El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern avisa que l’actual onada és similar a la primera: “Serà molt dur”
  • CA

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha avisat aquest dijous que Catalunya s’ha de preparar per “un escenari molt dur en els propers dies i setmanes”. Segons ha explicat Comella en roda de premsa, es produirà una onada assistencial a causa de la Covid-19 que no tindrà res a veure amb la segona onada perquè serà pitjor. “En aquest moment ja superem els 600 llits de crítics, l’ocupació ja està per sobre dels 594 que vam tenir en el pic de la segona onada, ara, abans que comenci el gran creixement d’aquesta tercera ja partim d’una situació que ja era més alta que la de la segona onada”, ha afirmat Comella. Aquest dijous hi ha 1.013 persones a la UCI a Catalunya, 621 a causa de la Covid-19.

Comella ha admès que el que es viurà el propers dies “s’assemblarà més a la primera onada” com també s’hi assemblarà “el que costarà fer i decidir”. Es mantindrà el tractament d’algunes patologies que no poden esperar, “hem après moltes coses a nivell organitzatiu, però els límits del sistema són els que són i els volums tornaran a ser molt alts”, ha indicat. El director del CatSalut ha afegit que l’escenari que s’espera és que s’arribi a 900 persones ingressades per Covid-19 en llits de crítics, a les quals s’hi sumen les 300 persones que de manera habitual hi ha en aquestes unitats. Això farà que hi pugui haver fins a 1.300 persones a unitats de crítics. “El sistema té capacitat de resposta”, ha afirmat Comella. Ara bé, ha advertit que se’n ressentirà amb l’ajornament d’altres activitats.

En la mateixa roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que l’objectiu de Catalunya és “frenar l’epidèmia” i per això es van prorrogar les mesures del 7 de gener, que requereix “un compromís global, de país i soldiari” perquè es necessita que “es continuï baixant el ritme”. Vergés ha admès que “estem en un moment molt complex de l’epidèmia al país i al nostre entorn”.

Malgrat tot, Vergés ha afirmat que han observat “una petita millora enla corba però la pressió hospitalària i assistencial a primària és altíssima”. La consellera ha demanat “no baixar la guàrdia” perquè es necessita baixar el número de casos, que repercutirà en la baixada d’ingressos i ocupació de llits d’UCI, que de moment continuen creixent.

“La pressió és altíssima, els llindars de la segona onada estan superats, ja tenim una alta ocupació i això ha fet que la pressió es multipliqui: en el propers dies creixarem més, malgrat que podem dir que estem frenant la corva”, ha agregat Vergés. La consellera ha advertit que cal estar atents amb les noves variants que en altres països poden ser font de nous contagis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa