El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Òmicron sigil·losa només representa el 7% dels contagis a Catalunya
  • CA

L’Òmicron sigil·losa només representa el 7% dels contagis a Catalunya i dissipa els dubtes que tenien les autoritats sanitàries sobre la seva possible conversió en la variant majoritària, com sí que ha passat a altres països com Dinamarca. Segons ha avançat RAC1, la subvariant BA.2, que es va detectar per primera vegada a finals de gener, és només un de les cinc subvariants d’Òmicron que s’han detectat a Catalunya, de la vintena que s’han registrat a tot el món.

El cap de microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que l’Òmicron té el comportament esperable en una societat amb un alt grau d’immunitat. “Quan es troben amb una població molt elevada amb anticossos van variant dins del llinatge“, ha dit en una entrevista a la citada ràdio. “Això no té gaire rellevància des del punt de vista clínic. Probablement, hi ha un increment de transmissibilitat, però poca cosa més”.

Frenada de la fi de la sisena onada

En els últims dies s’ha produït una desacceleració de la caiguda dels contagis i la sisena onada podria entrar en una fase d’estabilització al voltant dels 30.000 casos setmanals. Tot i que encara és d’hora per establir una tendència clara, els experts donen per fet que la pandèmia donarà una treva durant els pròxims mesos i no s’espera una onada fins després de l’estiu, tal com ha alertat aquesta setmana Oriol Mitjà.

Segons les dades del departament de Salut, en l’última setmana s’ha notificat uns 34.000 positius, un 64% menys que fa tot just 15 dies. Les autoritats sanitàries esperen que amb la fi de les últimes restriccions es produeix un lleuger repunt de casos en les pròximes setmanes.

Alumnes entrant a l'escola / EP
Alumnes entrant a l’escola / EP

Els hospitals es buiden

Els indicadors epidemiològics també mostren la clara millora de la situació, malgrat que la velocitat de contagi (Rt) ha tornat a créixer els últims dies i se situa en 0,78 punts, una dècima menys que la setmana passada. La taxa de positivitat –percentatge de positius respecte del total de proves que es fan cada dia– s’ha estancat al voltant del 13%, un símptoma més de l’estabilització de la sisena onada, que es resisteix a acabar.

On sí que es nota, i molt, la fi de l’explosió de casos és als hospitals catalans, que ara mateix tenen uns 1.600 pacients ingressats per Covid, pràcticament la meitat que durant el pic de la sisena onada, quan es van arribar a superar els 3.000 ingressats. La situació a les Unitats de Cures Intensives (UCI) també ha millorat i ara hi ha 245 pacients crítics, lluny dels més de 500 que hi havia a principis d’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa