El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Antifrau posa el contracte de Ferrovial per la Covid-19 en el punt de mira

El director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha criticat que la major part de les contractacions fetes pel Govern durant la pandèmia han recaigut en grans corporacions. “Ens ho hem de mirar, perquè aquí està passant alguna cosa”, ha declarat en roda de premsa virtual. Gimeno ha afegit que es poden entendre contractacions en el pic d’emergència però ha apuntat que ara ja han passat nou mesos i que no hi ha hagut transparència ni retiment de comptes. Ha criticat també la contractació d’empreses no especialistes en la matèria en que havien de desenvolupar una tasca i ha posat com a exemple el contracte de Ferrovial per al rastreig. Ha apuntat també que no s’han rendit comptes sobre subvencions per sectors.

Les deficiències en aquest servei han estat denunciades per testimonis recollits per ‘El món’ la setmana passada.

Gimeno ha reconegut que en el cas del rastregi Ferrovial no era especialista en el rastreig de contactes de covid, tasca per a la que se la va contractar. “S’han limitat a gestionar captant persones sense formació i fent-los formació però no tenien una tècnica especial sobre un tema determinat”, ha explicat.

Ha afegit quer per a fer un contracte d’emergència cal “relació directa immediata” amb l’àmbit per al que s’ha de treballar. A més, ha dit que la suspensió del mateix contracte durant un temps “xoca amb la realitat que hi hagi una necessitat imperiosa”. En tot cas, ha dit que la situació es podia entendre en ple pic d’emergència de la pandèmia però no ara.

El director ha afirmat que no es tracta de dir que tot s’ha fet malament però sí que ha dit que “s’ha de millorar”. En aquest sentit, ha considerat que calia haver establert una “auditoria permanent” per comprovar que les contractacions fetes responien a una política determinada i si aquesta ha donat resultat o no. En aquesta línia, també ha trobat a faltar l’explicació del perquè de subvencions a determinats sectors econòmics. “No sabem si les polítiques d’afavorir determinats sectors econòmics, o que han necessitat prestacions o subvencions, respon a una política i si ha funcionat o no ha funcionat”, ha manifestat.

Gimeno ha afirmat que no es tracta de sospitar de tothom però sí “d’extremar l’exigència”. Ha afegit que s’ha avançat pel que fa als grups d’interès “però no suficient”. Ha negat també acusacions de malbaratament de diner públic però sí ha esmentat que no s’ha aprofitat la capacitat de moltes entitats, empreses i persones tant de l’àmbit català com espanyol. “S’ha optat per la posició més fàcil i aquí la lliure concurrència en contractes públics queda tocada”, ha reconegut.

Ha recordat que l’Oficina Antifrau va fer una guia sobre contractació pública i la recomanació que cada institució incorporés al seu portal una pestanya on informés de les gestions relacionades amb la covid-19. En aquest apartat, s’hauria d’explicar el perquè d’un contracte, quina urgència té i perquè s’ha escollit una empresa determinada. “Que ho expliquin”, ha dit.

Menys polítics en decisions tècniques

D’altra banda, ha reclamat que la gestió, tant d’aquesta emergència com d’altres, es faci des del punt de vista tècnic i no polític. Gimeno ha insistit que el nivell de director general l’hauria d’ocupar un tècnic i ha lamentat que a Catalunya hi ha molts polítics en aquest àmbit. “Ho plantegem ara i sempre”, ha manifestat.

Un 61,2% dels catalans creu que en situació d’emergència augmenta el risc de corrupció, segons el Baròmetre de la institució.

En la seva compareixença d’aquest dimecres, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, s’ha defensat afirmant que totes les contractacions que s’han fet han estat possibles legalment per l’estat d’alarma i que tot s’ha fet seguint el que diui la llei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa