El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sáenz de Santamaría guanya la guerra successòria al PP
  • CA

 

Mariano Rajoy, expulsat del poder el passat 1 de juny per una moció de censura presentada pel PSOE, ja té successor al capdavant del PP. En aquesta ocasió no ha estat triat a dit, sinó fruit d’un procés de primàries que ha desembocat en un Congrés extraordinari que ha enfrontat dos candidats. I serà la mà dreta de Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, la que portarà el timó del partit des de l’oposició, i amb la missió de preparar un nou assalt al poder quan hi hagi eleccions espanyoles, una decisió que està en mans de Pedro Sánchez. El fins ara secretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que havia quedat en segon lloc a les primeres primàries de la història del PP, donava per feta la seva victòria i s’havia tancat a qualsevol intent de llista unitària per part de la seva rival. Se sabia fort perquè comptava amb el suport de la tercera en discòrdia, María Dolores de Cospedal. El cert és que Santamaría va guanyar les primàries del partit, però el sistema d’elecció del PP fa que la decisió final recaigui en mans dels compromissaris del partit d’arreu de l’Estat. 

 

Santamaría afrontarà la reconstrucció del PP fora del poder, però amb aspiracions a les municipals i les europees del 2019, i alhora prepararà la carrera electoral espanyola. Els analistes coincidien a assenyalar que el millor rival d’Albert Rivera era Pablo Casado, jove i alhora en posicions duríssimes contra Catalunya, més a prop de la dreta radical que del centre-dreta. Però com va passar amb el PSOE, les previsions d’experts i mitjans de comunicació no sempre es compleixen. Pedro Sánchez va guanyar les primàries amb tot en contra, i amb una Susana Díaz al davant que tenia controlat tot l’aparell del partit. 

 

Soraya Sáenz de Santamaría ja lidera el PP | ACN

 

La ja presidenta del PP ha demanat el vot aquest matí fent bandera de la seva fortalesa en la lluita contra l’independentisme, “per respondre els demagogs, no per tornar-nos com ells”, i per afrontar els reptes “difícils” amb solucions reals, i no “fàcils”. L’exvicepresidenta del govern Rajoy ha reivindicat la seva acció de govern i ha acusat el PSOE de dur a terme una moció de censura “injustificable” de la mà “del més danyí que existeix a aquest país: els independentistes”. “Mai he flaquejat davant l’independentisme”, ha afirmat abans de recordar que el president de la Generalitat li va posar una querella criminal “per negar-me a que se saltés la llei”, cosa que va fer “a molta honra”, perquè “per defensar la unitat d’Espanya que em posin una i mil querelles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa