-la després en una discoteca. Mas diu que ja van advertir al Govern que els produirien macrobotellots mai vistos i critica que pretengui imposar restriccions quan ha demostrat ser incapaç de controlar-ho arreu del país en els darrers mesos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Moncho a setembre 30, 2021 | 21:02
    Moncho setembre 30, 2021 | 21:02
    Generalitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa