El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’allau de baixes força Educació a reclutar gairebé 4.000 interins
  • CA

La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha comparegut aquest matí per valorar el retorn a l’escola en plena sisena onada en un moment en què hi ha 46.205 alumnes confinats i 7.183 professionals de l’àmbit educatiu aïllats. “Educació està fent un esforç ingent per mantenir el funcionament de l’escola a partir de la contractació d’interins”, ha subratllat Gomà, que ha demanat posar-ho en valor perquè és “la primera vegada que s’ha de donar resposta a un volum així de baixes”. “L’esforç que fan els centres educatius, que tenen manca de recursos humans, s’ha de tenir en compte”, ha valorat. Aquest dijous s’han obert les borses de treball per reclutar més professionals per atendre la petició de recursos que pugui haver-hi els propers dies.

Per la seva banda, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Lasso, ha recordat que el protocol que s’està aplicant “no era el que Educació tenia previst” sinó que adapta el que va acordar Sanitat amb les comunitats, pel que poden haver-hi hagut “incidències” en els primers dos dies. “En un temps rècord hem conjugat la nostra proposta amb els canvis”, ha recalcat. La conselleria s’ha reunit amb els equips directius de les escoles per aclarir tots els dubtes dels protocols aprovats per Sanitat.

7.183 professionals de l’Educació de baixa

El Departament d’Educació va anunciar aquest dimarts el nomenament d’un total de 1.568 docents per substituir els mestres i professors de baixa a partir de dimecres. No és la primera vegada que es fa un nomenament massiu de substituts, el passat divendres es van nomenar 1.517 docents i el dissabte 571, el que sumava fins dimecres un total acumulat de 3.656 docents contractats de manera temporal per les baixes per coronavirus. En total, Catalunya té 123.000 treballadors de baixa, i d’aquests un 8.000 pertanyen a centres escolars. A causa de la crisi en el sistema educatiu que estan generant totes les baixes, la temporalitat dels contractes ha baixat de set dies a cinc i, en casos molt excepcionals d’urgència, també hi ha centres amb més de tres baixes inferiors a cinc dies.

El conseller Josep González-Cambray ha mantingut aquest matí una reunió amb els equips directius de totes les escoles catalanes, que els han traslladat la situació als centres. El conseller els ha traslladat el seu agraïment per l’esforç per mantenir les escoles obertes malgrat els efectes de la variant Òmicron.

Els contactes estrets no han de fer-se un test obligatòriament

Lasso ha explicat amb detall els protocols que estan vigents per resoldre tots els dubtes que han sorgit. Per als menors de 12 anys, no és necessària la quarantena en cas que no hi hagi un 20% dels alumnes contagiats o més de cinc nens de l’aula amb Covid -en cas que es donés la situació es confinarien només els no immunitzats-. Se’ls ofereix, però, un test d’antígens -que en cap cas no és obligatori– ja siguin immunitzats o no. Dels 0 als 5 anys el test d’antígens els farà un centre d’atenció primària, mentre que dels 5 als 12 anys hauran de fer-se’l a les farmàcies autoritzades. “Es recomana tenir el resultat negatiu per tornar a l’escola, però no és obligatori”, ha explicat Lasso.

Per als majors de 12 anys, s’ha de distingir entre els alumnes immunitzats i els que no ho estan. Les persones immunitzades no han de fer quarantena, mentre que les que no s’han vacunat sí que l’han de fer. Les vacunades, però, tindran accés a un test d’antígens per confirmar el negatiu.

Lasso també ha explicat el canvi de protocol del Govern publicat ahir. El principal canvi és que els alumnes i professors que s’hagin contagiat fins a tres mesos abans no hauran de sotmetre’s a cap test d’antígens. “Es considera que la possibilitat que es reinfectin és ínfima, pel que no tenen indicació de prova en cap cas”, ha resolt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa