El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació elaborarà una nova normativa per protegir el català a les aules

El Departament d’Educació promourà una nova normativa lingüística amb l’objectiu de protegir el català a les escoles catalanes. Ho farà seguint les directrius de l’informe que elabori el recentment nomenat Consell Lingüístic Assessor. Així ho ha explicat aquest divendres el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, que ha ressaltat que aquest òrgan està creat per 16 experts en la llengua catalana que s’han reunit aquest divendres per primera vegada. La intenció és que es vagi reunint amb regularitat per poder entregar les conclusions en un termini de tres mesos.

En paral·lel, per fer una radiografia de la situació del català, la conselleria impulsarà aquest març una enquesta d’usos lingüístics que es farà a 15.000 alumnes. “L’informe ens ha de servir de base per fer una nova normativa lingüística per les aules catalanes”, ha explicat el conseller en una compareixença davant la premsa després d’assistir a aquesta primera reunió. La normativa de la qual ha parlat Cambray busca que el 100% dels alumnes de Catalunya s’expressin bé en català, segons ha aclarit posteriorment la lingüista Carme Junyent.

L’òrgan assessor ha advertit que la situació del català no és bona, i Junyent ha assegurat que ha acceptat l’encàrrec de dirigir aquest consell perquè Cambray és el primer conseller d’Educació a qui ha sentit “reconèixer que la situació no és bona”. “Estàvem esperant una reacció i agraeixo molt al conseller que hagi pres aquesta iniciativa”, ha subratllat.

La sentència del 25% “no preocupa” el Consell

Junyent ha assegurat també que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a fer un 25% de les classes en castellà no preocupa el consell perquè és una qüestió “pel Parlament”. El que sí que ha dit és que cal recuperar “la il·lusió” pel català com a l'”empenta” que va viure la llengua als anys 80.

“Hem de passar a l’acció”, ha dit el conseller, que tampoc no ha parlat de com fer front a la sentència del 25%. Aquesta “omissió” és el que ha portat els sindicats educatius SEPC, COS, USTEC i La Intersindical a convocar una vaga pel pròxim 23 de març que inclourà finalment l’escola concertada.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independentista a març 05, 2022 | 06:48
  Independentista març 05, 2022 | 06:48
  No cal que us molesteu; el T.C. l'anularà ipso facto.
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a març 05, 2022 | 12:11
  Gonzalo març 05, 2022 | 12:11
  Habéis convertido la lengua regional en algo antipático. Lograremos que se hable en las aulas pero fuera de ellas, la gran mayoría seguirá hablando la lengua común de España. Vencereis, pero no convencereis.
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 05, 2022 | 15:18
  Pere Llimonera i Citronell març 05, 2022 | 15:18
  Algún otro paripé. ilegal, que saben que se lo van a tumbar por sectario, totalitario, fachorro, supremacista y anti-Democrático; pero en su abducción, algunos no se apean del burro... y continúan con la falsificación e intoxicación separata suprema, ayudada desde la GenCat el Govern de los partidos del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... En toda Catalunya “Hi ha 4 'Escoles' on el 25% de Castellà se supera amb escreix amb un porcentaje del 26% i 27% i en assignatures com: manualitats, educació física, Religió/Educació Cívica i esbarjo al pati"... o algo parecido... Eso en la Publica... en las privadas donde los ricachones y Lideres del Nacional-Catlanismo supremacista llevan a sus hijos dan toda clase de materias en 3 o 4 idiomas... En estas 'Escolas' del adoctrinamiento', en lo que, de Verdad, se supera con creces, es en MoRRo de los Directores de las mismas... Lo cierto es que cada vez mas chicos salen sin saber hablar bien español/Castellano y ya no digamos leerlo bien y comprender textos ni hacer comentarios de texto... Cada vez mas analfabetos "funcionales" en español... Y en ingles, lo mismo... Se ve hasta en videos de YT, como algunos chicos de la Catalunya profunda no saben hablar medianamente bien en castellano (y aquel payo en un acto separata, que para negar la Realidad dice, micrófono en mano en medio de Barcelona, que no era cierto, que por ejemplo él "se Desenvolupa" muy bien en Castellano; con dos 00...) ... Ahora no son la mayoría, pero si esto sigue así habrán desconectado de l todo en 2 o 3 generaciones o décadas; que es lo que quieren los separatistas supremacistas... Los politicos del Govenr/GenCat/Paridos separatas suprematas, asociaciones suprematas "subvencionadas" y Directores de estas 'Escolas' y de casi todos las de Cataluña, que se asemejan a este tipo y a los Gestores de Educación del Govern y Generalitat se deben pensar que el resto del Mundo es T0nt0 y se cree las imposibles e increíbles Falacias que cuentan los supremacistas continuamente...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa