El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PPC diu que l’acord amb Cs “encara no està sobre la taula”
  • CA

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest dimecres que l’acord amb Cs per concórrer conjuntament a les properes eleccions catalanes “encara no està sobre la taula” perquè tancar aliances a Galícia i al País Basc, on se celebren comicis el proper diumenge 5 d’abril, és “la prioritat”. Ho ha dit en una entrevista amb Onda Cero en què ha lamentat que no es posés en marxa una fórmula similar a la de Navarra Suma després de la victòria del partit taronja a Catalunya el 21 de desembre de 2017. “És imperdonable”, ha considerat, no haver fet “una autèntica política d’oposició”. “Van pirar tots de Catalunya”, ha recordat, fent al·lusió al salt d’Inés Arrimadas i altres dirigents de Cs al Congrés dels Diputats.

Fernández ha reconegut que la victòria de Cs el 2017 “va significar aire fresc perquè traslladava un missatge esperançador” per als no independentistes. “Des de Catalunya, sense haver de demanar ajuda al cosí de Zumosol de Madrid, podem construir una alternativa guanyadora al nacionalisme”, ha continuat. És per això que ha apostat per unir “allò bo de Cs en el seu moment, aquell esperit de resposta al nacionalisme, i la responsabilitat que té el PP per governar” en una candidatura única.

Sobre qui ha d’encapçalar aquesta llista –tant Cs com el PPC ja han proclamat els seus respectius candidats a la Generalitat–, ha dit que “seria molt presumptuós” confirmar-se i “poc intel·ligent” autodescartar-se. “Més enllà d’això, el que és important és el projecte i no posar quotes de partit”, ha afegit.

Taula de diàleg: “Acabarem com amb l’Estatut”

El líder popular també s’ha referit a la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat que probablement es reunirà per primera vegada la setmana vinent. Creu que implicarà “un blanquejament dels delictes comesos” per part dels líders independentistes com si “fos una trapelleria d’estiu” i una reforma de la justícia “que acabi creant una espècie de Consell General del Poder Judicial català que no tingui cap tipus de supeditació a l’espanyol”.

Així mateix, ha recordat que la intenció es sotmetre el resultat d’aquest espai de diàleg a votació de la ciutadania de Catalunya i ha advertit que “la sobirania a Espanya recau en el poble espanyol i no es pot trossejar”. “Una consulta d’aquest tipus acabaria necessàriament al Tribunal Constitucional i acabaríem en un escenari molt semblant al de l’Estatut”, ha avisat. Fernández creu que el PSOE i l’independentisme pactaran “no un referèndum d’autodeterminació” sinó “algun tipus de consulta que intenti colar algun tipus de concepte dient que no és vinculant”. En qualsevol cas, ha garantit, el PP “recorrerà davant de les instàncies judicials els acords als quals s’arribi en aquesta taula”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa