El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigneró: “El Govern té la idea de crear una identitat digital catalana”
  • CA

 

 

Jordi Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974) és el guru de Junts per Catalunya del projecte E-Estat, la idea de crear una República a la xarxa. Ara és conseller de Govern, concretament de Polítiques digitals i Administració Pública. És el conseller digital de la màxima confiança de Carles Puigdemont. Llicenciat i màster en Enginyeria de Sistemes d’Informació per la Universitat de Surrey (Anglaterra, juny de 1997), ha estat Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern, d’on penja Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el CTTI.  

 

 

-L’1-O es van ensenyar el funcionament d’una societat digital, un entramat administratiu, civil i informàtic que va permetre fer el referèndum? Serà el model 1-O el seu concepte de República al núvol? 

 

L’1-O va ser un gran exemple del la quàdruple helix: empreses, administració, les universitats i el món acadèmic i els ciutadans. Va ser un exemple d’innovació social que ens va permetre votar. La societat es va organitzar a través d’internet, sense que l’Estat espanyol ho pogués copsar. La república digital que anhelem, i a diferència que l’Estat funciona com un servidor concret, i en canvi Catalunya funciona com internet, amb múltiples nodes i com un model d’èxit. 

 

-El Govern es planteja una mena de carnet digital dels ciutadans d’aquesta república? 

 

Nosaltres treballem amb la idea de crear una identitat digital catalana: és legal, constitucional i que tingui a sobre d’una sèrie de serveis. Si serà en forma de carnet o d’aplicació encara no ho sabem, de fet, no té importància. Nosaltres volem impulsar aquesta ciutadania digital, com a Estònia, tampoc la restringirem als ciutadans de Catalunya. És a dir, com que Catalunya és oberta al món, qualsevol ciutadà s’hi podrà adscriure per obtenir serveis digitals. És un projecte que tirarem endavant. 

 

-I a quins serveis es podria accedir?

 

Des de compres o a la participació ciutadana.

 

-Entra en el projecte mateix la investidura telemàtica?

El treballar en xarxa canvia les formes de treball i també en l’ordre polític. No té cap sentit el que hem vist aquests mesos de no poder fer una presa de possessió en format telemàtic. Això forma part del passat. El Parlament s’ha de posar al dia. 

 

-El mòbil s’ha de prohibir a classe,al col·legi?

No, prohibir mai n’és la solució. A més, serà l’eina de treball del futur dels actuals alumnes. 

 

-Per cert, Agustí Colomines, tornarà a ser el director de l’Escola d’Admnistració Pública de Catalunya?

 

Ho estem negociant amb ell. Estem en converses amb ell per aviam soi vol ser restituit o no.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa