El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Setge judicial a la presumpta corrupció del PSC a Tarragona a mesos de les municipals

El cas Inipro, sobre la presumpta corrupció del PSC a Tarragona, s’acosta cap a la sala de vistes. La secció segona de l’Audiència de Tarragona ja té tota la prova i el sumari del cas sobre la taula, i només queda fixar el dia del judici. El darrer escull processal, la citació a una empresa que ja està liquidada, s’ha superat. Ara, la magistrada ponent, Begoña Tàrrega, ja té els 17 toms i les 14 peces de responsabilitat que constitueixen el cas, en el qual un dels màxims responsables és l’exalcalde del PSC a Tarragona i un dels líders territorials de la formació, Josep Fèlix Ballesteros.

En aquest judici, Ballesteros i els altres vuit acusats s’hi juguen una condemna per delictes de prevaricació, malversació, frau, falsedat en document oficial i falsedat en document mercantil. A Ballesteros, la Fiscalia li reclama cinc anys i 8 mesos de presó, cinc anys i 10 mesos d’inhabilitació i una multa de 7.920 euros.

En concret, el tribunal va dictar una interlocutòria el 25 de gener amb què advertia que resoldria de manera imminent sobre la prova proposada i programaria la data de la vista oral. Precisament, el ministeri públic ha aportat tot el material de la instrucció, sobretot mails que comprometen l’exalcalde i el seu equip de més confiança. Fonts pròximes al cas apunten la remota possibilitat que la vista es pogués celebrar abans de les eleccions municipals, previstes per al 28 de maig d’enguan. Tot i que només queden tres mesos, l’agenda ho permetria i més quan s’han aportat totes les fiances de la responsabilitat civil, que s’enfila a 288.157,31 euros. Un import, per cert, abonat pel PSC.

Una empresa liquidadan i 9 acusats

La decisió de l’Audiència arriba després d’un darrer entrebanc processal detectat al desembre que ha posposat un mes la decisió. En concret, la manca de citació d’una de les empreses investigades de l’entramat, Gallet Consultors Associats, va obligar l’Audiència a retornar part de la causa al jutjat d’instrucció, fins que s’ha acreditat que la mercantil està liquidada. També faltaven les responsabilitats civils de dos dels imputats, Begoña Eseberri i Judith Cepero (només responsable civil), que finalment van anar arribant a l’Audiència de Tarragona, amb tres mesos de diferència de la resta d’encartats.

Segons l’escrit de conclusions, hi ha set acusats a més de Ballesteros i Floriá Eseberri, que són Teresa Victòria Pelegrín, Enriqueta Aznar, Alejandro Caballero, Enric Miró, Josep Gallet, Antonio Muñoz i Gustavo Cuadrado. El fiscal considera que tots es van concertar per, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), adjudicar de manera fraudulenta el contracte “Servei d’intervenció i potenciació de l’associacionisme de la població nouvinguda” a l’empresa Iniciatives i Programes, SL, Inipro. Però, lluny de portar a terme aquesta tasca, l’adjudicació va servir per “dur a terme tasques de clientelisme en favor del PSC a canvi de diners”. “Especialment per captar vots i millorar la imatge pública de l’aleshores alcalde Fèlix Ballesteros”, ressalta el ministeri públic. Una tasca que van continuar fent un cop exhaurit el pressupost públic “prescindint de tota norma i procediment legal i amb evident perjudici per a l’ens públic”.

Felix Ballesteros entre Manuel Corbacho i Manel Bustos, enraonant amb Miquel ICeta, en un acte del PSC/PSC
Felix Ballesteros entre Manuel Corbacho i Manel Bustos, enraonant amb Miquel ICeta, en un acte del PSC/PSC

“Nois, hem de tornar a la càrrega amb el ciberactivisme del jefe

Entre la documentació aportada a la secció segona de l’Audiència de Tarragona, s’hi troba un nou conjunt de mails entre els acusats que acreditarien la conclusió de la Fiscalia. De fet, és una tongada de correus electrònics datats entre el novembre del 2011 i finals de maig de 2012 on es pot dibuixar clarament l’entramat organitzat per, a través de l’IMSST i d’Inipro, dedicar-se a polir la imatge de Ballesteros com a alcalde a través de diferents perfils en xarxes socials com ara Facebook o Twitter.

Entre aquests mails, la Fiscalia en destaca un del 23 de novembre del 2011, quan Floirà Eseberri va remetre un correu amb l’assumpte “Tornem a la càrrega” a dos dels implicats per responsabilitat civil, i a dos dels acusats penalment -Cuadrado i Caballero- en què comunicava: “Nois, hem de tornar a la càrrega amb el ciberactivisme del jefe! Temes…”, i hi afegia ordres més concretes, com ara “recuperar el canal de vídeo de l’alcalde”. “Demà a les 13.30 hores s’inaugura la nova seu de serveis socials de la part baixa. Estaria bé que en féssim un vídeo. És al carrer Verge de la Misericòrdia 14. Confirma’m si pot ser. Gus, (Gustavo Cuadrado) et poso còpia perquè ho sàpigues”. Un altre dels mails és del 20 de desembre del 2011, quan Cuadrado encomana escriure “cartes al director” amb diverses temàtiques, com ara “felicitar el parc infantil per reduir costos” o “alguna carta de suport a les smarts-cities” i “alguna criticant Gavarres pel seu egoisme per anar contra els cinemes del centre”. “Cada dia us en passarem alguna”, informa.

“Pengeu notícies a la pàgina de l’alcalde”

Un dels altres mails incorporats a la causa que ja té la ponent del cas és un del 25 d’octubre del 2011. Cuadrado hi advertia a una de les caps de l’entramat, Cecilia Manglini, responsable civil del cas, que “es duplicaven felicitacions” i li recordava que havien de “penjar notícies a la pàgina de l’alcalde” i li ordenava que belluguessin “la pàgina i el Twitter de l’alcalde”. També subratllen un correu del 2 de novembre del 2010 que un dels acusats, Caballero, va remetre a un altre dels encartats, Cuadrado, amb un assumpte molt detallat: “Mira’t el que diu, i li he respost el que posa. Salut”. En aquest mail transcrivia la petició de cita d’un particular a l’alcalde Ballesteros a través de Facebook i la resposta donada per l’acusat “com si fos l’alcalde”.

En un altre dels correus electrònics, en aquest cas del 12 de setembre del 2011, la responsable d’Inipro repassa la feina feta. Així, resumia que “havien estudiat la identitat dels amics de l’alcalde i els agregaven als grups, per elaborar un protocol d’actuació, crear comptes de YouTube i Flickr de l’alcalde, mirar diaris digitals”, indicant-li que a la tarda serien “al partit” -seu del PSC- amb la també acusada Begoña Floriá. La curiositat afegida és una altra cadena de mails l’abril del 2013, que els acusats i “membres del PSC” intercanvien per “confeccionar una línia comuna de resposta” per justificar la gestió de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona.

Més notícies
La portaveu adjunta del PSC Alícia Romero (Europa Press)
El PSC s’ofereix al Govern i reivindica “governar des de l’oposició”
Notícia: El PSC s’ofereix al Govern i reivindica “governar des de l’oposició”
Comparteix
Alícia Romero demana a l'executiu que vagi a buscar els acords en el que quedi de legislatura
Vista aèria d'una de les plantacions de marihuana intervingudes / CME/PN/GC
Macrooperatiu a Tarragona i el Maresme: 52 tones de marihuana intervingudes
Notícia: Macrooperatiu a Tarragona i el Maresme: 52 tones de marihuana intervingudes
Comparteix
Una investigació conjunta dels Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional acaba amb 20 detinguts i vuit plantacions desmantellades
El PSC de Tarragona diu que els comuns van induir la seva assemblea per votar contra Ballesteros
Notícia: El PSC de Tarragona diu que els comuns van induir la seva assemblea per votar contra Ballesteros
Comparteix
Els socialistes afirmen que es va oferir un acord de govern a En Comú Podem i que aquests no ho van traslladar a la seva militància
Ballesteros defensa “l’èxit” dels Jocs
Notícia: Ballesteros defensa “l’èxit” dels Jocs
Comparteix
Ballesteros considera que han estat "a l'altura de les circumstàncies" en un esdeveniment "complicat"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a febrer 16, 2023 | 17:39
    fideli febrer 16, 2023 | 17:39
    guerra de màfies estrangeres
  2. Icona del comentari de: A l'aguait a febrer 16, 2023 | 18:13
    A l'aguait febrer 16, 2023 | 18:13
    Felix Ballesteros, Manuel Corbacho, Manel Bustos, Miquel Iceta : ALERTA ! perill de desintegració del país
  3. Icona del comentari de: Màfia de la Rosa a febrer 16, 2023 | 18:32
    Màfia de la Rosa febrer 16, 2023 | 18:32
    Ja era hora, perquè la màfia del PSOE-PSC sembla intocable. Això de Tarragona és res comparat en ciutats al costat de Barcelona on la màfia de la Rosa ho ha podrit tot
  4. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 16, 2023 | 18:42
    ciutadà febrer 16, 2023 | 18:42
    Com se les foten els uns als altres...... Quin fàstic!
  5. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a febrer 16, 2023 | 20:12
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ febrer 16, 2023 | 20:12
    ? Perles de l'espanyolisme i de la digna i honorable espanyolitat de la colònia castellana de Catalunya since 1714. Pocavergonyes arrossegats que no passarien ni unes proves d'alguacil municipal, amb perdó dels dignes funcionaris que fan molt bé la seva feina, no com aquests delinqüents que, al damunt, van d'honorables. Uns criminals que cal recordar que tant a la Diputació de Barcelona com als parlaments estatal espanyol i regional català són socis i col.laboradors d'altres infectes processistes com Junts i Esquerra. I anar-hi anant. Pobra Catalunya, amb tants protectors immaculats.
  6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 16, 2023 | 21:16
    Pere Llimonera i Citronell febrer 16, 2023 | 21:16
    Socialistes obrers.... Bona canalla...
  7. Icona del comentari de: Espavileu a febrer 16, 2023 | 23:49
    Espavileu febrer 16, 2023 | 23:49
    Iceta i Solucions són dos paraules incompatibles. Amb el més jeta i caradura dels polítics, voleu arreplegar gent? Penseu que podeu seguir enganyant a tothom?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa