El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Competició de propostes electorals contra la Covid un any després de l’esclat de la pandèmia
  • CA

La pandèmia de la Covid-19 és sens dubte una de les preocupacions primoridals dels catalans en aquestes eleccions al Parlament. Els partits polítics, que fa un any ni s’imaginaven que ara estarien adoptant els seus programes a la lluita contra un virus que ha causat milions de morts a tot el món, mencionen profusament el terme pandèmia en els seus programes: alguns per aprotar accions molt concretes i al detall sobre què s’ha de fer per derrotar el virus i altres per justificar la necessitat de grans canvis sistèmics que, en cas de nova pandèmia, agafi Catalunya més preparada.

Alguns experts han fet l’esforç de creuar programes i establir un rànquing dels partits que consideren que deixen per escrit més propostes concretes per lluitar contra la Covid-19 a Catalunya. Un d’aquests ha estat el doctor en Física i catedràtic de la Univeristat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, que ha elaborat un informe que després han avalat a través de les xarxes altres experts com l’epidemiòleg Oriol Mitjà o l’investigador Salvador Macip.

El quadre de resum que fa Arenas sobre les propostes electorals, mostra que JxCAT és el partit que més àmbits abraça amb les seves propostes, seguit de la CUP i Cs. En canvi, segons la classificació de l’expert, hi ha un triple empat d’ERC, PDeCAT i PSC, pel que fa una concreció més modesta sobre les mesures a adoptar per lluitar contra el virus.

Estratègia de tests massius

Aquesta classificació contempla nou àmbits per poder comparar programes electorals. El primer d’aquests àmbits és el dels tests massius, una política que en el Govern actual ha estat criticada ja que el Departament de Salut, liderat per ERC, ha preferit mantenir una estratègia més orientada a abordar brots, més que no pas de fer tests de forma generalitzada. Els tests massius són una aposta concretada en els programes de Cs, la CUP i JxCAT.

El rastreig ha estat un altre dels aspectes controvertits durant la pandèmia i un àmbit considerat clau que ha topat amb molts problemes, no només a Catalunya, també al Regne Unit el rastreig ha generat controvèrsies, particularment per l’externaltizació de la tasca. A Catalunya la polèmica va explotar per la concessió d’un contracte d’emergència a Ferrovial, que el Govern finament ha rescindit. La millora del rastreig és una aposta concretada en els programes de Cs, CUP i JxCAT.

Passaport immunitari

Les mascaretes FFP2, un element de protecció individual que s’està recomanant per entorns tancats a causa de les noves evidències sobre la transmissió a través d’aerosols, és una mesura que inclou en el programa JxCAT en solitari. Com també la idea del passaport immunitari, una iniciativa controvertida, que Oriol Mitjà va incloure ja en el seu pla de desescalada que va fer a petició de Quim Torra en la primera onada, però mai aplicat. Cal dir que és una idea controvertida perquè encara no hi ha certeses absolutes sobre el grau d’immunitat s’assoleix i fins quan.

Són diversos els partits que en els seus programes inclouen promeses sobre futures agències de vigilància epidemiològica. Aquest és un aspecte contemplat pels Comuns, la CUP, ERC, JxCAT i PDeCAT. L’assessorament d’experts d’altra banda és un aspecte que prometen tenir en compte en la seva acció de govern pel que fa a la covid Cs, la CUP i JxCAT.Els programes electorals de la CUP i el PSC inclouen també com a promesa l’increment de la capacitat hospitalària i Cs, la CUPi JxCAt inclouen també en el document un pla logístic de vacunació.

Pandèmia i Covid-19 es converteixen en alguns del programes electorals en paraules molt repetides. En aquest sentit, el partit que més vegades menciona la paraula Covid-19 és ERC (80), seguit per JxCAT (64), PSC (58), Comuns (52), CUP (37), Cs (30) i PP (4). El programa de Vox conté 0 referències a la Covid-19.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a febrer 12, 2021 | 17:50
    Independentista febrer 12, 2021 | 17:50
    Si, home. Ara. ´-es alló de quan fou mort el combregaren.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa