Un informe d’Interior detalla els contactes d’agents del CNI amb l’imam de Ripoll a la presó

Institucions Penitenciàries detalla les quatre entrevistes amb agents d'informació el 2012 i 2014

 

 

 

Continua i s’aprofundeix el misteri de les relacions entre l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, amb les forces i cossos de Seguretat de l’Estat.  Un informe de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interior, al que ha tingut accès El Món, detalla les “quatre entrevistes policials” que va rebre durant la seva estada a la presó de Castelló I per tràfic de drogues.

 

Concretament, l’imam considerat l’autor intel·lectual dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, va ser entrevistat el 5/4/2012, el 24/05/21 i 26/6/12 amb els agents de la Guàrdia Civil amb número de carnet professional T03083R i B93224U i el 17 de març de 2014, amb els agents d’informació del Centre Nacional d’Intel·ligència amb número d’identificació 7836 i 6917

 

 

De fet, les visites amb agents del CNI van ser mig any després del seu darrer permís penitenciari i un mes abans de la seva sortida de la presó, segons delata l’informe signat pel subdirector general d’Institucions Penitenciàries, Javier Nietal, i que va ser tramès a l’Àrea Central d’Informació Exterior de la Comissaria General d’Informació, per ordre judicial.  

 

 

L’informe, però, no dóna detalls del contingut d’aquestes entrevistes, però sí destaca que la seva parella a l’Estat -tenia una relació estable al Marroc amb nou fills- només van compartir un vis a vis el sis de maig de 2010 i comunicacions per locutoris. Aquestes visites són les úniques registrades en la seva estada a la presó. En aquest sentit, Institucions Penitenciàries descriu que Es Satty va ingressar el 3 de gener de 2010 a la presó de Ceuta i un mes i una setmana després va ser traslladat per “sobreocupació” a la presó de Castelló. El 28 de novembre de 2011 va ser traslladat a Ceuta per assistir al judici i va reingressar a Castelló la vigília de Reis de 2012 on hi va romandre fins el 29 d’abril de 2014, just un mes després de la seva entrevista amb els agents del CNI. 

 

Aquests contactes amb els serveis d’informació i intel·ligència espanyols afegeixen encara més dubtes a la persona de l’imam i quin nivell de coneixement en podia tenir la seguretat de l’Estat. Uns dubtes que també ahir es van tornar a aixecar després que Hamid Barbach, el secretari de la comunitat Annour, la mesquita on treballava just abans dels atemptats reconeixés en seu parlamentària que la Brigada d’Informació del Cos Nacional de Policia va demanar fins a tres cops informació sobre l’imam abans dels atemptats. 

Es Satty

 

Una de les parts substancials de l’informe on es constaten les visites policials | QS

 

 

Companys de cel·la i alguna cosa més 

 

 

Un estudi de l’informe fet per la Comissaria d’Informació dels Mossos destaca els companys de cel·la que d’alguna o altra manera també han sorgit al sumari del cas que instrueix el Jutjat Central D’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional. Concretament, un expedient dels Mossos amb número 680566/17 de 24 d’octubre de fa dos anys al que també ha tingut accès El Món, enfatitza que Es Satty va compartir cel·la amb  Bennaceur AMESKOUR. Una persona que va ser identificada en trobar tres empremtes dactilars en un diccionari traductor de castellà a àrab que es trobava a la casa d’Alcanar on es va produir l’explosió mentre l’escamot preparava els atemptats. 

 

Els analistes dels Mossos també subratllen el telèfon de Rachid SARHANI, -autoritzat per trucar-lo a la presó- persona que consta com a arrendatari  al contracte d’arrendament d’un immoble a la localitat d’Onda (Castelló) datat a 30 d’Abril del 2013, que va ser trobat a Alcanar. 

 

I, en darrer lloc, destaquen la “cita prèvia” de comunicació del Maki Mohamed Hammed Nimir  conegut en l’argot policial com el ‘Sudaní’ en qualitat d’amic amb Abdelbaki ÉS Satty. Una  visita que finalment no es va produir. Sudaní està investigat en el mateix sumari i està fitxat pels Mossos com un “radical gihadista”

 

 

 

Nou comentari