El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut retreu al ministeri la “confusió” creada als contactes estrets

Caos de missatges contradictoris i “confusió” sobre què si els contactes estrets de positius per Covid que estiguin vacunats han de fer quarantena o no. La decisió de la conselleria de Salut de la Generalitat que havia d’entrar en vigor aquest dijous era clara: la variant Òmicron es transmet molt més que la Delta i les anteriors i cal extremar les mesures de reducció de la interacció social, per això cal tornar a les quarantenes obligatòries per a tots els contactes estrets, inclosos els que estiguin vacunats. La mesura va ser anunciada la setmana passada i ja s’estava paint, quan aquest dimarts al vespre va arribar una inesperada comunicació del ministeri de Sanitat espanyol: segons la seva comissió de Salut Pública, l’estatal, els contactes estrets de positius que estiguin vacunats no han de fer quarantena.

La decisió ha provocat estupefacció a la conselleria de Salut, que està estudiant quina ha de ser ara la seva posició i que retreu a les autoritats sanitàries estatals que provoquin “confusió” a la ciutadania. Segons fonts del departament de Josep Maria Argimon, aquesta decisió implica una rectificació inesperada del protocol del mateix ministeri, “aprovat l’1 de desembre i revisat recentment”. Aquest protocol ministerial establia “també” la quarantena per als vacunats si són contactes estrets amb la variant Òmicron, “davant les evidències que aquesta variant escapa substancialment a les vacunes”, subratlla Salut. La modificació anunciada ahir pel ministeri retira la indicació de la quarantena per a aquests contactes estrets però manté la idea que han de “limitar les seves interaccions socials”, cosa que deixa la instrucció a la ciutadania en una ambigüitat difícil de resoldre per part dels afectats.

Segons fonts de la conselleria de Salut, arran del canvi de plantejament sobtat del ministeri, “que difereix del seu propi criteri científic anteriorment exposat, i que genera dubtes sobre la seva aplicabilitat“, el departament d’Argimon “avaluarà quines accions emprèn per tal de garantir un eficaç control de la Covid-19 sense afegir més confusió a la ciutadania”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Criminals de bata blanca a desembre 22, 2021 | 09:11
  Criminals de bata blanca desembre 22, 2021 | 09:11
  Colla d'inútils. Dos anys d'experiència i l'única cosa que saben fer és tancar la població a casa. No tenen punyetera idea de res els "experts" especulant sense encertar-ne ni una i l'única cosa que se'ls acut per justificar tanta estultícia i fer veure que tenen el control és culpar la població i incrementar mesures autoritàries arruïnant vides i economies.
 2. Icona del comentari de: Passavolant a desembre 22, 2021 | 09:53
  Passavolant desembre 22, 2021 | 09:53
  Els legisladors no surten de la closca. Hom pensaria que els comités d'"experts" s'expliquen bé. Però com diu el New York Times, a Espanya (i França) encara són a l'espera i a veure que passa. Altres països europeus ja han comprovat que l'Òmicron duplica els nous casos cada 2-3 dies, i que també hi ha vacunats, fins i tot amb la tercera dosi que s'infecten. És cert que aquests són menys i menys greus que els que no s'han volgut vacunar, però compten per a un total d'infeccions per al que aquí, mentre els polítics estan dormint, o atontats, els metges ja tremolen. Un hospital pot saturarse per "menys greus". No cal dir que als negocis i particulars que veuen els seus ingressos minvats cal compensar-los, tot i que em temo que o no hi ha programa o aquest fa riure. (A Anglaterra ja diposen, a l'efecte, de 1.500 milions de lliures).
 3. Icona del comentari de: ton c. a desembre 22, 2021 | 11:02
  ton c. desembre 22, 2021 | 11:02
  es pot ser més tonto, tant per uns com per els altres, i quedo curt, per no tenir problemes.
 4. Icona del comentari de: No entender a desembre 22, 2021 | 11:26
  No entender desembre 22, 2021 | 11:26
  Cuando uno no entiende bien el idioma, se confunde.
 5. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 22, 2021 | 12:10
  ciutadà desembre 22, 2021 | 12:10
  Però, voleu dir què algun governant sap per quin mar navega?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa