Òmicron circulava per Europa abans que Sud-Àfrica alertés de la seva existència

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos han anunciat que la variant Òmicron del coronavirus ja estava en territori holandès abans que Sud-Àfrica advertís de la seva existència per primera vegada, el divendres passat, segons ha informat l’agència Europa Press aquest dimarts. Això significaria que la variant ja circulava per Europa abans que els països comencessin a adoptar restriccions als vols procedents de països sud-africans.

L’Institut Nacional de Salut Pública i Medi Ambient de Països Baixos (RIVM) ha notificat el cap de setmana casos de la nova variant en vols procedents de Sud-Àfrica, però un altre examen ha permès confirmar també un contagi similar en dues mostres extretes el 19 i el 23 de novembre, segons ha informat la cadena NOS, citada per Europa Press. Les autoritats holandeses no han aclarit per ara si aquests dos pacients han viatjat al sud de l’Àfrica, si bé ja s’han activat tots els protocols per rastrejar els contactes d’aquestes persones i determinar la possible expansió del virus.

Un primer cas de la nova variant es va identificar a Espanya ahir dilluns, concretament a Madrid. En paral·lel, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que dos casos sospitosos havien estat detectats a l’Aeroport del Prat. Hores abans, Argimon havia dit que l’aparició d’Òmicron a Catalunya era “qüestió de dies”. El Govern ha fet aquest dimarts mateix una crida a la població perquè es vacuni davant els riscos de la nova variant. Al mateix temps ha fet una crida a fer ús de la mascareta i respectar les actuals mesures de protecció contra el virus.

Actualment a Catalunya la pressió hospitalària està estable, mentre que s’han notificat més de 2.000 casos nous. La corba de contagis creix però no va acompanyada per un creixement exponencial de casos greus ni morts, que els experts relacionen amb els beneficis de la vacunació.

Comentaris

    JordiP Desembre 01, 2021 | 11:56
    Quina poca pesquis. Tots els catalanets de a peu sabem que un infectat de Covid, de qualsevol mutació, triga uns 15 dies en manifestar símptomes. Tanmateix, durant tot aquest temps por estar contagiant tota la gent del seu entorn. A més, una nova mutació pot trigarse a identificar molts dies després d'aquests 15. De manera que no és d'estranyar que un cop s'ha trobat per primer cop es puguin trobar indicis anteriors en el temps. Per això cal apretar la femella de les precaucions anticontagi: pot fer més d'una setmana que circula la nova Covid i encara no la hem vista. Compte, doncs: mascareta, mans i metres.

Nou comentari