PP i PSOE veten que Hisenda parli al Congrés sobre els comptes del rei emèrit

Ciutadans va optar per abstenir-se a la petició d'Units Podem

 

El PP i PSOE han tombat a la Mesa del Congrés la sol·licitud d’Units Podem perquè la ministra d’Hisenda, María José Montero, comparegui a la Càmera per parlar de la revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein sobre les irregularitats fiscals suposadament comeses pel Rei emèrit, a causa de la inviolabilitat del Cap de l’Estat que li reconeix la Constitució.

 

En unes converses gravades pel comissari José Manuel Villarejo, a la presó preventiva per delictes d’organització criminal, suborn i blanqueig de capitals, Corinna revelava que Joan Carles I tenia comptes a Suïssa i cobrava comissions.

Davant aquesta informació, IU va registrar al Congrés una sol·licitud perquè la titular d’Hisenda expliqués “les accions que el seu Ministeri farà a l’hora d’investigar les possibles estructures opaques al fiscal creades pel Rei Emèrit Joan Carles de Borbó, que inclourien tant comptes a Suïssa a nom del seu primer Álvaro d’Orleans com la utilització de testaferros com Corinna a l’hora d’ocultar propietats i patrimoni a l’estranger”.

 

Aquesta petició va ser rebutjada a la reunió que la Mesa del Congrés va celebrar aquest dimarts, segons ha explicat en roda de premsa la diputada d’IU Eva García Sampere, que ha qualificat de “molt greu” aquest rebuig que la seva formació atribuïa també a Ciutadans.

 

No obstant això, fonts de Ciutadans han precisat que no és cert que els seus representants a la Mesa del Congrés rebutgessin aquesta petició d’Units Podem. Després de consultar les recomanacions dels lletrats de la Cambra, van decidir abstenir-se perquè si bé assumeixen l’explicació dels serveis jurídics consideren que caldria anar donant passos cap a la transparència.

 

En el seu informe, assumit pel PP i el PSOE, els lletrats no consideren procedents les explicacions de Montero perquè la Constitució estableix en el seu article 53.6 que “la persona del Rei és inviolable” i, per tant, “no està subjecta a responsabilitat”.

 

També recorden l’article 65 de la Carta Magna, el que fa referència a la lliure distribució que el Rei fa de la partida global que rep cada any dels Pressupostos Generals de l’Estat per al sosteniment de la seva Família i Casa.

Així mateix, els serveis jurídics del Congrés recorden el caràcter “reservat” de “les dades, informes o antecedents obtinguts per l’Administració Tributària en l’acompliment de les seves funcions, conforme a l’establert a l’article 96 de la Llei General Tributària.

 

“L’Agència Tributària, per llei, no parla de contribuents, d’expedients, ni investigacions“, és la resposta que fins ara ha donat la ministra d’Hisenda quan se li ha preguntat pels enregistraments de Corinna, sense revelar si va a iniciar-se una investigació a Joan Carles I.

Nou comentari