El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un informe confidencial de la Guàrdia Civil contra els CDR, clau per perseguir l’independentisme
  • CA

Com la massa mare per fer el pa. Aquesta seria una comparació encertada de com ha servit un informe confidencial de la Secció d’Informació de la Guàrdia Civil per investigar en secret, durant quatre anys i mig, centenars de ciutadans considerats sospitosos pel fet de ser independentistes. És un extens informe del 13 de desembre del 2017, al qual ha tingut accés El Món. Té 57 planes amb annexos, i analitza els Comitès de Defensa de la República (CDR), dels quals desgranen els orígens, l’ideari, la composició, l’estructura, les ubicacions i les formacions polítiques que hi donen suport. El document el signen el cap d’Informació a Catalunya, el tinent T64905Z i l’agent V27776C.

En concret, segons els analistes de la Prefectura d’Informació de l’institut armat a Catalunya, l’informe sobre els CDR pretén “informar de les seves possibles activitats il·lícites, durant els dies anteriors i posteriors a la Declaració d’Independència de Catalunya, per defensar el manteniment de la República catalana”. Una utilització del concepte “possibles” que converteix l’atestat policial en un veritable document prospectiu sobre l’independentisme. I va ser la base del magistrat Manuel García Castellón per bastir les diligències 104/2017 del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, que han investigat durant quatre anys i mig en secret l’independentisme. Una instrucció que ha alimentat causes que sí que es coneixien, com ara l’Operació Judes, l’Operació Tadeu i la que hi ha oberta sobre Tsunami Democràtic. 

Portada informe de confidencial de la Guàrdia Civil que ha servit per alimentar centenars d'investigacions a independentistes/Quico Sallés
Portada informe de confidencial de la Guàrdia Civil que ha servit per alimentar centenars d’investigacions a independentistes/Quico Sallés

De Cuba a Vilafranca del Penedès, i amb la CUP de fons 

Els analistes de la Guàrdia Civil situen l’origen ideològic dels CDR a la Cuba castrista. De fet, l’atestat es remunta al 28 de setembre de 1960 quan es van crear els Comitès de Defensa de la Revolució. Unes entitats “imposades a Cuba després del moviment revolucionari cubà que va instaurar un règim de caràcter dictatorial”. “Unes estructures que per la influència que el règim cubà i la seva revolució ha exercit i pot seguir exercint en l’imaginari de l’esquerra independentista fa que es consideri una inspiració per als CDR a Catalunya”, continuen els agents.

En aquest marc, l’atestat confidencial apunta que la creació formal dels CDR a Catalunya va ser a Vilafranca del Penedès, el cinc de juny del 2017. En concret, la presentació del primer Comitè de Defensa del Referèndum que estava “integrat per un grup de persones vinculades a l’esquerra independentista (CUP-Endavant OSAN)”. La seva intenció era, segons els policies, “mobilitzar el màxim de gent possible en defensa de la democràcia i l’autodeterminació de Catalunya”. “Malgrat tot”, prossegueix el document, “la seva creació no respon a una iniciativa aïllada, espontània i d’inspiració ciutadana, sinó promoguda i impulsada per diferents corrents de la CUP”. Per argüir-ho, els policies refereixen un document programàtic de Poble Lliure -un dels sectors cupaires més importants- datat el març de 2017, on parlen de la proposta de creació dels “grups de defensa del referèndum de Catalunya (GDRC) com a instrument d’organització i lluita”

Més enllà del referèndum i controlar el territori

Atès l’informe policial, els impulsors dels Comitès de la Defensa del Referèndum ja pensaven en la seva conversió en Comitès de Defensa de la República. És a dir, era una estratègia que venia de lluny basada en la “mobilització permanent”, la “desobediència” i “l’acció” amb la “necessitat de prendre el carrer”. En aquest sentit, aporten un document d’Endavant, un dels altres sectors majoritaris de la CUP, on sintetitzen quatre punts de treball: “fer respectar el resultat del Primer d’Octubre”, “autoorganització popular”, “bloqueig parlamentari” i “no pactar amb l’Estat”. 

En resum, els analistes convenen que els CDR volien “imposar una realitat de fets consumats mitjançant la presa del control del territori i el control dels sectors econòmics estratègics, el que suposa una amenaça directa a l’ordre constitucional establert i als drets i llibertats” derivats de la Constitució. Fins i tot, apunten que hi havia preparat al Pallars Sobirà i altres comarques de frontera amb França, canvis en la retulació de les carreteres i el bloqueig del moviment de la Guàrdia Civil i dels militars desplegats a l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn (Pallars Jussà). 

Part de l'atestat confidencial de la Guàrdia Civil sobre l'origen dels CDR a Vilafranca del Penedès amb què s'alimenten causes secretes contra l'independentisme/Quico Sallés
Part de l’atestat confidencial de la Guàrdia Civil sobre l’origen dels CDR a Vilafranca del Penedès amb què s’alimenten causes secretes contra l’independentisme/Quico Sallés

Estructura, organització i objectius delictius 

Els mateixos policies fan una radiografia de la suposada estructura i organització dels CDR. Així recullen informacions aportades per agents d’informació que van participar de manera encoberta a les trobades nacionals de CDR a Sabadell (Vallès Occidental), Igualada (Anoia), Manlleu (Osona), Argentona (Maresme) o l’Espluga del Francolí (Conca de Barberà). Desgranen les virtuals comissions de treball i estratègia i apunten figures com les “caixes de resistència” o bé els “observadors”, és a dir, membres dels CDR que controlarien les votacions de les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017, convocades arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que va dissoldre el Parlament i destituir el Govern després de la declaració d’independència del 27-O. Així mateix remarquen que la composició dels CDR “no és homogènia”. 

Un especial apunt dels guàrdies civils és la vaga general del 8 de novembre del 2017, convocada per la Intersindical. Una convocatòria que els analistes entenen com un element de certificació de les seves capacitats. “Pretenia crear el caos i un disrupció significativa com a mostra del poder popular i el control del territori”, asseguren. En conclusió, els analistes sentencien que és una “necessitat” continuar investigant els membres del CDR i els independentistes del seu entorn i amb “les eines necessàries” –és a dir, sistemes d’intrusió a les comunicacions– per la “gravetat dels il·lícits que persegueixen”. Uns “il·lícits” que consisteixen ,segons l’institut armat, en la “intimidació, la coacció, l’exercir força per impedir el lliure exercici dels drets, el sabotatge i els danys, l’abolició de les lleis en vigor i subvertir l’ordre constitucional”. Moltes d’aquestes accions, segons els agents, portades a terme de forma “clandestina”. Tot un document que ha servit per investigar independentistes a dojo. Continuarà. 

Part de les conclusions de l'atestat confidencial de la Guàrdia Civil que ha servit per investigar centenars d'independentistes en una causa secreta a l'Audiència Nacional/Quico Sallés
Part de les conclusions de l’atestat confidencial de la Guàrdia Civil que ha servit per investigar centenars d’independentistes en una causa secreta a l’Audiència Nacional/Quico Sallés
Més notícies
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
Arxivada la causa contra un dels CDR de l’Operació Judes
Notícia: Arxivada la causa contra un dels CDR de l’Operació Judes
Comparteix
L’Audiència Nacional considera que hi ha motius mèdics
Un membre de la policia judicial de la Guàrdia Civil analitza informació des del seu ordinador/MDI
L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes
Notícia: L’Audiència Nacional guarda milers de contactes i dades manllevades de mòbils d’independentistes
Comparteix
Les diligències 104/17 delaten com la Guàrdia Civil xuclava la informació dels dispositius amb un Pegasus
Una protesta dels CDR en una imatge d'arxiu
La Guàrdia Civil i els Mossos topen espiant els mateixos CDR
Notícia: La Guàrdia Civil i els Mossos topen espiant els mateixos CDR
Comparteix
Les diligències 104/17 destapen els ingents operatius policials contra l'independentisme
Un cotxe de la Guàrdia Civil escorcollant un dels domicilis dels detinguts el 23-S a Sabadell
L’Audiència Nacional manté el procediment per terrorisme contra els 13 CDR de l’Operació Judes
Notícia: L’Audiència Nacional manté el procediment per terrorisme contra els 13 CDR de l’Operació Judes
Comparteix

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guarra civil a novembre 01, 2022 | 21:37
    Guarra civil novembre 01, 2022 | 21:37
    Y que? trolas por doquier como es de costumbre con estos miserables?
  2. Icona del comentari de: fideli a novembre 01, 2022 | 21:58
    fideli novembre 01, 2022 | 21:58
    españa, terrorismes d'estat... i aquí s'acaba qualsevol entitat política
  3. Icona del comentari de: Roser a novembre 01, 2022 | 22:44
    Roser novembre 01, 2022 | 22:44
    Fora de Catalunya la guarra inzivil i la polimerda nazional.Treieu-se la gibrelleta del cap rates franquistes que no sabeu ni que es un bolígraf... analfabets,trossos merda,teniu merda en comptes de cervell. Visca Catalunya lliure i independent.
  4. Icona del comentari de: Inutils uniformats a novembre 01, 2022 | 22:45
    Inutils uniformats novembre 01, 2022 | 22:45
    Que fumen aquest guardies civils?, els paquets que incauten i despres es queden?.
  5. Icona del comentari de: 1714 a novembre 01, 2022 | 22:47
    1714 novembre 01, 2022 | 22:47
    Cada dia un 29 de maig
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 02, 2022 | 15:03
      Gonzalo novembre 02, 2022 | 15:03
      Mejor un 1 de octubre. Así os vais cada noche calentitos a casa.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 02, 2022 | 15:40
        Pere Llimonera i Citronell novembre 02, 2022 | 15:40
        Crees que tu España puede aguantar otro 1 de octubre?
        • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2022 | 01:17
          Gonzalo novembre 03, 2022 | 01:17
          Os creéis el ombligo del mundo y no sois más que unas molestas almorranas.
      • Icona del comentari de: CHIM PUN a novembre 03, 2022 | 00:28
        CHIM PUN novembre 03, 2022 | 00:28
        Más calentitos se fueron los piolines, que luego bien que lloraban, jajajaja y eso que no teniamos armas, sinó ya sabes como hubiera acabado.
  6. Icona del comentari de: Sbe a novembre 01, 2022 | 23:17
    Sbe novembre 01, 2022 | 23:17
    I aquí l’enèssim intent dels piolins per enllaçar l’independentisme amb els comunistes, els cubans, els soviètics, els maoistes, els anarquistes italians, el diable, sauron, frizzer, l’iceberg del titànic, o qualsevol dolent de pel·lícula que els passi pel cap després de fer unes ratlles. A seguir somiant, xusma espanyola.
  7. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a novembre 02, 2022 | 00:48
    L'OBSERVADOR ASTORAT novembre 02, 2022 | 00:48
    Però qui és la "Audiencia Nacional"? Quin valor té, ni una sola línia de les seves sentències o resolucions? Estem parlant d’una “mutació” del TOP (Tribunal de Orden Público), tribunal del Règim Franquista que, un cop mort el seu fundador, per disimular i donar “aparença” democràtica, es va canviar el nom per continuar perseguint tot allò que pogués fer trontollar "la Sagrada Unidad de la Ñ de Una, Grande y Libre".
  8. Icona del comentari de: Nacionalista català a novembre 02, 2022 | 08:04
    Nacionalista català novembre 02, 2022 | 08:04
    D´això varen tenir sort la Guàrdia Civil, de que els CDR el varen orgnanitzar les CUP i el que habia de ser un moviment per a defensar la República Catalana ràpidament va desenvoluparse en un moviment per a defensar els okupes, la sanitat, protestar contra el preu de la llum i un munt més de coses que no tenien a veure amb defensar la República Catalana sino un model de país d´una gent especifica, i que no goses ningú de dir que s´ha de limitar la inmigració perquè eres ràpidament marcat com a enemic. Per tant tots els nacionalistes catalans varem marxar o ser alienats i és va quedar l´extrema esquerra sola als CDR i ara mateix poca gent queda.
  9. Icona del comentari de: Sant Kalashnikov ens farà lliures! a novembre 02, 2022 | 09:36
    Sant Kalashnikov ens farà lliures! novembre 02, 2022 | 09:36
    En els fons ens hauria d'encantar, aquest informe: reconeix fefaentment la nostra capacitat de controlar el territori. NO perdem més el temps: l'únic espanyol bo és l'espanyol mort! Guarra Siví: us pagarem un curs de vol a l'acadèmia almirall Carrero Blanco!
  10. Icona del comentari de: Gonzalo el DEMENTE a novembre 02, 2022 | 11:10
    Gonzalo el DEMENTE novembre 02, 2022 | 11:10
    El resumen de hoy de mi mente enferma: Puchiiiiii, sois unos laziiis, maleteroooo, prucess, fuigpelmoon. Necesito ayuda urgentee.
  11. Icona del comentari de: Josep a novembre 02, 2022 | 11:57
    Josep novembre 02, 2022 | 11:57
    poli bo poli mort
  12. Icona del comentari de: MHP a novembre 02, 2022 | 12:19
    MHP novembre 02, 2022 | 12:19
    Com sempre, la GC impecable perseguin delinqüents. Felicitats.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 02, 2022 | 15:41
      Pere Llimonera i Citronell novembre 02, 2022 | 15:41
      Amb De los Cobos al capdavant. Tu ets un democrata i defenses la justicia?
    • Icona del comentari de: Ensenyat a novembre 02, 2022 | 17:40
      Ensenyat novembre 02, 2022 | 17:40
      Infiltrat (M)arc (H)ernadez (P)ons no t'hi esforcis més, no cola, les forces d'ocupació espanyoles son un nyap i ho saps.
      • Icona del comentari de: MHP a novembre 02, 2022 | 21:09
        MHP novembre 02, 2022 | 21:09
        Si, noi, i visca la GC.
  13. Icona del comentari de: Gecko a novembre 02, 2022 | 13:45
    Gecko novembre 02, 2022 | 13:45
    Informes tacito : Redactats amb uns e-mails o tweets, espiats i mal traduïts, i uns retalls de notícies aparegudes a la premsa en fan uns atestats o informes "policials" tacito prospectius, amb el posterior afinament de la fiscalia espanyola de confiança i el jutge lawfare espanyol de guàrdia meticulosament triat, i deixada "l'operació" prèviament filtrada al mitjans "amics" al bany Maria sumari "secret" (excepte filtracions) durant anys. Això és així i ho sabem de fa anys... Cap agressió espanyola sense resposta pacífica i no violenta, però contundent !
  14. Icona del comentari de: ç a novembre 02, 2022 | 13:56
    ç novembre 02, 2022 | 13:56
    Democràcia i Espanya són conceptes excloents
  15. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 02, 2022 | 15:07
    Gonzalo novembre 02, 2022 | 15:07
    Me encanta cuando ponéis estás noticias. Salen todos los hiperventilados y abducidos a ver quién la suelta más gorda. Jajaja! Y mención especial para el que no da su opinión, sino que hace de trolete de los malos. Jajaja! Sois un puto meme. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 02, 2022 | 15:42
      Luisnomeacuerdo novembre 02, 2022 | 15:42
      Ah, que tu estabas dando tu opinión?
    • Icona del comentari de: JordiP a novembre 02, 2022 | 18:11
      JordiP novembre 02, 2022 | 18:11
      No sé si t'has mirat al mirall. No sé si tens mirall. Tampoc sé si t'hi veus; per les xorrades que dius, em sembla que no. Però em temo que estas molt malalt. Fes't-ho mirar. Fas molta pena. Però no deixis de comentar aquí, per favor: em faig uns tips de riure ...
      • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2022 | 01:19
        Gonzalo novembre 03, 2022 | 01:19
        Para risas, la cara de tontos que se os quedó después de esos 8 segundos...jajaja!
        • Icona del comentari de: HAHAHA a novembre 03, 2022 | 11:31
          HAHAHA novembre 03, 2022 | 11:31
          Para risas la cara de tontos que se os quedó a los Ñoles cuando la república se proclamó.
    • Icona del comentari de: Gonzalito eres gentuza a novembre 03, 2022 | 00:31
      Gonzalito eres gentuza novembre 03, 2022 | 00:31
      El único trol que ronda por aquí eres tu. Un pobre idiota y amargado. Triste vida tienes que tener.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2022 | 12:30
        Gonzalo novembre 03, 2022 | 12:30
        Idiota y amargado? Jajaja! No me puse ningún huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia, y Cataluña es España. Quién es el idiota y el amargado? Jajaja!
  16. Icona del comentari de: JordiP a novembre 02, 2022 | 18:13
    JordiP novembre 02, 2022 | 18:13
    Diu que "situa l'origen ideològic dels comitès a Cuba". Sí, és prfectament lògic: en la cuba de rom que consumeixen els redactors d'aquests "atestados e informes".
  17. Icona del comentari de: Pregunta freqüent a novembre 02, 2022 | 19:57
    Pregunta freqüent novembre 02, 2022 | 19:57
    La Generalitat els defensarà o es presentarà com a acusació?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa