El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cap de la Guàrdia Civil visita Andorra en ple conflicte per l’Operació Catalunya

En plena polèmica judicial entre Espanya i Andorra per la trama andorrana de l’Operació Catalunya, el Principat dels Pirineus ha rebut una visita d’alt voltatge polític. En concret, ha estat Maria Gàmez, la directora general de la Guàrdia Civil. Gàmez ha circumscrit la trobada al més alt nivell en el “marc de les relacions bilaterals en matèria de cooperació policial entre Andorra i Espanya”. La directora de l’institut armat ha estat acompanyada pel director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil, el tinent general Pablo Salas.

Gàmez i Salas s’han trobat amb els màxims responsables de la policia del Principat d’Andorra com ara el seu director Jordi Moreno. La trobada arriba després de diverses investigacions per part de la policia d’Andorra de les actuacions de policies espanyols arran de l’Operació Catalunya i la recerca d’informació sobre possibles comptes corrents i fons dels líders independentistes en entitats financeres andorranes.

Maria Gámez amb membres de la Guàrdia Civil i Policies Andorrans/GC
Maria Gámez amb membres de la Guàrdia Civil i Policies Andorrans i l’actual ambaixador espanyol Àngel Ros/GC

Un conveni, un procés judicial

Aquest conclave s’emmarca en el Conveni entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra, sobre cooperació en matèria de lluita contra la delinqüència i la seguretat signat ad referèndum a Madrid el 2 de setembre de 2015 entre els Ministeris d’Interior dels dos països. També se sustenta al Protocol de cooperació entre la Policia del Principat d’Andorra i la Guàrdia Civil al Regne d’Espanya, en vigor des de l’any 2001.

Però curiosament la trobada arriba després de l’embolic processal que ha dut a terme la justícia espanyola amb les comissions rogatòries andorranes per investigar l’expresident espanyol Mariano Rajoy, i els exministres d’Interior i Hisenda, Jorge Fernàndez Díaz i Cristóbal Montoro, a més de membres del seu gabinet i agents del Cos Nacional de Policia. Així mateix, Andorra també investiga les actuacions del comissari d’Intel·ligència José Manuel Villarejo i del tinent Basilio, l’agent encobert de la Guàrdia Civil que es va vantar de provocar la nota del Tresor nord-americà que va forçar el tancament de la BPA, on la família Pujol Ferrusola hi tenia fons.

Formació en informació

La trobada també ha servit per acordar la formació compartida entre la policia andorrana i la Guàrdia Civil. Així, l’institut armat a través de la seva oferta formativa internacional, oferirà als agents andorrans formació en especialitats com ara el servei cinològic amb gossos, TEDAX-NRBQ en desactivació d’explosius o protecció de personalitats, a més de matèries de trànsit i seguretat viàriao policia judicial. Però sobretot, en serveis d’informació, una de les joies de la corona de l’institut armat.

María Gámez ha mantingut una trobada amb el ministre de Justícia i Interior andorrà, Josep Maria Rosell, i el secretari de Justícia i Interior, Joan Antoni León. Així mateix, la directora general s’ha reunit amb la síndica general del Consell General, Roser Suñé. A més, ha visitat l’Ambaixada d’Espanya a Andorra i el Destacament de Protecció i Seguretat formada per nou agents de la Guàrdia Civil, on ha conegut el seu treball de seguretat amb la delegació diplomàtica espanyola. L’ambaixada va ser on el fiscal anticorrupció José Grinda va absorbir totes les bases de dades del BPA en una operació llampec.

Maria Gámez, amb els agents de la Guàrdia Civil que vigilen l'ambaixada espanyola a Andorra, a mans d'Àngel Ros/GC
Maria Gámez, amb els agents de la Guàrdia Civil que vigilen l’ambaixada espanyola a Andorra, a mans d’Àngel Ros/GC


Més notícies
Un dels germans Cierco enraona amb els processats pel BPA just abans d'una sessió del judici / Quico Sallés
L’Operació Catalunya arriba al Tribunal Superior d’Andorra
Notícia: L’Operació Catalunya arriba al Tribunal Superior d’Andorra
Comparteix
Un recurs d'apel·lació porta la branca andorrana de la trama de la policia patriòtica espanyola a la més alta instància judicial del Principat
Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa, durant la primera jornada del judici de l'1-O
Nova derrota judicial del guàrdia civil que es va inventar la bandera d’Òmnium
Notícia: Nova derrota judicial del guàrdia civil que es va inventar la bandera d’Òmnium
Comparteix
El Suprem considera que el vídeo difós per l'entitat amb la veu d'un agent de la Guàrdia Civil és "llibertat d'expressió"
La massacre a la frontera de Melilla del passat 24 de juny va acabar amb més de 20 migrants subsaharians morts | Europa Press
Marlaska s’enroca i nega cap negligència de la Guàrdia Civil a Melilla
Notícia: Marlaska s’enroca i nega cap negligència de la Guàrdia Civil a Melilla
Comparteix
El ministre d'Interior s'aferra a la versió oficial malgrat les noves revelacions d'una investigació internacional
El president espanyol Pedro Sánchez i el cap del govern d'Andorra, Xavier Espot, en la trobada a la Moncloa del passat 22 de juliol/Pool EFE Moncloa
Querella contra el cap del govern d’Andorra per connivència amb l’Operació Catalunya
Notícia: Querella contra el cap del govern d’Andorra per connivència amb l’Operació Catalunya
Comparteix
Els antics propietaris de la Banca Privada d'Andorra porten Xavier Espot als tribunals

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 16, 2023 | 12:57
    Pere Llimonera i Citronell febrer 16, 2023 | 12:57
    Amb un maletí ?
  2. Icona del comentari de: El que hauria de fer Andorra és empresonar-los directament. a febrer 16, 2023 | 13:00
    El que hauria de fer Andorra és empresonar-los directament. febrer 16, 2023 | 13:00
    El que hauria de fer Andorra és empresonar-los directament.
    • Icona del comentari de: Ricard a febrer 16, 2023 | 16:55
      Ricard febrer 16, 2023 | 16:55
      És que són aliats...
  3. Icona del comentari de: Català a febrer 16, 2023 | 15:02
    Català febrer 16, 2023 | 15:02
    Em penso què, molt a desgrat meu, guanyaré la juguesca que he fet amb un amic: aquests personatges s'estan posant d'acord per a què a en Rajoy no li passi res.
  4. Icona del comentari de: Ricard a febrer 16, 2023 | 16:05
    Ricard febrer 16, 2023 | 16:05
    Andorra, còmplice de la repressió castellanista.
  5. Icona del comentari de: Andorra, cap on vas? a febrer 16, 2023 | 23:20
    Andorra, cap on vas? febrer 16, 2023 | 23:20
    Ostres ja deuen haver pactat tirar cals viva sobre els acusats d'actes molt, però molt greus de tancar tot un banc andorrà amb mentides, amenaces [que es van complir] violències, corrupció... Taparan tots els afers de PP I DE LA POLICIA PATRIÒTICA. Si és així "què fas Andorra, país petit del Pirineu? Vols tenir la capital a Madrid? Bisbe de la Seu, copríncep, ho aplaudiràs?
  6. Icona del comentari de: almogaver.cat a febrer 17, 2023 | 02:59
    almogaver.cat febrer 17, 2023 | 02:59
    Sabrà el Sr. Quico, que aquesta cooperació i protocol també la fa el Govern del Principat d'Andorra amb el Govern de l'Elisi. Que Andorra és membre de la Francofonia iel Prémer de França, és també, Copríncep d'Andorra. Recordo de petit, un retirat policia andorrà, en Joan de Cal Cigarró, que no feien ni posaven gaire atenció amb la G. in-civil perquè ni eren de fiar i tot els que els deien ja ho sabien i millorat, per l'entrenament a França. Però ordres són ordres i en conseqüència "havies d'atendre i simular el millor possible"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa