El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La caiguda dels contagis s’estanca i retarda la fi de la sisena onada
  • CA

La caiguda dels contagis s’ha estancat en els últims dies a Catalunya i es retarda la fi de la sisena onada al país. Segons les dades del departament de Salut, en l’última setmana s’han notificat 33.000 positius, 10.000 menys que fa set dies, però una anàlisi de l’evolució diària mostra una frenada important de la caiguda dels contagis. Fins ara, els positius baixaven a un ritme d’entre el 5% i el 10% en l’acumulat setmanal, mentre que en els últims dos dies tot just ho fa en un 2,5%.

La retirada de les últimes restriccions i els canvis en els cribratges a les escoles –que sumaven milers de nous contagis cada dia– obren un nou escenari en l’anàlisi de l’evolució de la sisena onada, que segons els experts hauria de caure a mínims en les pròximes setmanes com a pas previ al canvi de model de gestió que vol implementar el govern català a partir de la primavera. Salut aposta per deixar de comptar cada positiu i centrar-se només en la protecció de la gent gran i els col·lectius de risc.

Evolució de l’acumulat setmanal de contagis / Salut

Creix la velocitat de contagi

Els indicadors epidemiològics que monitora Salut són un reflex la situació d’estancament que es podria consolidar els pròxims dies. El risc de rebrot segueix sota mínims, però la velocitat de contagi (Rt) s’ha enfilat fins a 0,8 punts i encadena una setmana d’increments. La taxa de positivitat –percentatge de positius sobre el total de proves– s’ha estabilitzat al voltant del 13% i fins i tot ha registrat lleugers increments en els últims dies.

Malgrat tot, la millora de la situació al carrer ha donat una treva als hospitals catalans, que ara mateix tenen unes 1.500 persones ingressades –un 50% menys que fa 15 dies–, mentre que les Unitats de Cures Intensives (UCI) també es buiden a bon ritme i ara hi ha 232 pacients crítics, 300 menys que en el pic de la sisena onada.

Òmicron continua sent majoritària

La variant Òmicron original (BA.1) continua sent majoritària a Catalunya i només el 7% dels casos corresponen a la subvariant sigil·losa (BA.2). Les autoritats sanitàries confien que la nova subvariant no es convertirà en majoritària, com sí que ha passat a Dinamarca, per exemple, malgrat que encara no hi ha prou evidència científica que mostri un canvi important en la seva incidència sobre la població.

El cap de microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat a RAC1 que la variant Òmicron segueix el comportament esperat pels epidemiòlegs. Davant la creixent immunització de la població, el virus continua mutant i ja s’han detectat una vintena de subvariants d’Òmicron a tot el món, de les quals només cinc han arribat a Catalunya fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa