El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Advocacia de l’Estat demana reduir la inhabilitació de Junqueras i Turull
  • CA

L’Advocacia de l’Estat aposta per reduir la pena d’inhabilitació dels presos polítics condemnats pel judici de l’1-O. En el seu escrit, demana al Tribunal Suprem rebaixar les penes a la meitat en aplicació de la reforma del Codi Penal que va derogar el delicte de sedició i va modificar els de malversació i desordres públics agreujats. L’Advocacia de l’Estat vol que la inhabilitació del líder d’ERC, Oriol Junqueras, quedi en 7 anys –la seva condemna és per 13)–, mentre que la del secretari general de Junts, Jordi Turull, que té una pena d’inhabilitació de 12 anys, baixaria fins als 6 anys i 9 mesos.

Els presos polítics es tornen a jugar el futur al Suprem / Pool EFE

La situació de Raül Romeva i Dolors Bassa és idèntica a la de Turull i veurien rebaixada la seva pena d’inhabilitació a poc menys de 7 anys, mentre que Joaquim Forn i Josep Rull veurien reduïda la seva pena a 6 anys i tres mesos, mentre que la de Carme Forcadell quedaria en 6 anys i les de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en 4 anys. En l’escrit, de 39 pàgines i al qual ha tingut accés Europa Press, l’Advocacia de l’Estat justifica la rebaixa a Junqueras en aplicació del nou delicte de desordres públics agreujats en “concurs medial” de la modalitat més atenuada de malversació perquè considera que l’1-O no tenia com a finalitat l’enriquiment personal.

D’aquesta manera, Junqueras compliria la seva condemna el 2025 i la resta de presos quedarien lliure d’inhabilitació entre finals del 2024 i principis del 2025. En canvi, el Jordi podrien complir la seva pena aquest mateix any. Amb aquesta decisió, l’Advocacia de l’Estat pren distància de la Fiscalia del Suprem, que apostar per mantenir la inhabilitació de 13 anys Junqueras perquè a banda de substituir la sedició pels desordres públics agreujats vol que es mantingui la malversació en la modalitat més greu. Bassa, Romeva i Turull estarien en una situació similar a la del president d’ERC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independence Process a gener 26, 2023 | 12:00
    Independence Process gener 26, 2023 | 12:00
    Els poders de l'estat espanyol, el que han de fer es deixar d'empaitar els polítics i els 2 presidents d'entitats ( i els milers de persones que pateixen represàlia espanyola), empresonats il·legalment, espiats il·legalment, jutjats en un judici farsa i un poder judicial espanyol que utilitza el codi judicial de l'enemic amb prevaricació, mala praxi judicial, abús de poder, prepotència, ànim de venjança, trampes, manca d'imparcialitat judicial, dobles condemnes ne bis in idem... mitjançant la porca guerra judicial anomenada lawfare. Sí, deixar d'empaitar-los i indemnitzar-los per tot el mal i el temps que els han fet perdre, tot per no sentir-se espanyols i ésser representants electes (tret dels dos presidents d'entitats) de persones que volem que el nostre país s'independitzi políticament de l'estat espanyol.
  2. Icona del comentari de: fideli a gener 26, 2023 | 12:35
    fideli gener 26, 2023 | 12:35
    just per convocar noves eleccions... quànta hipocresia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa