El Tribunal del Comptes rebutja els avals de l’Institut Català de finances

Servien per cobrir els 5,4 milions d'euros que es reclamaven a excàrrecs del Govern

La delegada instructora del Tribunal de Comptes Esperanza García Moreno ha rebutjat aquest dijous els avals que va presentar l’Institut Català de Finances per cobrir les fiances de 5,4 milions d’euros que es reclamava als excàrrecs del Govern que van participar en l’acció exterior de la Generalitat. Un sonor cop de porta a l’instrument jurídic i financer articulat pel Govern per evitar l’embargament dels béns de la trentena d’encausats.

Segons ha avançat el diari El Mundo i ha confirmat l’agència Europa Press, Esperanza García ha decidit no admetre que sigui la Generalitat qui presenti aquests avals a través de l’Institut Català de Finances. La decisió arriba sense informe dels serveis jurídics de l’Estat sobre la idoneïtat d’aquest mecanisme d’aval, després que l’Advocacia de l’Estat entengués el setembre que no procedia.

La decisió encara no s’ha comunicat als implicats encara, ni tant sols a l’organisme emetent dels avals, l’ICF, ni al departament d’Economia. En tot cas, el rebuig dels avals no s’ha de comunicat oficialment als afectats pel procés d’embargament dels béns preventiu arran del judici obert per la seva implicació política en l’acció exterior del Govern des del 2011 al 2017. Així ho han explicat a El Món, fonts jurídiques properes al cas, que també lamenten que tampoc tenen cap dels criteris que ha utilitzat la delegada instructora per denegar els avals com a garantia, ni quins arguments jurídics, tècnics o financers ha utilitzat per sostenir la seva decisió.

De fet, la setmana passada el Parlament de Catalunya aprovava de manera majoritària, amb el suport de PSC i dels Comuns a més de la majoria independentista, la tramitació del projecte de llei que donava forma jurídica als avals. “Aquest decret llei és només una resposta jurídica i política per restablir la presumpció d’innocència al conjunt de càrrecs i servidors públics de la Generalitat”, definia el conseller d’Economia, Jaume Giró, en el debat d’esmena a la totalitat del text.  “Sempre serem fidels a la defensa de les nostres institucions i de la llibertat i professionalitat dels treballadors públics” advertia el conseller, per evitar considerar la nova legislació com una llei ad-hoc pel cas dels avals del Tribunal de Comptes.

Comentaris

  Gonzalo 14/10/2021 1:04 pm
  A pagar, ladrones!
   El que contesta a l'esgarrat 14/10/2021 1:26 pm
   De manzanas
  Normal 14/10/2021 1:18 pm
  Ha de pagar qui ha malversat i Sant Carles de la Ràpita seguirà dient-se així perquè la quantitat de votants en el referèndum municipal de canvi de nom no va arribar a el 20%. Les coses són com són.
  Gonzalo 14/10/2021 1:22 pm
  Y dimisión o cese inmediato del consejero Giro por prevaricación.
  Ricard 14/10/2021 1:45 pm
  Concòrdia castellana a tope. Mentre Llarena i resta de castellanistes envien policies arreu il·legalment i el tribunal de comptes es fa l'orni. Bonic, oi?
  RAMON A 14/10/2021 1:59 pm
  Fins que Catalunya no es tregui de sobre aquesta mafia chupoptera i garrula no farem res
   Gonzalo 14/10/2021 3:02 pm
   18 meses. Jajajajajajaja!
  Abstencionista. 14/10/2021 2:07 pm
  Algú esperava altra cosa?. I encara hi han parlamentaris nostres(?) que donen suport al govern estatal.
  junqueras, fray 14/10/2021 2:09 pm
  a mamarla, a parla. Lladres... por cierto, no sale nada del gasto en un burdel aleman? pusieron como justificante "gastos de catalanes "... vaya tropa
  Sr Floïd 14/10/2021 2:32 pm
  Espanya es un pais serios, per això rebutja el joc de trileros del govern amb els diners de tots els catalans. Felicitats al tribunal de cuentas.

Nou comentari