El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut vol reobrir les discoteques “respectant les característiques de l’oci nocturn”
  • CA

El Departament de Salut treballa en la reobertura de l’oci nocturn, pendent dels detalls tècnics (una app que permeti verificar l’estat de vacunació o la immunitat de la persona respecte a la covid-19), jurídics (s’ha de demanar permís al Tribunal Superior de Justícia) i epidemiològics (reducció d’ingressats en UCIs). El que no s’ha definit fins ara, però, és quines seran les condicions amb què es permetrà a les persones accedir als interiors de les discoteques. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en ser preguntada aquest dimecres si a les persones que entrin a aquests locals se’ls permetrà estar-hi sense mascareta —com ja passa a països com França—, ha respost que la intenció és permetre la reobertura de discoteques i bars musicals “respectant les característiques de l’oci nocturn”.

Ara per ara, a Catalunya l’ús de la mascareta en interiors és obligatori perquè no hi ha un control en els espais públics sobre l’estat vacunal de les persones. Qualsevol persona pot accedir a un establiment de restauració i romandre-hi sense verificar si està vacunada o té un test negatiu. En països que han implantant el passaport Covid-19, com el cas de França, només poden romandre dins de bars i restaurants per consumir les persones vacunades o amb un test negatiu. A les discoteques es permet que les persones ballin sense distància de seguretat i sense mascareta. Cabezas no ha concretat les condicions amb què es podrà desnevolupar l’activitat a Catalunya ni si seran les mateixes que al país veí, però ha remarcat que seran “les més adients a la situació d’oci nocturn”.

Cabezas ha assegurat que el passaport Covid-19 serà “una capa més de seguretat” i que no servirà per tancar activitats ja obertes, sinó per a obrir les que estan tancades, especialment l’oci nocturn. Ara bé, les condicions podrien variar tenint en compte que per primera vegada es permetria l’aglomeració en interiors de persones que estan vacunades o són negatives i, en conseqüència, tenen un percentatge més baix de possibilitats, tant de contagiar-se com de desenvolupar una malaltia greu en cas de contagi.

Puigneró dona detalls de l’app de l’oci

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, s’ha referit per la seva banda des dels micròfons de RAC1 a l’aplicació que es farà servir per reobrir discoteques. Segons ha dit s’està desenvolupant una tecnologia per comprovar a través d’una aplicació que les dades del passaport Covid són correctes i que la persona que el presenta és la titular. Caldrà presentar el codi QR del certificat Covid i el DNI i l’app oferirà una senyal verda o vermella que permetrà o negara l’accés.

La voluntat és implantar l’app de forma “immediata”, segons informa l’agència ACN. Ara bé, primerament es podria implantar el sistema amb verificació manual de les dades, cosa que permetria obrir més aviat l’oci nocturn. Puigneró ha dit que l’aplicació no serà per a l’usuari sinó per a la persona que ha de permetre l’accés a un determinat lloc. Un cop passat el codi QR que apareix al certificat covid sanitari, l’aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’ha de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s’obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s’ha passat la covid en els darrers sis mesos. L’usuari podrà aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

El vicepresident ha assegurat que està garantida la protecció de dades i que precisament per això treballen en una aplicació pròpia. En aquest sentit, ha agraït altres iniciatives però ha posat en valor que cal donar les màximes garanties sobre protecció de dades. “Només has d’acreditar que estàs vacunat i que ets major d’edat, no calen més dades que aquestes, el verificador no ha de saber res més de tu”, ha reiterat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: un talp a setembre 29, 2021 | 14:03
    un talp setembre 29, 2021 | 14:03
    I tornaran els clients a pixar-se als carrers circumdants amb el total beneplàcit de les "forces de l'ordre"?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa