El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mitjà avisa que la pandèmia encara “està lluny” de ser com una grip
  • CA

Oriol Mitjà ha avisat que la pandèmia encara “està lluny” de ser com una grip i ha reclamat a les autoritats sanitàries que implantin un sistema d’intel·ligència epidemiològica que permeti preveure amb antelació l’arribada d’una nova onada per avançar les campanyes de vacunació. En una entrevista a SER Catalunya, Mitjà ha recordat que la “pandèmia no ha acabat” i que cal estar “preparats per quan arribi una nova onada”.

L’investigador ha explicat que el més probable és que d’aquí a sis o vuit mesos hi hagi una nova onada perquè la immunitat de la població tornarà a baixar i que la incògnita és saber si serà “lleu o greu”. Mitjà ha insistit que la “probabilitat que hi hagi una setena i vuitena onada és alta”, però ha defensat que ara és el moment adequat per “alleugerir les restriccions”, ja que la sisena onada ha arribat a la seva fi i si no apareix una nova variant, hi haurà uns mesos de treva.

Situació canviant

“La situació és canviant i el ciutadà ha d’entendre que les anàlisis es fan en funció de les circumstàncies“, ha justificat. En opinió de Mitjà, la mortalitat de la sisena onada ha sigut massa alta i les autoritats sanitàries han de millorar l’escut de protecció per evitar que es torni a repetir. Fa uns dies ja va alertar que la sisena onada havia tingut una mortalitat molt superior a les dues anteriors. “No es pot acceptar ni per la Covid ni per cap altra malaltia”, ha dit.

Segons ha explicat, el consens científic és que la Covid-19 podrà considerar-se com una grip quan assoleixi una mortalitat similar, que Mitjà ha situat en unes 100 morts per cada milió d’habitants l’any. Els seus càlculs xifren la mortalitat de la Covid en uns 700 morts per cada milió d’habitants durant el 2021, set vegades del nivell que estableix la comunitat científica. “El que interessa és l’esdeveniment final, les morts, independentment de si l’onada era lleu o no”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa