El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fumata blanca entre Educació i els sindicats: es desconvoquen les vagues
  • CA

L’acord ha trigat en produir-se, però finalment s’ha aconseguit. Els sindicats han acceptat per unanimitat la proposta que va fer el Departament d’Educació in extremis per desconvocar les vagues dels dies 7 i 28 de setembre i un nou curs caòtic com ho va ser l’anterior. L’acord es basa en el retorn a l’horari lectiu anterior a les retallades, una línia vermella per als sindicats que finalment la conselleria els ha concedit gràcies a l’augment del sostre de despesa per al 2023 que ha anunciat el govern espanyol. Així, la despesa extra que farà el Departament d’Educació per la incorporació de 3.500 docents més a partir de l’1 de gener pot quadrar en els pressupostos de l’any que ve. Aquest moviment ha estat clau perquè s’hagi arribat a aquest acord per desenrocar el conflicte, ja que els sindicats ho han considerat irrenunciable.

Era la línia vermella de la comunitat educativa i la conselleria n’era ben conscient. “La pilota està a la seva taulada, saben el que cal per desencallar les negociacions”, deia a començaments d’agost la portaveu nacional d’USTEC, el principal sindicat en educació. Fa mesos que Iolanda Segura i els companys del comitè de vaga de totes les organitzacions van situar el retorn a l’horari lectiu previ a les retallades com a punt irrenunciable si es volia dur a bon port les negociacions. Finalment s’ha demostrat que era cert i els sindicats han acceptat la proposta i desconvocat les mobilitzacions.

“No és confiança absoluta, sinó una treva per veure si es compleix l’acord”, han advertit en una compareixença davant els mitjans un cop ja s’ha signat l’acord. “Hem vist un canvi d’actitud per part del Departament d’Educació i nosaltres hem estat responsables i hem acceptat un acord que beneficiarà el professorat i tot l’alumnat”, ha assenyalat Lorena Martínez, del sindicat UGT. En la compareixença han reivindicat les mobilitzacions que han permès recuperar drets retallats en l’última crisi econòmica.

Els sindicats en una foto de família quan es van anunciar vagues al setembre / Ivet Núñez

Cambray, convençut que s’arribaria a l’acord

Els sindicats van avisar ahir que encara havien de consultar amb els afiliats sobre acord, però el punt de partida era “positiu”. Els generava dubtes el fet que els nomenaments d’aquests 3.500 docents extra entressin a 1 de gener perquè això suposaria la modificació de l’horari. Ara bé, en cap moment no van rebutjar la proposta, com ja havien fet en altres ocasions. Segurament per això aquest dijous en roda de premsa el conseller d’Educació, Josep Gonzalez Cambray, s’ha mostrat convençut que s’arribaria a l’acord.

Estem convençuts que arribarem a un acord. No contemplo un escenari sense acord perquè és la principal reivindicació i impacta en tots els mestres”, ha assegurat durant la roda de premsa d’aquest dijous per explicar com serà l’inici de curs i les novetats de l’any escolar. “En el moment que hem tingut disponibilitat pressupostària a través de l’ampliació de dèficit hem fet la proposta de reduir les hores lectives”, ha reivindicat el conseller, que ha puntualitzat que dels 3.500 professionals que s’incorporaran al sistema 1.500 seran mestres i 2.000 professors.

Altres reivindicacions que han quedat en el tinter i que s’hauran de seguir negociant a les meses sectorials són la retirada del decret de plantilles i dels nous currículums, la reducció de ràtios més enllà d’Infantil 3 i la moratòria d’un any del canvi de calendari.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 01, 2022 | 19:41
    ciutadà setembre 01, 2022 | 19:41
    Ja és molt....
  2. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 01, 2022 | 19:55
    Cal dir-ho setembre 01, 2022 | 19:55
    Els primers alumnes en començar les classes han estat els de les comarques del Conflent, el Capcir, el Rosselló, el Vallespir i la Cerdanya on el curs ha començat avui dia 1 de setembre. A la resta de Catalunya, l’escola començarà dilluns 5 de setembre, a Andorra, el 9 de setembre, i al País Valencià i les Illes, el 12 de setembre. Bona reentrada als mainatges !
  3. Icona del comentari de: Una hora lectiva menys a setembre 01, 2022 | 19:55
    Una hora lectiva menys setembre 01, 2022 | 19:55
    Visca els mestres, ja han aconseguit treballar menys! A veure què més voldran
  4. Icona del comentari de: Anònim a setembre 01, 2022 | 23:24
    Anònim setembre 01, 2022 | 23:24
    Uuuui! quantes coses per discutir entre els sindicats i la Conselleria d'ensenyament.. Sobre la llengua catalana ni piu
  5. Icona del comentari de: Avia a setembre 02, 2022 | 07:31
    Avia setembre 02, 2022 | 07:31
    No entenc l,acord no d,on sortiran els mestres, ni quina preparacio tindran, ni com s,adaptaran a la dinamica escolar......ho explicaran? Pero per sobre de tot d,on sortira el presupost? Quina partida en patira?? Despres de sentir el deficit-espoli que patim podem jugar d,aquesta manera amb els presupostos? QUI HO EXPLICARA???
  6. Icona del comentari de: vendetta a setembre 02, 2022 | 08:02
    vendetta setembre 02, 2022 | 08:02
    per 1 hora aket es el nivell
  7. Icona del comentari de: Teix a setembre 02, 2022 | 08:28
    Teix setembre 02, 2022 | 08:28
    Lliçons apreses: La vaga – extorsió – xantatge s’ha demostrat efectiva. Les famílies (amb el perill d’un setembre campiquipugui) els importa una p. m. als sindicats. L’hora de menys dona oportunitat de feina a 3.500, l’oportunitat de preparar “projectes” o, alternativament, la de fer la compra segon qui sigui. El sector de l’ensenyament privat, ja s’ho farà: que penqui i que calli. Etc.
    • Icona del comentari de: @Teix a setembre 02, 2022 | 10:50
      @Teix setembre 02, 2022 | 10:50
      Quina cosa més estranya això del "setembre campi qui pugui". Alguns catalans semblen connectats fins el moll amb Espanya. Resulta que a Catalunya ja hi ha de "sempre" escoles que comencen a la primeria de setembre i durant el curs tenen els dies de vacances més repartits. Es tracta de les escoles catalanes de les comarques del Conflent, del Rosselló, del Capcir, del Vallespir i la Cerdanya, les quals varen començar ahir primer dia de setembre. És un model millor i que s'aplica també a la resta d'Europa. Més enllà d'Espanya hi ha vida i no cal aferrar-se permanentment a les formes de fer espanyoles.
  8. Icona del comentari de: El 1-O, el CxR convoca a les 17:00 a l'Arc de Triomf a setembre 02, 2022 | 11:51
    El 1-O, el CxR convoca a les 17:00 a l'Arc de Triomf setembre 02, 2022 | 11:51
    La intersindical ha fet un comunicat contra l'acord. Un dels motius és que no inclou la reivindicació de la defensa de la llengua. El comunicat vist i no vist en aquest digital, ahir a la nit hi era, aquest matí ja ha estat substituïda per collonades diverses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa