El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació investiga ara per què no es va detectar l’assetjament a les bessones

El Departament d’Educació ha canviat la seva versió sobre el cas de les bessones de Sallent i ha reconegut que hi ha indicis d’assetjament escolar a les dues germanes que aquest dimarts van saltar d’un tercer pis. Una de les bessones va morir a l’acte i l’altre està en estat crític a l’hospital. Tot i que en un primer el departament va assegurar que no es tractava d’un cas d’assetjament, la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha explicat que la conselleria investiga per què no es van activar els protocols al centre de Sallent on estudiaven les bessones.

“El que es va comunicar primer és el coneixement que l’institut no havia activat cap protocol. No sabem el motiu d’aquesta no activació”, ha dit Mora en una entrevista a RAC1. “El motiu pel qual no s’ha fet desconeixem si és que no es tenien les dades, si no se sabia o el centre no va valorar-ho”. La família i companys de les nenes havien denunciat des del primer moment que les dues germanes havien patit insults i burles per part d’alumnes de la seva classe des que van arribar al poble ara fa dos anys.

Una noia encén una espelma al número 4 del carrer Estació de Sallent, on va morir l'Alana/Quico Sallés
Una noia encén una espelma al número 4 del carrer Estació de Sallent, on va morir l’Alana/Quico Sallés

L’avi de les bessones de Sallent diu que les cartes de comiat confirmen el ‘bullying’

L’avi de les bessones ha explicat que les cartes de comiat que van deixar les nenes abans de saltar pel balcó de casa seva confirmen que patien bullying a l’institut. Assegura que es burlaven del seu accent argentí i que a una d’elles, que havia expressat la seva intenció de canviar de sexe per se sentia noi, li deien Ivana en lloc d’Ivan, que era com volia ser anomenat. Gustavo Lima ha afirmat que així ho explicava a la carta que va deixar. “No resistia el ‘bullying’ que li estaven fent”, ha afegit. La seva germana va explicar a la seva carta que no volia morir, però que sentia que havia de fer costat a la seva bessona.

“Treballarem amb el centre i detectarem quina ha estat la motivació de fer o no fer”, ha reiterat Mora. La secretària de Transformació Educativa ha explicat que la bessona que volia canviar de gènere només havia expressat el seu desig al seu cercle més íntim i que la comunitat educativa no n’era conscient. Mora ha remarcat que la família vivia una situació complicada i que a més de rebre atenció psicològica, el seu cas estava al radar dels serveis socials perquè també hi havia problemes a casa.

El Departament d’Educació insisteix que aquesta mena de casos són “multifactorials” i que l’assetjament escolar es pot produir fora del centre educatiu, com a les activitats extraescolars o a través dels telèfons mòbils.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Papitu a febrer 25, 2023 | 12:19
    Papitu febrer 25, 2023 | 12:19
    Srs/es periodistes, no poseu aquesta informació en primera pàgina ja q aquesta noticia ja no interesa a ningú. Això es morbo, no pas informació. Enterreu-la i guariu a l'altre. Ah, jo com a ciutadà NO EM SE CULPABLE DE RES. I, els psicòlegs no són màgs-
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 25, 2023 | 13:21
    Gonzalo febrer 25, 2023 | 13:21
    Vaya,vaya...parece ser que se burlaban, aparte de por sentirse varón, por el marcado acento argentino y porque no sabía hablar en catalán...vaya, vaya...Cataluña, tierra de acogida y de tolerancia.
    • Icona del comentari de: Xavi a febrer 25, 2023 | 15:06
      Xavi febrer 25, 2023 | 15:06
      Nyordo subnormal
  3. Icona del comentari de: MHP a febrer 25, 2023 | 13:27
    MHP febrer 25, 2023 | 13:27
    Com sempre a tots els ámbits, el govern(et) amagant les seves misèries. Molt parlar i fer poc. Govern de la generalitat, nazi-onalistes, aneu a la m.
  4. Icona del comentari de: fat boy a febrer 25, 2023 | 18:49
    fat boy febrer 25, 2023 | 18:49
    Qualsevol administracio te la divisa de no bellugar un dit i que no els escalfin el cap, quan hi ha una desgracia correm-hi tots i treure's les puces de sobre. Jo se de gent que ha denunciat davant de l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat que coneix d'un immoble que te unes esquerdes de pam, possiblement degut a aluminosi, i no solsament s'han negat a investigar res sino que els han tractat de fills de puta cap amunt. Quan s'esfondri, que s'esfondrara segur, i hi hagi una dotzena de morts llavors si, llavors resultara que no sabien res, que la culpa es del bisbe i que faran una comissio per esbrinar com es que ha passat.
  5. Icona del comentari de: Prou bestieses a febrer 26, 2023 | 13:48
    Prou bestieses febrer 26, 2023 | 13:48
    És evident que la nena Ivan tenia problemes de fondària que ningú, començant per la família, no va detectar. Solen ser de difícil diagnòstic. La bajanada que ha deixat anar l'avi sembla una excusa per espolsar-se la responsabilitat. Si tan clar ho tenia per què no hi va fer res? Cal ser seriosos. A tots els nens ens han posat malnoms de petits i ens han fet befa de qualsevol cosa. Que a aquesta nena li diguessin Ivana ni és assetjament ni pot portar a ningú amb quatre dits de front a pensar que la nena es suïcidaria. Una nena que es suïcida per una cosa així és que té un problema inusualment greu de fons que ningú, torno a dir, ni la seva família que és qui més la tractava, van saber detectar. Pretendre ara culpabilitzar l'escola o els companys de bromes pesades, com totes a aquesta edat, és estúpid. I lo de l'accent, que li diguin als nens que tenen problemes de pronuncia de rotacisme, de tartamudesa o qualsevol altre problema de dicció, la de burles que han d'aguantar, i no per això se'ls passa pel cap llençar-se al buit. Fàstic d"experts" i mitjans que ara corren a sucar-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa