L’exsecretari de Salut Pública diu que cal portar a examen el rastreig de Ferrovial

Joan Guix trenca el silenci en una entrevista concedida a 'El Món' on fa balanç de la gestió de la primera onada

L’exsecretari de Salut Pública Joan Guix, al capdavant de la gestió de la primera onada de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, aposta per examinar la feina feta per Ferrovial arran del contracte per fer el rastreig que aquest mes quedarà liquidat després de mesos de controvèrsia. “Era possiblement la solució més factible o més ràpida en aquell moment”, ha defensat. Guix ho ha explicat a EL MÓN, que aquest diumenge al vespre publicarà una entrevista amb el doctor, la primera que concedeix a un mitjà de comunicació després d’abandonar el càrrec el maig passat.

Guix ha negat que la seva sortida del departament de Salut tingués a veure amb la contractació d’emergència dels serveis de Ferrovial: “Va ser essencialment un problema de salut, s’ho poden creure, i pel problema que dintre del departament no sempre ens miràvem les coses de la mateixa manera”. L’exsecretari de Salut Pública treu ferro però a aquestes diferències de visió: “Això sempre ha succeït i sempre succeirà, però va ser un problema de preguntar-me ‘aquest vespre tornaré a casa?’ Perquè vaig tenir uns quants ensurts de salut molt forts”.

Joan Guix assegura que Salut estava treballant en el rastreig des del principi amb els recursos propis de la Generalitat. L’aposta per Ferrovial, ha comentat Guix, respon al fet que “necessitàvem gent en aquell moment, març-abril, que poguessin fer un mínim de preparació”. El doctor explica que es va mobilitzar “tota la gent de Salut Pública que estava treballant en camps diferents de l’epidemiologia per ajudar a la identificació de contactes, però era insuficient”. “Necessitàvem mans amb un cervell, gent mitjanament preparada i urgentment, hi havia problemes burocràtics per fer-ho d’una determinada forma i es va optar per fer-ho d’una altra manera, que en aquells moments era la única que semblava viable: i aquí jo sí que no puc dir res perquè no era jo qui decidia”, apunta Guix.

“Opinions aïllades de gent rebotada no sempre són fiables”

La feina de Ferrovial finalitzarà quest mes de gener després que el Govern assegurés que considera liquidat el contracte gràcies a una clàusula que vincula la seva extinció a l’arribada de la vacuna. El Govern, que ha rebut una torrentada de crítiques per aquest contacte, no ha fet públic un balanç extens de la feina feta per aquesta empresa de l’Íbex 35, sobre la qual alguns treballadors han explicat que ha estat ineficient en moments clau per culpa de problemes informàtics. El contracte amb Ferrovial també ha estat qüestonat per l’Oficina Antifrau.

“Una de les màximes en Salut Pública és que tota acció que es realitza s’ha d’avaluar, per tant això s’haurà d’avaluar”, assegura Guix. El doctor apunta que quan Ferrovial es va posar a treballar en el rastreig ell ja no hi era, però caldrà “avaluar i veure” l’eficiència que va tenir. “Per sistema, opinions aïllades de gent col·loquialment rebotada no sempre són fiables”, ha advertit. Guix ha afegit que “ens fa falta una avaluació formal, saber què s’ha fet, com s’ha fet, quin ha estat l’impacte i quin és el cost-benefici, això s’haurà de fer”.

Guix trenca el silenci en una entrevista que publicarà aquest diumenge al vespre EL MÓN. Guix va abandonar el càrrec el maig del 2020 per raons de salut un cop la primera onada de la Covid-19 anava de baixada.

Més informació

Comentaris

  Abril Pasqual 24/01/2021 10:03 pm
  Perquè no ho va dir abans això? La gent veiem i sabem el que passa. Fins i tot quan van d'amagatotis.
  Ramon B C D E F G H... 24/01/2021 7:38 pm
  “Per sistema, opinions aïllades de gent col·loquialment rebotada no sempre són fiables”. Molt d'acord.
   Ivettt 24/01/2021 8:34 pm
   Que s’hi apliqui ells mateix

Nou comentari