El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’avís d’un expert en farmacoepidemiologia: “El virus no ens el traurem de sobre”

El catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra ha advertit aquest dilluns en una entrevista al Cafè d’idees de La 2 que aquest el virus SARS-CoV-2, que causa la Covid-19, “no ens el traurem de sobre perquè no hi ha forma d’aconseguir immunitat de grup”. L’expert ha dit que és “impossible arribar a la immunitat de grup absoluta” i l’objectiu no ha de ser aquest, sinó “que circuli el mínim possible” el virus.

Prieto-Alhambra ha advertit que la nova variant que ha aparegut “pot ser més transmissible” i tenir “més escapament vacunal”. De moment, però, ha afirmat que “no tenim dades sòlides” i ha afegit que “cal de moment intentar ser prudent”, per això ha criticat algunes mesures preses per les autoritats respecte al control de fronteres. “No hem d’entrar en pànic, s’han de reduir contactes, perquè segurament la variant ja està aquí”, ha manifestat.

La situació de pànic global, ha dit l’expert, s’entén perquè, a diferència de l’arribada de les variants Alfa i Delta, en aquest darrer cas “la reacció és més ràpida” perquè les altres “ens van agafar desprevinguts”. “És normal perquè estem pensant en Nadal i en la recuperació econòmica i això per alguns ha vingut com una sorpresa”, ha subratllat.

Prieto-Alhambra, membre del comitè assessor d’experts contra la Covid-19 del Govern, ha recordat que fa temps que els experts demanen que cal vacunar “tot el món” i que mentre hi hagi països amb “una taxa vacunal de menys del 5% aniran sortint més variants”. De fet, l’expert ha dit que el que ha passat amb Omicron “era evident que passaria” i “cal aprendre’n i no cometre aquesta errada”. El científic ha insistit en que cal vacunar més països i que els països rics “han de trobar el mecanisme per produir vacunes en països pobres per evitar la lliure circulació del virus que porti noves variants”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xeringa a novembre 29, 2021 | 10:46
    Xeringa novembre 29, 2021 | 10:46
    El Dr. Prieto-Alhambra ja s'ha retractat més d'una vegada: sobre la vacunació dels joves, primer, i sobre la dels nens, més tard. No vull dir que ara no tingui raó, però, per ara, les previsions sobre què passarà amb l'epidèmia, no han estat més sòlides que les que es fan sobre l'evolució dels mercats de valors.
  2. Icona del comentari de: PENSEM a novembre 29, 2021 | 15:13
    PENSEM novembre 29, 2021 | 15:13
    "Tenía un poco de dolor de cabeza, no tenía realmente dolor de garganta, lo describió más bien como una picazón, sin tos ni pérdida de gusto u olfato." Aquesta és la GREU variant de Sudàfrica que han batejat d'ÒMICRON. I ho explica la doctora Angelique Coetzee, presidenta de la Asociación Médica de Sudáfrica, "y recuerden que estoy en el epicentro, es extremadamente leve", le dijo al presentador de la BBC Andrew Marr (Diumenge, 28-11-21) Encara és més suau que la grip. La grip, l'humanitat no se l'ha tret de sobre, però mai s'han fet tantes animalades, resticcions, destruccions de treball, de l'economia, de la llibertat, de drets fonamentals com ara i aquestes vacunes... POTSER QUE OBRIM ELS ULLS JA!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa