Argimon opina que cal “donar aire” als sectors més afectats

Creu que les eleccions no han causat un estancament en la baixada de la corba

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest dimarts que és partidari de “donar iare” als sectors més afectats per les restriccions. El doctor no ha volgut citar casos concrets, tot i que per ara entre els més afectats hi ha el comerç (centres comercials) i restauració (amb límits horaris). Argimon ha avançat que una possible flexibilització es valorarà a partir de demà, i ha remarcat que la seva opinió és una més, però que les decisions en aquest àmbit de les mesures són de Govern i hi intervenen més persones i departaments.

D’altra banda, preguntat si les eleccions del 14 de febrer podrien ser la causa de l’estancament de les dades, Argimon ha dit que ho estan estudiant, però volen esperar que hagin passat dues setmanes dels comicis per donar els resultats definitius. En tot cas, ell creu que no han tingut un efecte determinant, ja que l’estancament de la baixada es va donar molt pocs dies després de les votacions, quan encara no podien haver tingut efectes. De fet, creu que el més probable causant de l’estancament és la nova soca britànica, que ja suposa el 40% dels casos i en pocs dies podria ser la soca predominant.

Argimon també ha admès que en les últimes setmanes s’han reduït el número de proves, ja que no es fan cribratges massius a asimptomàtics, i això redueix el número de casos detectats. Tot i així, Catalunya és la comunitat on s’han fet més proves aquesta setmana passada. Si es fessin aquests cribratges ha admès que la corba potser ja estaria pujant i l’Rt hauria superat l’1.

Sobre els cribratges en farmàcies, ha explicat que s’estan ultimant els serrells per ampliar la prova pilot del barri de les Corts de Barcelona a un territori més gran, però cal veure si la capacitat de les farmàcies de donar tests i rebre mostres és suficientment gran perquè la logística surti a compte.

També s’està parlant amb els rectors de les universitats per començar en breu els cribratges als universitaris de primer curs, i poc després als estudiants de segon curs.

Nou comentari