El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC confia en la taula de diàleg malgrat la batussa independentista 
  • CA

Un dels puntals del PSC al Parlament i al partit és el diputat Ferran Pedret. Ideòleg de les noves fornades socialistes, Pedret ha fet classe aquest matí a la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada, El Conflent, on ha estat aplaudit. Un retorn dels socialistes en un cónclave acadèmic i polític defensor de l’alliberament nacional dels Països Catalans. El diputat socialista s’ha mostrat confiat en què la taula de diàleg entre el Govern i l’executiu espanyol serveixi per arribar a un acord malgrat la picabaralla constant entre les forces independentistes. 

Pedret ha trobat normal la decisió del president Pere Aragonès de rebutjar presentar una qüestió de confiança, tal i com establia, l’acord d’investidura amb la CUP.  De fet, ha recordat que el PSC no va veure gens clar aquesta opció des del primer moment. De fet, ha remarcat que es van mostrar “escèptics” en la seva eficàcia. Pedret també ha exposat la seva visió, i de retruc, del Partit Socialista de Catalunya de la història i l’estat actual del “catalanisme polític” que ha diferenciat del “nacionalisme català” o “l’independentisme”. Al portaveu socialista també li ha sortit la seva vena republicana i ha emfatitzat que la seva opció i de la majoria de la militància és la lluita per una “República federal” a Espanya i deixar de ser una monarquia parlamentària. 

El portaveu adjunt del PSC-Units, Ferran Pedret
El portaveu adjunt del PSC-Units, Ferran Pedret

Votar un acord, no un desacord

El diputats socialista ha defensat en el curs de ciència política de la UCE l’existència i la utilitat de la taula de diàleg. Fins i tot, més enllà de l’esbroncada interna que viuen els socis de Govern, entre ERC i Junts per Catalunya, i entre les diferents famílies de Junts. En aquest sentit, Pedret ha fet referència a l’assistència aquesta tarda a Prada de l’exprimer ministre escocès Alex Salmond, impulsor del referèndum d’independència a Escòcia de setembre de 2014. “Pensem que cal construir un acord el més ampli possible i votar sobre aquest acord i, per tant,  no sotmetre a un desacord a votació”, ha exposat. De fet, ha detallat que cal posar sobre la taula tot l’acord en el seu conjunt. 

Per arribar a aquest acord, Pedret i el PSC confien en la taula de diàleg, malgrat les diferències sobre la seva utilitat entre les dues formacions de govern, ERC i Junts per Catalunya. Així ha emfatitzat que el la taula és entre Governs. “La interlocució és entre governs, mentre hi hagi governs a una banda i l’altra aquesta és la interlocució, els matisos i discrepàncies que existeixin certament poden no ajudar a arribar a acords, però cal seguir intentant”, ha sentenciat. “Mentre hi hagi governs que vulguin interlocutar i es reconeixin com interlocutors, val la pena intentar-ho”, ha reblat.

Poca necessitat de la qüestió de confiança

Pel que fa la qüestió de confiança compromesa entre ERC i la CUP per a la investidura del president Pere Aragonès, Pedret ha recordat que la seva formació va ser “escèptic” davant aquesta possibilitat per la seva eficàcia. Així ha raonat que si Aragonès no es planteja presentar-la és que sap que ha perdut la confiança en part de la seva majoria. Però considera que a la vista de l’actual estat de l’economia, la crisi per la guerra d’Ucraïna i la problemàtica social no hi ha cap necessitat d’una mesura política d’aquestes característiques i sí “d’un Govern estable”.

PSC: “No totes les nacions han de ser un Estat”

Pel que fa a la conferència pronunciada per Pedret en el curs de Ciència Política, el portaveu socialista “no comparteix que cada nació hagi de ser un Estat”. Ara bé, també s’oposa a la idea que un Estat hagio d’homogenitzar. De fet, la idea de fons del PSC és “trobar fórmules de superació de l’Estat Nació”.

Sobre un virtual referèndum, Pedret ha subratllat la idea que el PSC rebutja la idea de votar un desacord, i més amb el dibuix que mostra la societat catalana. “Les combinacions binàries generen divisió i si ens fixem en les dades del Centre d’Estudis d’Opinió, hi ha una correlació de tres factors en els votants: el lloc de naixement, la llengua materna i la classe social. D’aquesta manera, Pedret interpreta que “el votant independentista és de classe mitja i catalanoparlant, votar sí o no, amb la societat actual és convidar-nos a obrir un conflicte intern a Catalunya”. “S’han de votar acords polítics d’àmplies majories”, ha adduit.

En aquest marc, Pedret ha lamentat les errades de l’actual estat autonòmic com a concepte federal. En concret, considera que la pitjor errada és que no hi ha una fórmula “d’integració de la voluntat de les parts en la voluntat comuna de l’Estat, com exemple, escollir les altres magistratures de l’Estat”. En tot cas, ha posat en valor el fet que els dos principals partits d’esquerra d’àmbit estatal i els principals sindicats defensen la idea d’un Estat plurinacional.

Més notícies
La viceprimera secretaria del PSC, Lluïsa Moret / EP
El PSC valora mesures per apartar Borràs del Parlament si Junts no ho fa
Notícia: El PSC valora mesures per apartar Borràs del Parlament si Junts no ho fa
Comparteix
"El que farem és explorar i veure quina és la via que pot ser més eficaç o més efectiva", ha explicat la viceprimera secretària
Al micròfon, l'alcaldessa de Puigverd de Lleida
Junts i el PSC s’alien per fer caure una alcaldia d’ERC
Notícia: Junts i el PSC s’alien per fer caure una alcaldia d’ERC
Comparteix
La moció arriba després que el regidor socialista Josep Maria Vilalta abandonés el govern
Pedret: “És incompatible parlar de confrontació i buscar el PSC pels pressupostos”
Notícia: Pedret: “És incompatible parlar de confrontació i buscar el PSC pels pressupostos”
Comparteix
El portaveu adjunt dels socialistes es mostra "prudent" davant l'anunci d'augment en partides socials dels comptes del 2020
Pedret a Rovira: “Els polítics no poden atiar un conflicte de cap de les maneres”
Notícia: Pedret a Rovira: “Els polítics no poden atiar un conflicte de cap de les maneres”
Comparteix
El diputat del PSC assumeix que en tota societat hi ha "confrontacions" però critica que Torra busqui el xoc amb l'Estat
La República francesa dóna el vist i plau a la UCE
Notícia: La República francesa dóna el vist i plau a la UCE
Comparteix
Visita privada del Sots-Prefecte de Prada a la Universitat Catalana d'Estiu dos dies abans de l'arribada de Puigdemont

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cge a agost 20, 2022 | 13:59
    Cge agost 20, 2022 | 13:59
    Com veiem per les declaracions de Pedret, el PSOE no vol negociar. Gràcies Aragonès per no desistir i esperar temps millors per negociar amb la tauleta i VOX PP que amb ells segur que ho aconseguirem. Chisttttttt, per plorar ER .
  2. Icona del comentari de: Miserables a agost 20, 2022 | 14:03
    Miserables agost 20, 2022 | 14:03
    Tots els del PSC foten un tuf a cal viva que tomba.
  3. Icona del comentari de: X2 a agost 20, 2022 | 14:09
    X2 agost 20, 2022 | 14:09
    Au fora feixistes
  4. Icona del comentari de: El representant del partit conservador dixitr a agost 20, 2022 | 14:14
    El representant del partit conservador dixitr agost 20, 2022 | 14:14
    Pur cinisme.
  5. Icona del comentari de: Rosa a agost 20, 2022 | 15:11
    Rosa agost 20, 2022 | 15:11
    Uns altres que comencen a veure que sel's acaba el xollo del politiqueig. Quan guanyi el PP a l'estat hauran de posar-se a treballar
  6. Icona del comentari de: Jm a agost 20, 2022 | 15:18
    Jm agost 20, 2022 | 15:18
    El Psoe catala sols vol a Catalunya la economia clientelar…i portes giratories
  7. Icona del comentari de: Tu Padre a agost 20, 2022 | 18:57
    Tu Padre agost 20, 2022 | 18:57
    El poble Sàharaui t’ho agraeix.
  8. Icona del comentari de: Raül a agost 20, 2022 | 19:11
    Raül agost 20, 2022 | 19:11
    A al atenció de El Mon, deixeu de traslladar la propaganda partidista com si fos notícia. Els primers que no creuen en la taula de diàleg son el PsoE.
  9. Icona del comentari de: Placid a agost 20, 2022 | 19:39
    Placid agost 20, 2022 | 19:39
    La pesoe catalana es com la ñola, nomès contre el president Puigdemon hi junts. Hi encare els de erc i volen fer negosis, pro tranquils que ya em vist de quin peu calseu !
  10. Icona del comentari de: 155 a agost 20, 2022 | 20:51
    155 agost 20, 2022 | 20:51
    L'única batussa va ser la dels vostres piolins contra els votants catalans.
  11. Icona del comentari de: Ricard a agost 20, 2022 | 22:26
    Ricard agost 20, 2022 | 22:26
    Un discurs vergonyós. Ens prenen per imbècils, un cop més.
  12. Icona del comentari de: Les ments privilegiades que ens governen a agost 20, 2022 | 23:32
    Les ments privilegiades que ens governen agost 20, 2022 | 23:32
    I es queda tan ample. Com si no tinguéssim un historial d'incompliments en inversió, respecte a les institucions, imposicions i menyspreu a la llengua i cultura. No totes les nacions han de ser un estat? I això qui hi decideix, les ments brillants com la teva o hauria de decidir-ho la ciutadania? A Suïssa fan referèndums per decidir qualsevol tema conflictiu? Als EEUU, que tant critiqueu, cada estat fa referèndums sobre gairebé qualsevol tema, educació, impostos, circulació viària, drets de grups religiosos, etc. Únicament la política exterior, és a dir, amb tercers països, no es pot consultar en referèndum. Per cert, crec que a molts ens agradaria fer un referèndum sobre les portes giratòries que teniu muntades. No només les del PSOE/PSC, que en sou els grans inventors, sinó la de TOTS els partits.
  13. Icona del comentari de: 1-O Diada Nacional de Catalunya a agost 21, 2022 | 12:00
    1-O Diada Nacional de Catalunya agost 21, 2022 | 12:00
    Aquest xicot, en Pedret, fa mèrits per substituir en mandonguilla. Sense posar en dubte, en cap moment, que sigui tan espanyolista, llepaire i enemic de Catalunya com en mandonguilla, cal avisar-lo que si no fa un curset per aprendre a fer les ballarugues tan afinades que fa el seu company, no té res a fer
  14. Icona del comentari de: Manel a agost 21, 2022 | 12:27
    Manel agost 21, 2022 | 12:27
    Tot acord a la taula de dialg sera matxucat pel TC senyor Pedret. Tota nacio dins d unaltre nacio estat, es una colonia protectorat Sr Pedret
  15. Icona del comentari de: Baldiret a agost 21, 2022 | 17:48
    Baldiret agost 21, 2022 | 17:48
    Pedret/Mena/Nuet; un redolí perfecte. Bons xicotets/conciliadorets/grasonets i ciniquets. Ah...Quiquet segueix fent el teu paperet de periodista guai i gracioset. Ah ! I sempre amb l'ordinadoret
  16. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a agost 21, 2022 | 18:59
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya agost 21, 2022 | 18:59
    ....Li haureu de canviar el nom al digital aquest. Una suggerència: "El Món del Tripartit" i, com a declaració de principis: "Pel Món del Tripartit, és com si ni el CxR ni Carles Puigdemont existissin"
  17. Icona del comentari de: Narcís ( a aquestes alçades.. a qui vol continuar enganyant ? ) a agost 21, 2022 | 20:14
    Narcís ( a aquestes alçades.. a qui vol continuar enganyant ? ) agost 21, 2022 | 20:14
    Folrat .. i calla ! PD : treballin els rucs !
  18. Icona del comentari de: en fi a agost 22, 2022 | 08:32
    en fi agost 22, 2022 | 08:32
    pedret el psc, no existeix. Que la delegación del psoe a Catalunya, no vol un referèndum per la independència, això ja ho sabíem, no fa falta recordar, que el miguel yzeta, va passar d'estar-hi d'acord, a manifestar-se amb la ultradreta, ep com el vILLAno, que el yzeta, va fundar el tripartido del 155 i va fer l'impossible per empresonar persones innocents. I la taula de diàleg, és una falta de respecte a la democràcia, al diàleg, perquè tothom sap que els socialistes, ho fan per vendre fum, i esquerra, ha estat una gran decepció, motivada pels falsos indults
  19. Icona del comentari de: A l'aguait a agost 22, 2022 | 10:17
    A l'aguait agost 22, 2022 | 10:17
    De quin diàleg parlen aquests cínics de l'endoll permanent ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa