El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La falta d’orientadors causa fracàs escolar

El Saló de l’Ensenyament ha tancat les portes després de tres dies dedicats a orientar l’alumnat de l’ESO i el Batxillerat i oferir-los alternatives per al seu futur. L’existència d’aquest saló ja evidencia la importància de l’orientació i els experts coincideixen que és un àmbit clau per lluitar contra l’abandonament i el fracàs escolar. El problema és que en el dia a dia molts alumnes no reben aquest acompanyament i amb una cita anual al Saló de l’Ensenyament no n’hi ha prou. Així ho denuncia Jesús Martín, coordinador a la UGT de l’àmbit de formació professional, un dels que més pateixen aquesta falta d’orientació. 

Martín subratlla la importància d’aquest saló i de les fires locals que tenen el mateix objectiu perquè serveixen per orientar l’alumnat de més de 15 anys i mostrar-los les opcions que tenen. El problema, segons denuncia, és que “només això és insuficient”. “L’orientació s’ha de fer durant tota l’ESO per posar èmfasi en les habilitats i competències de cada alumne i ajudar-lo a fer una reflexió profunda”, assegura. Per fer-ho, assenyala, el sistema necessita 400 orientadors més a l’FP i 200 a la resta dels estudis

El coordinador d’FP de la UGT avisa que Catalunya encapçala l’abandonament escolar prematur a la Unió Europea i que cada any la xifra empitjora, per la qual cosa entén que calen “mesures urgents”. “Un dels grans motius d’aquesta dada tan preocupant és la manca d’orientació educativa”, explica abans d’advertir que el país no es pot desentendre de l’abandonament escolar com ho està fent. “No és un fracàs atribuïble a la persona, sinó al sistema. Per això no es pot culpar l’alumne si no se li ofereixen les eines necessàries, s’ha de culpar el sistema que el desatén”, etziba.  

Alumnes d'un cicle de Formació Professional en unes pràctiques / Departament d'Educació
A la Formació Professional hi ha un greu problema de manca d’orientadors / Departament d’Educació

Ofegats en casos individuals

La psicopedagoga Sylvie Pérez treballa en els denominats equips d’assessorament psicopedagògic, de manera que viu el dia a dia de la manca d’orientació als centres. “Les ràtios amb què treballem són molt altes perquè hi ha manca d’orientadors i s’han d’atendre molts alumnes”, explica. Pérez assenyala que, més que per atendre individualment cada cas, manquen orientadors per dur a terme transformacions dels centres que incideixin en els problemes col·lectius de l’alumnat. Adverteix que ara estan ofegats en els casos individuals dels alumnes amb trastorns mentals i d’aprenentatge, quan l’abordatge hauria de ser col·lectiu

Insisteix en la idea que si no hi ha prou recursos per als orientadors educatius només s’atenen els alumnes amb trastorns mentals i la resta no reben cap mena d’orientació de cara al seu futur. “Cal atendre no només les individualitats, que també, sinó donar resposta de manera col·lectiva a les necessitats de l’alumnat”, raona. 

Pérez lamenta que el mínim d’orientadors als centres que marca el Departament d’Educació és “molt baix” per donar resposta a tot el col·lectiu d’alumnes i que, com que hi ha pocs professionals, s’ofeguen en els casos individuals i altres problemes passen desapercebuts. Això està relacionat amb el fracàs escolar i s’agreuja amb el fet que també falten professors, ja que l’orientació “ha de recaure en tot el claustre”. 

Per la seva banda, l’expert en pedagogia Jordi Perales explica els canvis de l’orientació educativa que s’han produït en els últims anys: “Ara s’aproxima més a una feina d’orientació, que té moltíssima importància, i no tant a la diagnosi de trastorns de l’aprenentatge”. Argumenta que l’alumnat que arriba a tercer o quart d’ESO ja porta almenys dotze anys en el sistema, per la qual cosa hauria d’haver rebut alguna mena d’orientació sobre les seves habilitats i aptituds de cara al futur. “Les tutories i les indicacions de l’orientador són molt importants”, insisteix. 

Alumnes entrant a l'escola / EP
Alumnes entrant a l’escola / EP

L’autonomia dels centres pel que fa a les plantilles, un problema

Perales situa part del problema en l’autonomia dels centres pel que fa a la confecció de les plantilles. Són les direccions qui, després de rebre una proposta inicial del Departament durant el mes d’abril, determinen quants professionals de cada àmbit necessiten. Per tant, el fet de tenir un nombre o un altre d’orientadors al centre per ajudar els alumnes depèn de la importància que li doni cada direcció. “El Departament et diu que tens la possibilitat de tenir, per exemple, tres orientadors. Ara bé, la direcció pot considerar que amb dos ja en té prou i destinar la tercera plaça a una altra especialitat”, explica. 

Així, si la direcció dona importància a l’orientació, un centre amb 800 alumnes pot tenir quatre orientadors, mentre que un altre on no es fa aquesta aposta pot funcionar només amb dos orientadors per al mateix nombre d’alumnes. “Això és un problema perquè els centres poden menystenir els orientadors i el Departament no hi intervindrà per garantir que n’hi prou”, raona. 

En aquest sentit, Perales creu que s’haurien de garantir uns mínims perquè no siguin les direccions qui decideixin si hi ha suficients orientadors o no. “És un problema, perquè amb aquesta manca de professionals els pocs que hi ha s’han d’encarregar només de casos individuals d’alumnes amb dificultats”, insisteix. A més, avisa, hi ha altres centres que “posen els orientadors a fer funcions que no els pertoquen” com ara fer reforços o desdoblaments. 

Factors del fracàs escolar

L’expert avisa que la manca d’orientació educativa propicia que en determinats estudis hi hagi una taxa alta d’abandonament, ja que “un cop comencen es veu clar que madurativament no estaven preparats per a aquest nivell”. Això pot relacionar-se amb el fracàs escolar, apunta, especialment en l’etapa postobligatòria. 

A banda dels problemes d’orientació, els experts també alerten que les opcions de tria dels estudiants molts cops no s’ajusten al que l’alumne vol per una qüestió de proximitat i per la falta de transports i mobilitat intraterritorial. Aquestes poques possibilitats de tria els condueixen, juntament amb la manca d’orientació, al fracàs escolar. 

Més notícies
La secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, atén els mitjans | ACN

Educació consolida l’avançament escolar i confirma les tardes lectives

Notícia: Educació consolida l’avançament escolar i confirma les tardes lectives
Comparteix
El Departament concretarà la data d'inici "més idònia" un cop ho hagi tractat amb la mesa sindical
Bernat Pèlach, portaveu de La Intersindical Educació / Mireia Comas

Bernat Pèlach: “Si no som independents mai tindrem els recursos que calen per a educació”

Entrevista: Bernat Pèlach: “Si no som independents mai tindrem els recursos que calen per a educació”
Comparteix
ENTREVISTA al portaveu de la Intersindical Educació a dos dies de les eleccions sindicals que han marcat el conflicte amb la conselleria
Un grup de nois de 4art d'ESO de l'institut posen missatges a les bessones / Quico Sallés

Educació investiga ara per què no es va detectar l’assetjament a les bessones

Notícia: Educació investiga ara per què no es va detectar l’assetjament a les bessones
Comparteix
L'avi de les germanes diu que les cartes confirmen que els companys els feien la vida impossible
Les bessones de Sallent que es van tirar pel balcó de casa seva vivien una situació límit a l'escola i a casa | ACN

Educació recula i no descarta ‘bullying’ en el cas de les nenes de Sallent

Notícia: Educació recula i no descarta ‘bullying’ en el cas de les nenes de Sallent
Comparteix
El Departament ha activat la USAV perquè investigui el cas

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ara és per culpa de no tenir 'orientadors' a març 17, 2023 | 23:17
    Ara és per culpa de no tenir "orientadors" març 17, 2023 | 23:17
    Cada cop que en una notícia llegeixo "els experts" ja sé que dirà alguna bajanada.
  2. Icona del comentari de: Si a març 18, 2023 | 02:27
    Si març 18, 2023 | 02:27
    Els diners públics per resoldre això van a parar a madrit i de madrit a les cúpes dels partits. No faran mai res per resoldre-ho. Son serfs del borbó.
  3. Icona del comentari de: Educar per votar Esquerra, i passin gana tota la vida a març 18, 2023 | 05:03
    Educar per votar Esquerra, i passin gana tota la vida març 18, 2023 | 05:03
    Tot el contrari. Posar dodotis fins els 16 anys es una vergonya. No deixar que espavilin sols es d'indignes funcionaris que busquen feina. Quin model mes putrefacte han creat. Son nois, no desgraciars bebes amb bigotis. Grups petits per que el mestri no ensenyi res i el nen sigui nen eternament i voti esquerres gandules
  4. Icona del comentari de: Pep a març 18, 2023 | 06:17
    Pep març 18, 2023 | 06:17
    Mentre no faltin els professors d'Islam ERC no moura un dit.
  5. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a març 18, 2023 | 07:04
    Joan de Sant Andreu març 18, 2023 | 07:04
    Considerar que als Instituts, els reis de taifes amb el suport del Departament, fan que la meitat de les hores del Orientadors facin tasques de ensenyament que no són la seva especislitat (llengua, matemàtiques, etc). Aquestes tasques es fan sobre grups segregats de la resta perque estorben ( alumnes disruptius, tdah, dificultat d aprenentatge, etc). La integració se la passen pel forro. Aquests alumnes acaben creient que són tontos i la resta ja us la podeu imaginar. A sobre si el psicopedagog és queixa és aplastat pel Director gracies al poder que li otorga el Decret de Plantilles, i la claca d interins que essent majoria (només a Catalunya), li dona suport. Si es dubta d això, pregunteu el perfil dels alumnes de cada classe/curs.
    • Icona del comentari de: Resposta a març 19, 2023 | 11:01
      Resposta març 19, 2023 | 11:01
      La integració és una animalada. Les classes s'han de fer per nivells, i els alumnes s'hi han d'adaptar i no al contrari. Això de que els interins manen deu ser al teu institut, ja que al meu no pinten res.
  6. Icona del comentari de: Clara Parés a març 18, 2023 | 08:52
    Clara Parés març 18, 2023 | 08:52
    Si analitzes el fracàs escolar de les noies i dels nois, detectes que el de les noies és reduït. NO SIGNIFICA PROBLEMA. Els dels nois en canvi és molt elevat. Per tant, aquesta anàlisi s'ha fet intencionadament per amagar el problema real que és en els nois. No ho volen dir perquè es prohibeix tot allò que no victimitzi a les noies/dones i no faci botxí als nois/homes. Aixi doncs, aquestes anàlisis son inútils perquè no busquen el problema real. Com que no el poden dir, s'han d'inventar coses. Perquè hi ha tan fracàs escolar en els nois? No tenen referents masculins. el 97% a primària i prop del 90% de secundària son dones. A l'hora de corregir exàmens, hi ha un biaix a favor de les nenes. Es nota perquè quan son exàmens tipus test (que no hi ha correcció) ells tenen millors notes. Es culpabilitza als nois de tot. Fins i tot coses que fan més les noies, com el bullying o el control, a l'hora de fer campanyes, sempre agafen un noi com a executor i una noia com a víctima. Els nois sofreixen igual o més violència que les noies, però només es fa campanya a favor d'elles i jornades dedicades a "la violència contra les noies". Es segueix tractant als nois com a privilegiats a l'escola, quan és precisament al contrari.
  7. Icona del comentari de: Mala peça al teler a març 18, 2023 | 10:39
    Mala peça al teler març 18, 2023 | 10:39
    El fracàs escolar real a l'ESO és d'un 50%. És cert que els polítics, durant dècades, han estat mal orientats per anomenats "pedagogs", que amb les seves teories anticientífiques han rebentat l'ensenyament. Només els centres que no han seguit les ordres del departament, han aconseguit més bons resultats.
    • Icona del comentari de: Clara a març 18, 2023 | 20:35
      Clara març 18, 2023 | 20:35
      Les pautes que s'han imposat a les escoles han dut a carregar-se el valors del rigor científic i del coneixement conceptual i han dificultat el discerniment i la interrelació de les dades que s'obtenen de la xarxa, sovint assimilades com simples flaixos de memòria. Potser l'objectiu de tal despropòsit era empanar (idiotitzar) una població perquè s'empassi lleis absurdes, contranaturals i directament destructores de seguretat jurídica com les que veiem, amb astorament, que s'estan aprovant recentment. L'objectiu final d'aquesta dinàmica, de perversió i/o estupidesa, només pot dur malastrugança a la societat
  8. Icona del comentari de: Recuperar l'adolescència esperançada! a març 18, 2023 | 12:10
    Recuperar l'adolescència esperançada! març 18, 2023 | 12:10
    Quan es sembren vents es recullen tempestats. A cop de brama sectària, menjada de coco i adoctrinaments en biaixos extremistes només aconsegueixen confondre encara més els joveníssims estudiants. A més de la permissivitat, la disbauxa i la degradacio de valors morals i individuals que se'ls projecta, que a edats adolescents és justament el contrari de la concreció de pautes i de límits que nesessiten, es trepitja el significat del que és coherència i sentit comú i amb tots aquests factors ho tenen molt difícil. L'intervencionisme obsessiu de la política interferint en determinats temes que no són ben vistos ni pels professors ni per les famílies desmotiva els professionals i omple de cabòries les ments de les criatures. Quan quelcom és objectivament bo, la majoria ho accepta positivament i la resta s'hi apunta. Quan quelcom és objectivament bo, els resultats ho demostren.
  9. Icona del comentari de: Anònim a març 18, 2023 | 13:26
    Anònim març 18, 2023 | 13:26
    L'últim paràgraf de l'article està poc desenvolupat, i és clau. No nego que puguin faltar orientadors, però la realitat és que els alumnes poques vegades fan cas de l'orientació. Es passen la primària i la secundària sentint que són molt llestos per naturalesa i que els coneixements concrets no són necessaris, i se'ls regala el títol. Quan arriben als setze, no és infreqüent veure alumnes que amb prou feines saben dividir i amb greus dificultats de comprensió lectora, que s'apunten a fer una batxillerat perquè esperen que també se'ls regali el títol, i més endavant, també la carrera. A canvi, alumnes que s'han esforçat més, i estan molt més compromesos, poden tenir dificultats per a estudiar allò que volen perquè no poden permetre's pagar desplaçament, allotjament i l'ineludible màster. I va a pitjor.
  10. Icona del comentari de: Fina a març 18, 2023 | 15:19
    Fina març 18, 2023 | 15:19
    La figura de l'orientador si no és per temes específics molt trillats pot no resultar eficaç. L'adolescent aprecia l'orientació si ve d'una persona que li resulta creible i quan se sent valorat i hi nota que hi ha una voluntat sincera d'ajudar-lo. No pas des d'una superoritat sino des d'una reflexió compartida. Tampoc cal donar el rotlle tot el dia sinò en alguns moments puntuals i concrets, i que entengui que no passa desapercebut. Però per això es necessita sensibilitat i vocació. I bona part dels mestres tenen l 'ofici com "modus vivendi" i no pocs són d'aquells que el dia de control deixen "repassar" mutja hora abans i així nomes han de corregir respostes de 20 minuts...
    • Icona del comentari de: Un docent qualsevol a març 19, 2023 | 11:45
      Un docent qualsevol març 19, 2023 | 11:45
      Fina, he conegut molts mestres i professors que havien començat amb una gran vocació i n'acaben farts d'aguantar mala educació, agressions verbals o pitjors, canvis constants del departament, menyspreu per part dels pares i molts etc. Arribar a ser professor és difícil: carrera, màster caríssim, aguantar a les llistes i començar potser a mitjà jornada a cinquanta km de casa... I després trobar-te el desengany del que és la feina en realitat. L'atur volta entre el catorze i el vint per cent en el cas dels joves. Normal que molta gent, i no només els professors, acabin treballant a feines que no els agraden. D'altra banda, els últims anys, els que entren a fer de professors ja són fruit de l'ESO. Espero uns anys i veurà fins on pot arribar la buidor de coneixements. Per cert, els docents sempre hem estat en contra d'aquesta falta de rigor.
      • Icona del comentari de: Fina a març 19, 2023 | 19:09
        Fina març 19, 2023 | 19:09
        El "sistema" maldestre fa víctimes als alumnes i als mestres. És el que té irrompre des del Govern amb un intervencionisme desmesurat empenyant-se en fer de l'escola el gresol dels valors més esbiaixats i menys urgents de la societat. En lloc de plantejar-se millorar la qualitat i l'adaptació efectiva a les tecnologies així com la integració del desequilibrant nombre d'alumnes estrangers, s'han dedicat a inocular mantres perturbadors. La conseqüència una pèrdua de respecte a l'autoritat i al rigor de l'aprenentatge. Una de les preocupacions del president expressada al seu primer discurs va ser: publicitar la copa menstrual a les noietes de les escoles. Aquest es el nivell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa