El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nova derrota judicial del guàrdia civil que es va inventar la bandera d’Òmnium
  • CA

El Tribunal Suprem ha ratificat l’absolució d’Òmnium Cultural en el cas de la bandera inventada perquè considera que el vídeo que va difondre l’entitat amb la veu de l’agent de la Guàrdia Civil que durant el judici als presos polítics s’emmarca dins de la “llibertat d’expressió”. L’agent, que durant la seva declaració va dir que la bandera d’Òmnium era “verda i amb un pal”, va demandar l’entitat per haver fet servir la seva veu en un vídeo de la campanya Judici a la Democràcia.

“És una victòria en la defensa de la llibertat d’expressió, un dret fonamental que mai renunciarem a exercir malgrat que alguns el vulguin censurar”, ha dit el president d’Òmnium, Xavier Antich. Amb la ratificació de l’absolució dictada pel Suprem, es posa fi a un periple judicial que va començar l’any 2019 i que ha suposat una derrota darrere l’altra per l’agent de la Guàrdia Civil. La sentència del Suprem avala la de l’Audiència de Barcelona de fa un any, que ja feia prevaldre el dret a la informació per sobre del dret de la pròpia imatge del policia.

El Suprem emmarca el vídeo d’Òmnium en la “crítica política”

El Suprem també descarta que Òmnium utilitzés el vídeo amb finalitats publicitàries i circumscriu l’ús de la veu de l’agent en una campanya política per denunciar les falsedats de la declaració del policia durant el judici de l’1-O. El tribunal també considera que és un tema “d’interès general” que busca una “crítica política legítima” i que qualsevol perjudici a la imatge del policia queda justificada per la llibertat d’expressió de l’entitat perquè són fets de “gran transcendència pública on l’entitat estava implicada”.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en el seu discurs durant l'acte per commemorar el desè aniversari de la Declaració de Santa Coloma, a Badalona | ACN (Albert Segura)
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en un acte de l’entitat / ACN

Antich ha celebrat la nova victòria judicial i ha denunciat l’actitud de l’agent. “Torna a quedar en evidència l’obsessió malaltissa de la Guàrdia Civil per atacar la principal entitat cívico-cultural de Catalunya”, ha dit. “La crítica als poders i la denúncia dels falsos testimonis no només són legítimes, sinó que formen part de la mateixa essència de la democràcia”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Efecte Streisand a gener 12, 2023 | 11:52
    Efecte Streisand gener 12, 2023 | 11:52
    Ara, aquest pesat queda retratat davant de tot el món.
    • Icona del comentari de: Català a febrer 16, 2023 | 12:57
      Català febrer 16, 2023 | 12:57
      Què ens hi juguem a que el premien?. L'ascendiran o li donaran una medalla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa