Treballadors del 061 acusen el Govern d’instigar Ferrovial a pagar-los poc

Treballadors del 061 del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), contractats per Ferrovial, mantenen des d’aquest dilluns a la nit una vaga indefinida convocada per UGT, USOC i CGT per exigir una millora de les condicions laborals mentre no es concreti el procés d’internalització del servei. Aquesta internalització és un dels punts de l’acord per permetre la formació de Govern entre ERC i la CUP. Desenes de persones s’han concentrat aquest dimarts a les portes de les dues seus del 061 a Catalunya, a l’Hospitalet de Llobregat i a Reus, per tal de denunciar les condicions laborals actuals, que consideren precàries, i han acusat al Govern de ser l’instigador de la precarització.

Fonts del SEM han explicat a EL MÓN que “només una persona s’ha declarat en vaga” i que “el seguiment és inexistent”. S’han fixat uns serveis mínims del 85% i el servei esta garantit malgrat la protesta, han indicat les mateixes fonts. A més a més, des del SEM han volgut destacar que la vaga “no és contra el SEM” sinó “contra Ferrovial” i que afecta els treballadors d’aquesta empresa subcontractada. L’actual licitació caduca d’aquí dos mesos i encara es podria prorrogar per cinc mesos més. L’any que ve, per tant, s’ha de tornar a licitar el servei, asseguren fonts sindicals.

El secretari general de la UGT a Ferrovial, Sergi Arbonés, ha explicat a EL MÓN que la voluntat de la vaga és “pressionar perquè millorin les condicions, si no pot ser internalització immediata, que es millorin les d’externalització: volem condicions dignes”. Una qüestió de xoc entre els treballadors i l’empresa està en el conveni al qual estan adscrits. Fonts del SEM sostenen que aquests treballadors “són gestors de teleoperació” i per tant els pertoca el conveni de “contact center“, abans conegut com a telemàrqueting. Arbonés sosté en canvi que la feina que ells fan correspon a la figura de “gestor d’emergències”.

Des del SEM insisteixen que tenen metges i infermeres en plantilla, regits pel seu propi conveni, i la tasca els teleoperadors no es pot regir per aquest mateix conveni perquè “l’objecte del contracte és un altre”. Els treballadors del 061 se senten per això menystinguts i denuncien que ni el SEM ni el CatSalut, “responsables del contracte”, els escolten: “No ens diuen res, ni hola ni adeu: no som ningú per a ells”. Els treballadors asseguren que Ferrovial els ha dit que no pot millorar les condicions perquè estan “lligats” al plec de condicions del concurs, que fixa el SEM. Mònica Benito, responsable de sector oficines de la UGT, ha explicat a EL MÓN que un 20% de persones que treballen pel SEM cobren un 40% més dels que depenen de Ferrovial.

El salari base d’un teleoperador de Ferrovial al 061 és de 1.099 euros per jornada completa, explica Arbonés, que apunta però que la majoria estan en jornades més reduïdes i que hi ha un elevat nombre d’eventuals. El SEM justifica la temporalitat pel fet que la necessitat de més teleoperadors pot variar en el temps i posa d’exemple la pandèmia de la Covid-19. Els treballadors també denuncien que hi ha un complement d’emergències que varia en funció dels treballadors que hi ha contractats, de manera que com més temporals entrin menys toca a repartir.

Comentaris

    Tripartit no, gràcies Octubre 19, 2021 | 17:52
    ERC- governet de Vichy fan ric Ferrovial i miserables els treballadors del 061
    ERC.FERROVIAL, JUNQUERISME DE POCAVERGONYES Octubre 19, 2021 | 18:21
    Junquerisme y hermano chorizon. Robar als pobres es junquerisme africà, ferrovial.erc

Nou comentari