Una sentència del Suprem autoritza que es pugui exigir el passaport covid per entrar als bars

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia havia tombat la mesura presentada per la Xunta

Les coses podrien canviar per al sector de l’oci nocturn i la restauració després que el Tribunal Suprem hagi autoritzat que es pugui demanar el passaport covid en establiments de Galícia. La mesura l’havia decidit la Xunta el mes d’agost per tal de posar fre als contagis del coronavirus, tal i com ja es fa en d’altres països d’Europa. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia va aturar els peus del govern gallec i ara el Suprem tomba aquella resolució.

De fet, aquest tribunal diu ara que el benefici que proporciona la mesura és “molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació per a l’accés al local”, estimant el recurs de la Xunta contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Galícia. El Suprem, però, estableix que l’exigència d’exhibir el passaport s’ha de sotmetre a ratificació judicial, ja que pot afectar els drets fonamentals “a la igualtat, a la intimitat i a la protecció de dades” de la persona.

La sentència també argumenta que la limitació resulta “necessària” per a permetre la seva “pacífica coexistència amb els altres drets fonamentals” i amb els “béns constitucionalment protegits” que es tradueixen, en aquest cas, en una potent presència del dret a la vida, a la integritat física, i a la defensa i protecció de la salut dels ciutadans.

La Sala rebutja també que exigir el passaport vulneri el dret a la intimitat i assegura que no pot prevaldre aquest dret enfront del del dret a la vida i a la protecció de la salut pública. “És cert que es tracta d’una informació mèdica, però les connotacions que imposa la situació de pandèmia, el caràcter massiu de la vacunació i la solidaritat que comporta la protecció i ajuda entre tots, devalua la preeminència de la intimitat en aquest cas”, subratllen els magistrats.

De la mateixa manera, el tribunal descarta la vulneració del dret fonamental a la protecció de les dades personals quan el que s’estableix, per entrar a l’interior d’un determinat establiment, “és l’exhibició, és a dir, ensenyar o mostrar la documentació en qualsevol de les tres modalitats exigides”.

La sentència recull els informes aportats per la Xunta, que posen de manifest l’abundància de dades científiques que avalen que “l’única mesura eficaç possible” per a procedir a l’obertura dels locals d’oci és la implantació de l’anomenat passaport Covid, “ja que només aquest pot disminuir considerablement el risc de contagi en aquests establiments”.

També recorda que en el cas concret la Xunta, no l’ha implantat de forma “indiscriminada” a tot el territori, sinó que s’ha establert un mapa que gradua la incidència de la pandèmia a cada lloc i els diversos nivells de restricció segons la gravetat en els diferents municipis. Per això, assenyala que la mesura ha estat justificada respecte de la seva “idoneïtat, necessitat i proporcionalitat”.

Nou comentari